Martijn Horsman & Rikko Voorberg – De Manipulator

de manipulatorReligie kan een manier zijn om de confrontatie met jezelf uit de weg te gaan. Je prijst God voor Zijn voorzienigheid in goede tijden en negeert je eigen keuzes in het leven. Of je vervloekt, beklaagt of negeert Hem in slechte tijden…en negeert je eigen keuzes in het leven. Het is maar wie je wil zien, of teruglezen in je levensverhaal. De twee theologen Martijn Horsman en Rikko Voorberg zien het werken met bijbehverhalen als hun core business. Ze volgen in de coproductie De manipulator het leven van Jakob en verbinden zijn worstelingen en uitdagingen aan hun eigen levenslijnen en daarmee – hopelijk – ook het leven van vandaag.

De manipulator neemt in elk hoofdstuk een deel van het leven van Jakob uit het bijbelboek Genesis onderhanden. Waar de verhalenverteller bewust gelaagdheid inbracht, doen Martijn en Rikko dat ook, hun eigen dilemma’s, jeugd en zoektocht projecterend op het leven van deze aartsvader. Het taalgebruik is bij vlagen sterk literair, de bedoeling om naast een gelovige ook “seculier” aan te spreken, lukt wat mij betreft maar ten dele. Met de studie theologie blijft een dosis jargon meekomen, hoe laagdrempelig en hip de mannen ook willen overkomen.

De spiegel die dit ontluisterende – immers naakt geboren wordend de hiel van zijn broer Esau vasthoudend tot de worsteling met God bij de Jabbok, opnieuw naakt – verhaal van Jakob je voorhoudt, kan je helpen in het reframen van zegen en vloek, identiteit, materieel bezit, godsbeeld en plaats waar je – eindelijk – thuis mag komen en je wel mag voelen.

Op demanipulator.nl vind je studievragen bij het boek. Lees ook de recensie De manipulator verrast op vrijzinnig evangelisch.

 

Over de auteurs

Martijn Horsman (1977) is theoloog en geeft leiding aan Stroom Amsterdam, een jonge christelijke gemeenschap van zo’n 130 mensen. Daarnaast is hij belegeider van nieuwe initiatieven tot christelijke gemeenschapsvorming in Amsterdam, waaronder StroomWest en het Kleiklooster.

Rikko Voorberg (1980) is theoloog en begon in 2011 met StroomWest. Samen met atheïstische en agnostische creatievelingen uit Amsterdam-West begon hij een experimentele kunstwerkplaats als nieuwe vorm van gemeentestichting. Sinds september 2013 is binnen dat verband ook de PopUpKerk ontstaan, waar Rikko de voorganger van is.