City Rain – Songs for a High School Dance

Songs for a high school danceEen Noisetrade nieuwsbrief zette me op het spoor van City Rain, het electropop duo Ben Runyan (zang, toetsen, programmering) en Scott Cumpstone (gitaar en zang) uit Philadelphia. Hun eerste full-length LP, Songs For A High School Dance wordt gratis uitgedeeld via Noisetrade en Bandcamp, terwijl iTunes $9.99 rekent. In navolging van de nieuwe electronica bands M83 en Chvrches, sloegen de jongens van City Rain begin 2013 de handen ineen om te laten zien, dat electropop en synthesizers niet alleen aan terugblikkende mannen op leeftijd is voorbehouden. Emotie met een glimp hoop. “There’s an optimist in me” klinkt het in de eerste single The Optimist, maar ook “… every man [‘s] capability to create his or her own personal hell “. De bijbehorende video won MTVU‘s The Freshmen competitie en kreeg 20-30x per week airplay op MTVU’s Cum Laude kanaal.

Op het album is er eerst het prikkelende Runaway, en het mid-tempo Join The Human Race. Ook van deze track is een videoclip gemaakt. Akoestisch gitaar, drums uit een doos met elektrische gitaarpartijen als extra laagjes. De dansschoenen kunnen eindelijk aan in The Hearts. The Dreamer start op piano. Het nummer groeit in een meeklapritme met beladen vocalen. Alsof The Killers en Snow Patrol zich samenpakken in de strot van Ben en Scott. In Don’t Choke zingt plaatsgenote en ook electrpop artieste Kate Faust mee. Waiting On A Feeling komt wat langzaam op gang, maar gaat ook door voor ‘gooi de handen in de lucht’ publieksparticipatie. Funky music en rap, zang vol echo en snerpende gitaar licks erbij zijn in What’s In Store te vinden. Apart, maar niet onaardig op dit album. Walls, dat in tegenstelling tot de rest van het album niet door Scott en Ben zelf, maar door Tommy Mosca geproduceerd is, mengt verschillende vocale stijlen, van galmende zang van Depeche Mode tot een aan Jimmy Somerville doen denkende falset en allerhande instrumentale patronen tot een boeiende track. Muziek om te luisteren, geen dansmuziek voor het schoolfeest. De afsluiter Mama I Wanna Go Home is mid-tempo arpeggio’s op gitaar en een wat folksy begeleiding. Meebrullen op de gang van de studentenflat op een eenzame zaterdagmiddag!