12e Dam tot Dam wandeltocht

      2 Comments on 12e Dam tot Dam wandeltocht

Klazien welkom op Dam tot Dam wandeltocht bij Paleis Dam AmsterdamBegin april schreven Klazien en ik ons in voor de 12e Dam tot Dam wandeltocht. Het hele weekend wandelen, fietsen en rennen er duizenden tussen Amsterdam en Zaandam. Voor ons betekent een start tussen 7 en 8u ‘s morgens vroeg 4.15u het bed uit. Leuk, dat de organisatie een met NS retour treinticket voor €17 aanbood, maar dat is vanuit Ommen op zaterdagmorgen geen optie. Dus hebben we de auto achtergelaten bij de P+R in Amsterdam ArenA en zijn met de metro naar de binnenstad gegaan. 17.000 wandelaars vandaag! Van dit aantal deden overigens het grootste deel de 9, 18 of 26km route, niet de 40. Voor de 26 en 40km afstanden stonden om 7u bij het startschot van Nico hooguit een paar honderd man op de Dam in Amsterdam.

Met een plak ontbijtkoek als traktatie in de hand direct de Dam over, Damstraat in en via de Oude Hoogstraat langs de Oudezijds Voorburgwal, Achterburgwal en Kloveniersburgwal langs de Zuiderkerk en Oudeschans om daar de Zwanenburgwal over te steken. De Montelbaanstoren steekt in de mist mooi af. Vanaf de Prins Hendrikkade zicht op het Scheepvaartmuseum en langs het Entrepotdok kijkend naar verbouwde pakhuizen en luisterend naar vogels in Artis. De route volgt een tijd de Zeeburgerdijk. Een stempelpost en drinken + crackers cadeau bij de Amsterdamse Brug o/ Zuiderzeeweg over het Amsterdam-Rijnkanaal. Na de oversteek van Het IJ via de Schellingwouderbrug, splitsen bij de Landmarkt de wegen van de 26 en 40km wandelaars.


De drukte van de eerste kilometers is voorbij. Flink wat wandelaars zijn bij de Amsterdamsebrug gaan rusten, veel slaan nu af voor de 26km route. Wij volgen de Schellingwouderdijk  en Durgerdammerdijk in een door mist kleine wereld. Het spoor aan flesjes en plastic verpakkingen verraadt de houding ten opzichte van afval van de 10-15 wandelaars vóór ons. De duizendmaal grotere groep later op de dag laat hetzelfde zien in Amsterdam-Noord en Zaandam. De Oudhollandse dijkwoningen van Durgerdam en de marina zijn leuk om te bekijken. Landinwaarts ligt het natuurgebied Waterland en het Kinselmeer, de route gaat er omheen. Vliegen en muggen zijn ons deel aan de dijk. Ze blijven rond ons hangen. Op de weg terug het dorpje Ransdorp met een rustpost. Opnieuw drinken van de organisatie. De wc achter de kerk is dan ook wel nodig.

DJ aan Buiksloterdijk Dam tot Dam wandeltochtTerug bij de Landmarkt sluiten de later gestarte 26km wandelaars (en dat zijn er heel wat!) aan voor een gang over de Schellingwouderdijk. Knusse dijkhuizen en massaal naar buiten getrokken bevolking met muziek, applaus, koffie en thee, taart en opengestelde wc’s. Aan de Nieuwendam dezelfde taferelen. We steken het Vliegenbos door om de drukke Nieuwe Leeuwarderweg (S116) over te steken. Aan de rechterkant van het Noordhollandsch Kanaal lopen de lange afstandswandelaars, links de 18km wandelaars. Verderop de Buiksloterdijk gaan de groepen in elkaar op. Het wordt steeds meer heen en weer springen, inhalen, afremmen en rekening houden met elkaar. In het park Buik Sloterbreek is een grote rustplaats met wc’s, fruit en drinken ingericht.

Wandelaars Stoombootweg Dam tot Dam wandeltochtWanneer we de Kadoelenweg inslaan kijken we uit op een grote stoet mensen. De bevolking van Kadoelen weet er nog steeds goed raad mee. We vermoeden dat menigeen met de tarieven voor wc, drinken en versnaperingen best heeft verdiend. Langs de flats van de molenbuurt. De wervende teksten hoe vredig men hier met elkaar omgaat en hoe gezellig het hier is, vallen op. Er is opnieuw een rustpost ingericht. Het knusse, oudhollandse maakt plaats voor de A10 Ringweg Noord, de Verlengde Stellingweg en het bedrijventerrein aan de Oostzanerdijk. Druk en saai, wel geschikt om grote groepen mensen te kunnen afhandelen.

Henk-Jan bij finish Dam tot Dam wandeltocht op Burcht ZaandamVia de J.M. den Uylweg steken we Zijkanaal G over en zien in de verte Zaandam liggen. Wandelaars die bij de brug afsnijden, worden door anderen luidkeels gewezen op hun gebrek aan sportiviteit. Het gaat verder langs de Oude Haven van Zaandam met een oversteek naar Zaaneiland en terug naar het oude stadshart aan de Lage Horn en uiteindelijk een swingend ontvangst op De Burcht. Met een medaille om de nek en nog maar eens een halve liter vocht vanwege het inmiddels benauwde weer zit het erop. Via de Gedempte Gracht en het nieuwe Ankersmidplein lopen we naar het NS Station Zaandam. Daar zijn extra intercity’s in het rooster opgenomen om de vele wandelaars snel weer in Amsterdam te krijgen.

Aangezien de eigen gps logger na 37.5km, aangekomen op de Oostzanerdijk geen signaal meer oppikte, hieronder de track zoals organisatie Le Champion heeft uitgezet. We hebben zelf 7u gedaan over de ruim 41km.