Marga Baas & Anja Breijer – Jíj boft dat je mij hebt!

jijboft-147x160In Jíj boft dat je mij hebt! zijn openhartige gesprekken over pleegzorg gebundeld. Jaarlijks wonen zo’n 25.000 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders. Pleegouders zijn altijd dringend nodig, omdat een zo goed mogelijke match tussen kind en pleegouders, passend bij de situatie en behoefte gezocht wordt. 60% van de Nederlanders weet niet wat pleegzorg is. En dan ga je aannemen dat je zelf niet in aanmerking komt voor het pleegouderschap. Het lijkt wel wat op donorregistratie of als bloed- of plasmadonor aanmelden bij Sanquin Bloedvoorziening.

Ik kreeg het boek na een presentatie over social media voor Trias Jeugdhulp in Zwolle dit voorjaar. In de zomervakantie hebben zowel Klazien en ik het gelezen. De interviews zijn met zowel pleegouders, pleegkinderen, een biologische moeder die haar pleegkind elders verzorgd ziet, stafmedewerkers van Jeugdzorg en gerelateerde organisaties. Alleenstaanden, homosexuele stellen, oud en jong, autochtone en allochtone (aspirant)pleegouders met keuzes vanuit idealisme of geloofsovertuiging. Een (groot) hart voor kinderen, wat willen betekenen voor anderen zijn vaak drijfveren. In het boek kom je ze allemaal tegen. Kaders leggen het jargon wat meer uit. Door de verhalen heen is er ruimte voor reflectie op de eigen opvoeding, rol als (pleeg)ouder en zorgverlening en komen praktische zaken bij verschillende vormen van pleegzorg aan bod.

Natuurlijk is dit boek bedoeld om bewustwording te kweken en mensen op het spoor te zetten of pleegzorg iets voor hen is. Toch is het géén serie sappige verhalen met een happy end. Beter goed voorgelicht ergens in stappen, zeker als het om omgaan met beschadigde kinderen gaat.

Over de auteurs

Marga Baas (1957) werkt bij FlexusJeugdplein in Rotterdam als hoofd van de Dienst werving, screening en bemiddeling van nieuwe pleegouders. In 1994 is ze met haar man gestart met weekendverpleegzorg. Na de geboorte van hun dochter kozen ze voor langdurige pleegzorg. Marga schreef eerder columns voor Freya magazine en Jeugd (z)Onder Dak.

Anja Breijer (1946) was oorspronkelijk docent Frans en drama. Ze publiceerde interviews met werkers in de gezondheidszorg en met volkstuinders over hun bezieling. Via het werk van haar partner is ze betrokken geraakt bij pleegzorg. De wens om daar een boek over te schrijven ontstond toen haar duidelijk werd dat er meer pleegouders nodig zijn voor al die kinderen die niet thuis kunnen opgroeien.