Loop van de Drentsche Aa tussen Assen en Grolloo

Wandelbank Groote Zand aan Loop van de Drentsche AaEén van de wandelprojecten voor de 2e helft van dit jaar is de Loop van de Drentsche Aa. Deze lange afstandswandeling tussen Assen en Groningen heb ik in vier delen geknipt door een aantal etappes bij elkaar te voegen tot 32-42km tellende wandeltochten. De wandelgids van deze ‘loop’ is in handig dwarsligger formaat uitgebracht; het pad zelf is niet gemarkeerd in het veld, wel in beide looprichtingen uitgewerkt in de gids. Assen ligt aan een bovenloopje van de beek, Groningen aan zijn benedenloop.

Etappe 1: Assen – Herinneringscentrum Kamp Westerbork (17km)

De auto parkeerde ik vanochtend aan de Oosterparallelweg naast het station in Assen; in de weekenden niet voorbehouden aan vergunninghouders, dus gratis parkeren. Onder de rails door het stadscentrum in. Een klein ommetje om zowel Bartje (Bartels) als het voormalige kloostercomplex te fotograferen. De Weiersloop voedde in de middeleeuwen de singelgrachten rond het klooster. Zo zaterdagmorgen nog geen rijen bezoekers voor het Drents Museum. Vreemd genoeg was ik nog niet eerder in de Gouverneurstuin geweest, waar diverse sculpturen en andere kunstwerken openbaar tentoongesteld worden. Achter de tuin naar het zuiden toe staan diverse fraaie stadsvilla’s. Ook verrassend is het Asser bos, een lanenstelsel met de al genoemde, meanderende Bosbeek, en dat gewoon in de hoofdstad van Drenthe.

Het is een ontspannen, rustige manier om bij de Europaweg te komen. Na de oversteek (de enige keer dat je verkeerslichten ziet op de Loop), duik je weer het bos in, langs de Joodse Begraafplaats, langs een bedrijventerrein, het spoor en de N33 over om daarna het rijk weer voor je alleen te hebben. Die eenzaamheid zocht een in 2 auto’s gekomen stel ook. Hun ontmoeting bij een maisveld aan de Propellerweg werd prompt opgeheven toen ik eraan kwam wandelen. Het Lancaster monument, een propeller op een zwerfkei met een informatiepaneel, houdt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Slingerend gaat de weg verder door de velden en voormalige moerassen. De buurtschappen Eleveld en Geelbroek, het gelijknamige natuurgebied en verderop het heideveld Groote Zand. Nog wat bospaden en een ven verder en je staat bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is er nog erg rustig.

Etappe 2: Herinneringscentrum Westerbork – Amen (15km)

Een paar gezinnen en stellen inhalend over het Melkwegpad, langs de schotels van de Astron radiotelescoop Westerbork, laat ik het voormalige concentratiekamp ditmaal links liggen. Wel bezoek ik het Verzetsgraf, dat ten zuiden van het kampterrein ligt. Wandelend door de boswachterij Hooghalen, langs het Schattenbergveen en Zondagveen naar het beekdal Holmers en Halkenbroek om na een korte stop over gras- en fietspaden weer noordwaarts te gaan, oostelijk van het Amerdiep. De 14m hoge uikijktoren beklim ik niet, het uitzicht was bij navraag beneden onder de toen grijze wolken niet geweldig. De met het Jacobspad oplopende route door het nieuwe bos is fraai. Veel verschillende vlinders en een veldmuis gezien. Een zeer gebiologeerd paar had mijn tred niet in de gaten en schrok zichtbaar, me vervolgens wijzend op een bijzondere vlinder vlak voor onze voeten. In het esdorp Amen (prachtige naam!) gezellige drukte bij café De Amer. Aan de overzijde bij de ingang van het wandelgebied langs het Amerdiep pauzeer ik. Mijn tafelgenoten aan de picknickbank bespreken de line-up van artiesten die het komende seizoen bij De Amer komen optreden.

Etappe 3: Amen – Grolloo (13km)

De Drentse natuuractivist Jan Tuttel bedacht voor dit gebied De Acht van Amen, een wandelroute van Staatsbosbeheer door het beekdal van het Amerdiep. De meandere variant van het diep mag je door het grasland volgen. Een eind verderop staan weidebloemen langs een korenakker in volle bloei. Een prachtig wandelgebied. Eén aanwijzing ging niet goed, en zo beland ik even in Ekehaar. Gelukkig zag ik de straatnaam Oal Diek, dus kon ik rechtsomkeert, de kaart volgend. Een fietsend stel, dat de weg naar de Hof van Saksen in Nooitgedacht (opnieuw zo’n prachtige plaatsnaam) niet meer wist, kon ik met OSMAnd helpen. De lucht werd grijzer en de zonneschijn maakte plaats voor steeds heftiger regenval. De route gaat dwars over camping De Berenkuil, waar deze zaterdagmiddag ook gewoon vakantiegangers aankomen (het lijkt 4 weken na terugkomst van onze eigen zomervakantie in het laatste weekend van de schoolvakantie zó lang geleden!). 

In Grolloo wacht de buste van de in 2011 overleden Harry Muskee (voorman Cuby & The Blizzards) en desgewenst het C+B Museum. 25 jaar geleden was ik met een deel van de eerstejaars economiestudenten vanuit Groningen per fiets voor het introductiekamp van de Economische Faculteitsvereniging ook in Grolloo (toen om duidelijke reden snel verbasterd tot Grolschloo). Ook nu fietste er een groep studenten rond. Herkenning!

Het laatste ommetje langs de boswachterij laat ik schieten, het regent aanhoudend. Na 43km wandelen vind ik het mooi geweest, ga met een doorsteek naar de N376 om bij de bushalte Uteringsweg af te tikken.