John Ortberg – Impact

      No Comments on John Ortberg – Impact

untitledDe impact van Jezus op de wereld gaat veel en veel verder dan je zou vermoeden. John Ortberg doet met het gelijknamige boek (vertaling van Who Is This Man?: The Unpredictable Impact of the Inescapable Jesus) een poging vanuit uiteenlopende invalshoeken de invloed op tijdrekening, kunst, slavernij, koninkrijken, waardigheid en mensenlevens te ontdekken. Waar Frank Viola met zijn theografie Jesus vanuit de Bijbel in de geschiedenis en godsopenbaring telkens weer bij Jezus Christus uitkomt, trekt Ortberg de cirkels nog wijder. Wat betekende Jezus Christus boottocht over het meer van Galilea naar ‘de overkant’? Was het kruisteken, dat voor keizer Constantijn zo belangrijk was nu een geloofsbelijdenis of een Romeins amulet? Welke opties had Jezus in de hof van Gethsemané eigenlijk? En hoe zou soldaat Malchus weer zijn thuisgekomen? Waarom bleven er 12 en 7 manden met eten over bij de wonderen met brood en vissen? Wat was zo revolutionair van Jezus’ koninkrijk vergeleken met het Romeinse Rijk? Bedenk de impact van Jezus Christus op de ontwikkeling van de Engelse taal, het alfabetiseren van volken, uitvindingen en ontdekkingsreizen, sociale voorzieningen, enz. enz. Gelovig of niet, om Jezus kun je niet heen.

Kort stipt Ortberg het plan van Jezus om ons van de boom van het leven in het paradijs (Genesis) naar dezelfde boom in het nieuwe Jeruzalem (Openbaringen) te leiden met de inzichten die ook Joshua Ryan Butler onlangs in The Skeletons in God’s Closet: The Mercy of Hell, the Surprise of Judgment, the Hope of Holy War heeft uitgewerkt met een terloopse referentie aan Rob Bell. Jezus’ leven is geen abstract onderwerp dat alleen door experts onderzocht kan worden. Het is een uitnodiging. Stel wat Jezus heeft gezegd maar op de proef.

Door de veelheid aan details en aangehaalde bronnen, sluipen er ook fouten in. Op p.211 wordt de in 1728 door Johann Sebastian Bach gecomponeerde Mattheüs Passion in de 16e eeuw geplaatst. Op p.213 wordt Albrecht Dürer geschreven als Albrecht Durer. En om vlak voor een goede uitleg over de ‘christelijke jaartelling’ op p.239 te beweren, dat 25 december bewust dan als geboortedag van Jezus Christus wordt gevierd omdat dat 8 dagen (de tijd om met een baby na zijn geboorte in de tempel aan God voor te stellen) vóór 1 januari ligt, is een wat slordiger fout. De exacte dag is niet bekend, hoewel vaak 17 april en zeker niet een winterdag wordt aangereikt.

Over de auteur

John Ortberg is voorganger van de Menlo Park Presbyterian Church in Menlo Park, California. Hij schreef onder andere Het leven waar je naar verlangt, Als je op het water wilt lopen, moet je uit de boot stappen, Geloof en twijfel en Dichterbij dan je denkt. John en zijn vrouw Nancy hebben drie volwassen kinderen.