Jeroen Wielaert – My Generation

my generation boekDe jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 blijft een generatie-overstijgend feest van muziekliefhebbers. De uitzendingen vanuit het Top 2000 café in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum verbinden de luisteraars, jong en oud, ondanks het format van de zender, dat natuurlijk duidelijke grenzen aangeeft voor de nummers en artiesten waarop gestemd kan worden. Kees Toering, de bedenker van het programma Top 2000 en tegenwoordig zendermanager, bracht journalist Jeroen Wielaert (1956) zover een reeeks interviews te houden met bekende Nederlanders en hun kinderen, of juist hun ouders langs de persoonlijke favorieten uit de lijst. Het levert allerhande inkijkjes in de muzikale bewustwording, meedoen met mainstream artiesten of juist rebelleren tegen de gevestigde orde, geweldige ervaringen met drugs hebben gehad, of er helemaal niets mee hebben, kinderen die dezelfde muzieksmaak als paps of mams hebben gekregen, of juist sterk afwijkend eigen meningen ontwikkelden. Zoals bij veel andere mensen is doorgaans de vroege tienertijd (10-14 jaar) zeer bepalend voor het definiëren van ‘de beste muziek ooit gemaakt’. De generaties schuiven in het boek per interview op, en zo ga je van het tijdperk van The Beatles en Rolling Stones uitkomen bij Amy Whinehouse en Adele.

Maak kennis met de muzikale voorliefdes van bijvoorbeeld Tom Egbers, Douwe Bob, Ellen ten Damme, Ernst Daniël Smid, Alain Clark, Dolf Jansen, Karin Bloemen, Roel van Velzen en Sylvana Simons. Als laatste krijgt Wielaert met dochter Merel het woord. Gelardeerd met achtergronden bij bands en artiesten, plus de hoogste noteringen in de Top 2000 ooit bij de hoezen van singles en albums van in de interviews genoemde liedjes. My Generation is een cadeautip voor muzikale kinderen en hun ouders.