Mondträume – Empty

      No Comments on Mondträume – Empty

mondtraume emptyEmpty, het debuutalbum van Mondträume is zo’n synthpop album, dat ik moeiteloos op herhalen zet zonder echt op te letten. Hoewel de bandnaam anders doet vermoeden, komt het duo Pikotto Vond Mond en Damasius Venys uit Spanje. Make-up, kapsel, de trieste gezichten en natuurlijk ook de muziek grijpen diep in de zak met 80’s (muziek)cultuurelementen. Bittersweet symphonies. Opener Life Is Short een heerlijk, broodnuchter mid-tempo reflectie. Parasite is wat minder, terwijl het dampende Psychodrug qua sound dicht tegen Frozen Plasma en Assemblage 23 zit.

Echt vernieuwend klinkt het niet. De piano en modulators in Broken Wings, de noise en analog synth sounds in het titelnummer en Far From Pain mengen hoop en verdriet. Een achtergrondzangeres voegt hier wel wat toe. Qua tempo ontlopen de nummers elkaar niet veel, productie is goed, maar echte spanning is er niet. In Forbidden Paradise slepen de vocalen zich door uithalen. Het noisy sample stuk uit de title track herhaalt zich in Echoes of the Past. Zou wat dat betreft ook een goede albumtitel zijn geweest. Fragile haalt herinneringen aan Wolfsheim en Alphaville op.

Het up-tempo Plastic Girl, het met samples van babygekraai voorziene New Life, een heuse ballad en A Sea of Distance maken het dozijn compleet. Als je de profielfoto’s op Facebook bekijkt, vinden de heren zichzelf héél rock, gothic of emo. Hoe serieus of grappig e.e.a. is bedoeld, blijft gissen. Artiesten, hè.

Op de limited edition is 2e schijf met 15 remixes van opgenomen die de werkjes van de Spanjaarden nog meer geschikt voor de moderne dansvloer moeten maken, hoewel ik twijfel of er tegenwoordig nog wel op dit tempo gedanst wordt. Voor mij onbekende acts als Diffuzion, Endanger, Oil 10, Acylum, Pax Sono, High Level Static, Terrolokaust, Psy’aviah en Zero-EQ staan borg voor meer beats & bleeps. Ook is mid-tempo tracks en ballads wat dramatischer aangezet, zoals in de mixes van Cosmic Armchair, DJ Led Manville, Andreas Davids (Xotox), de Duitse act Lightshifters, de Noorse band Electro Spectre en het Spaanse Psideralica. Misschien niet origineel, wel aanstekelijk, en dus is hoe grauw en donker het ook neergezet is, toch poppy meezingmuziek.

  • Review: Mondträume – Empty [Album]