Begrip vóór begrijpen bij uit de kast komen christenen

Dat je kind, ouder, oom of tante, vriend(in) ervoor uitkomt zich aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht, of het gevoel heeft in het verkeerde lichaam te zitten, zal de krant misschien niet halen. Het uit de kast komen van de 35-jarige Britse zangeres en theologe Vicky Beeching vorige week wel (The Independent, ND, The Telegraph).

De Amerikaanse gospelzangeres Jennifer Knapp bekende in 2010 lesbiënne te zijn in een tv-interview met David Letterman. Ze had destijds een sabbatical van het actieve muzikantenleven. Tegenwoordig werkt ze aan een nieuw via PledgeMusic crowdfunded album, en heeft ze een boek geschreven, dat in oktober uitkomt. On- en offline wil ze het gesprek aan en christenen die zelf LBGT zijn of zich ermee verbonden voelen, bemoedigen onder de titel InsideOutFaith.

Bij Vicky Beeching zie je een expliciete opmaat in haar blogs over single zijn, interviews en studies naar christelijk feminisme, goedkeuring van huwelijk tussen 2 mensen van hetzelfde geslacht en theologie & LBGT. Als je haar verhaal in The Independent helemaal leest, zie je eenzelfde patroon als In het boek Verscheurd (origineel: Torn) van Justin Lee, dat ik onlangs las en recenseerde: van jongs af aan al aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht, op de lagere school gepest worden, vernauwde blik op enkele bijbelverzen buiten hun context en een ellenlange zoektocht om geloof en seksualiteit beide te mogen erkennen als mens. Pijnlijke uitdrijvingsrituelen in een pinkstergemeente, oordelen, excommunicatie en boycots.

Net als Justin Lee heeft Beeching het geloof behouden ondanks andere christenen. En dat getuigt van geloofskracht, doorzettingsvermogen:

“It’s a picture of what is possible, even when you don’t agree, that love can supersede everything. What Jesus taught was a radical message of welcome and inclusion and love. I feel certain God loves me just the way I am, and I have a huge sense of calling to communicate that to young people. When I think of myself at 13, sobbing into that carpet, I just want to help anyone in that situation to not have to go through what I did, to show that instead, you can be yourself – a person of integrity. The Church’s teaching was the reason that I lived in so much shame and isolation and pain for all those years. But rather than abandon it and say it’s broken, I want to be part of the change.”

De over het algemeen hartverwarmende reacties van Twitteraars op de uit de kast gekomen Vicky stemmen tot dankbaarheid:

Ook Jennifer Knapp behield het geloof. Hoe anders kan het gemakkelijk gaan! Eén van de commentaren in het Independent stuk:

“I knew about my gayness all along. I couldn’t reconcile it. Suffered devastating depression, suicide attempts. Recently, in my mid 20s, sat my parents down and made it all explicit. For the first time their homophobia was naked, not just a ‘given’. I left the church. I still believe in god, but I want no part of an institution which defines human relationships by who they exclude. This article has given me a lot of strength. Thank you. You’re not alone, I’m not alone.”

Vicky Beeching ging op de dag van haar ‘coming out’ op televisie het debat aan met de Amerikaanse auteur, jurist en anti-homobeweging activist Scott Lively, een fervent tegenstander van alle seksualiteit buiten de huwelijksband van één man en één vrouw. Volgens Scott’s visie heeft Vicky toegegeven aan een leugen en kan homoseksualiteit volledig weggepoetst worden door God net als een alcohol- of drugsverslaving. “Mijn positie is de bijbelse!” Eén van de boeken die Scott schrijft, heet The Pink Swastika over homoseksualiteit in de Nazi partij. Ik vermoed, dat het onderwerp het stokpaardje is van deze meneer; moedig om als Britse dame met opgeheven hoofd ‘je mannetje’ te willen staan.

Hoe wil je als Kerk of collectief van christenen bekend staan: exclusief of inclusief? Begripvol of zelfingenomen, vol vooroordelen, onwrikbare overtuigingen en kaders? Bij het schrijven van dit stuk moest ik denken aan de voornamelijk meegeluisterde gesprekken vanmiddag aan de lunchtafel over geloof: overtuigingen, Jehova’s die een voet tussen de deur zetten, onder het kopje ‘geloof’ oorlog voeren, mensen niet meer als mens zien, over één kam scheren van christenen, moslims, Hindoestanen en boeddhisten. Kruistochten, slavernij, misbruik in de rooms-katholieke kerk. En ook: het niet begrijpen waarom mensen zo in elkaar zitten en zo handelen.

Dat stemt tot (her)bezinning, opnieuw lezen van de Bijbel, uitstellen (beter: aan God overlaten) van oordeel en – wat ook in het teruglopen naar de werkplek werd aangehaald – de tot 2 geboden teruggebrachte kern van al die wetten en regels in de Bijbel:

“Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.” (Mattheüs 22 vers 34)

FacingTheMusic-CoverNog even geduld, dan kun je in oktober Facing The Music – My Story van Jennifer Knapp kopen en lezen.

Ben je een ongeduldiger lezer, raad ik je Justin Lee’s Verscheurd aan.

Ben je heel erg ongeduldig, tip ik een lekkere wandeling. Overhaast oordelen en conclusies trekken, zoals het gedoe rond WorldVision dit voorjaar maakt meer kapot dan je lief is.

Heb je begrip voor de zoektocht die mannen en vrouwen die met hun aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht, zonder direct met hem of haar het bed te willen delen, extravagant op een rondvaartboot te staan, of met grove seksueel getinte grappen tv-programma’s vullen, maar ook een masker ophouden…..èn oprecht God willen volgen?

Begrijpen doe ik ook niet alles wat ons mens maakt; alleen verstand of gevoel is hier onvoldoende. Het vergt geloof, wat ruimte houden, terug durven komen op standpunten. “Onderzoek alles, behoud het goede.” (1 Thessalonicenzen 5 vers 21)