Wandelen in Noordoost Twente rond Rossum

Kerk Thijplein in Rossum in ochtendzonVandaag was ik 2 weken na de Kennedymars Hengelo terug in noordoost Twente. Daags na de op mijn verjaardag gekregen wandelnetwerk kaart Noordoost Twente had ik een eerste route uitgezet vanuit Rossum. Genoeg mooie omgeving over om weer een stuk onbekend Overijssel te ontdekken.

Het Thijplein in Rossum was tegen 7.30u begrijpelijk verlaten. De Plechelmus Parochie baadde in het zonlicht, iets verderop aan de start van de Boschweg, schuin tegenover sportcentrum Bossink zat nog een pijl van de Kennedymars. Via de Grotestraat werd het meteen onverhard op de Schipweg. Verharde wegen waren er amper vandaag. Fijn voor mijn voeten, avontuurlijk en garantie voor kleddernatte schoenen en wandelbroek vanwege de vele gras- en schouwpaden en struikgewas. Zigzaggend ging de route naar het Kanaal Almelo-Nordhorn, waar de mist nog boven het water hing en hectometerpaaltjes naast de zandwegen aan weerszijden van het kanaal opvielen. Na een paar kilometer langs het water wachtte de het Natura2000 gebied Steenmaten en Agelerbroek aan de noordzijde van het kanaal. Met het Noaberpad  op door de voormalige ringwalburg Hunenborg, de Hunnebrug over het kanaal en door het ‘eeuwenoude overstroomgebied’ Voltherbroek. Ik heb tot m’n knieën in het water gestaan, moest regelmatig voorzichtig manoeuvreren om erger te voorkomen en was blij met lange broek en jas. De distels, doornen en brandnetels hadden anders vrij spel gehad.

Havezate Singraven 4Terug naar het noorden, langs de Voltherbeek het landgoed Singraven in. Hier prompt ook meer wandelaars en fietsers. Naast de havezate en boerderijen rond de grensrivier Dinkel staat hier een watermolen annex restaurant. Het Dinkelpad en Twentepad komen er samen. Verderop in het Borghbosch en Sterrebosch na de tunnel onder de N342 door is de combinatie bos en meanderende Dinkel ook mooi. De bepijling van dit stuk wandelnetwerk liet nog wel eens te wensen over. Het Sterrebosch heb ik zodoende tweemaal gezien vóór de ‘uitgang’ naar Beuningen helder was. ‘t Sterrebos verenigde in het dorpscentrum pal naast de kerk de rol van VVV, pannekoekrestaurant (zonder tussen-n), streekrestaurant, biergarten, wandelcafé, etc. Terugkijkend op Beuningen vanuit de bossen en velden ten zuiden van het dorp doemden de donderwolken op.

Bij de Austieberg begon het stevig te regenen. Om de Hakenberg heen wandelend, sprongen nog wat reeën en hazen voor me weg. Wandelaars waren er niet (meer). Voorbij de Paaschberg en Dalhuis kon de regenjas weer uit. Opvallend hoe je dan weer kunt focussen op bloemen, konijnen en vlinders. De tot 1942 op de stuwwal functionerende stoomtram is nu weer onverhard wandel- en fietspad. Een in ere hersteld tramhuisje (halteplaats) helpt de historie van het Twentse Tingeltrammetje vertellen. Vlak vóór Everlo, 75m van Rustpunt ‘t Stekkie (koffie of thee met wat lekkers) sloeg mijn route af (beter voor de lijn) om over oude kerkpaden naar Rossum terug te keren.