1e Kennedymars Hengelo: 80 kilometers wandelen door Twente

logo kennedymarshengeloDe Amerikaanse president John F. Kennedy beweerde in 1960 dat een gemiddelde Amerikaanse soldaat geen 50 mijl (80km) binnen 20 uur kon marcheren. Daar zit wat in, getraind werd er in mijn militaire diensttijd (1993-94) op maximaal 25km. Natuurlijk zijn er diverse pelotons militairen die verplicht worden ingeschreven op de Nijmeegse Vierdaagse (4x50km met bepakking), maar in één dag 80km wandelen, is toch weer een andere uitdaging. Zo is de Kennedymars ontstaan, in Nederland 80km lang. Op allerlei plekken in diverse seizoenen kun je er wel eentje wandelen. Doorgaans wordt ‘s avonds laat gestart, de hele nacht en volgende dag doorgelopen. Nu ben ik best te porren voor een lange afstandswandeling, maar heb ik m’n nachtrust ook nodig, zeker in of na een reguliere werkweek, en dus blij met de mogelijkheid een dagmars te kunnen doen.

De eerste Kennedymars in het Overijsselse Hengelo werd geheel bij daglicht gelopen door ‘s ochtends om 5u te starten. Het Twentse landschap leent zich daar uitstekend voor. Geen lange eindeloze wegen, maar een zeer gevarieerde ronde door Noord-Oost Twente. Geen 20, maar 18u de tijd om te finishen bij voetbalvereniging ATC’65.  Peter en Remy Levink (oom en neef) zijn de initiatiefnemers van deze wandeltocht over 80 km, na Haaksbergen, Steenwijk en Zwolle is de vierde Kennedymars van Overijssel.


De route zag er in de voorbereiding al mooi en deels bekend uit. Met de eerder dit jaar gewandelde Bos- en essentocht vanuit Reutum en de eerste 2 dagen van de Lange Ronde van Twente vanuit Lonneker (zaterdag, zondag) had ik de omgeving al eerder gezien. Eén aspect van een Kennedymars kende ik vooraf nog niet kende, maar Mari Smits me onderweg verklapte is, dat een mars doorgaans over verharde / asfaltwegen afgelegd wordt. Dat heb ik als ervaren blarentrekker op te lange stukken asfalt, geweten.

Vroeg op

Wandelaars vlak voor start Kennedymars Hengelo in regen bij ATC 65Voor de 152 deelnemers stond in alle vroegte bij ATC’65 koffie, Twentse krentewegge en brood klaar. Statafels voor de praters, ruimte langs de muren voor degenen die zittend wilden bijkomen, nog urenlang hun beenspieren nodig hebbend. Veel bekende gezichten van de SWOS, de winterwandelingen in Overijssel en Drenthe, en Mari Smits (Peripatoo) met wie ik in 30 december 2013 een zelf uitgezette ronde door de groene gordel rond Deventer wandelde. Diverse vragende blikken van deelnemers die maar amper konden geloven, dat dit mijn eerste Kennedymars was met zoveel 40km tochten achter de rug. Eens moet de eerste keer zijn.

Streep 5u na een kort praatje van Peter Levink bij de poort van de voetbalkantine gestart in de regen. De eerste etappes was het regenjas op en af. Een uur regen, dan droog, een rust en direct de jas weer aan. En dat van 5 tot 11u. Vanaf het sportcomplex eerst – het was immers nog donker – over verlichte wegen langs de Kleigaten van Rientjes de A1 over, langs De Houtmaat en bij de Hesselerbeek weer de snelweg over, langs de Beneluxlaan richting de nieuwbouwwijk Vossenbelt. De grote kwekerijen als Leuveld en Boomkamp Gardens links en rechts. Door het Molenven naar Saasveld, waar bij de Saasveldermolen een eerste rust was ingericht. Het bijpraten met Mari was leuk, maar ons wandeltempo verschilt te duidelijk. De tweede etappe heb ik nog deels met hem opgelopen, daarna – beter – in eigen ritme verder.

Van Saasveld naar De Lutte

Het Lossers Voetpad Kennedymars HengeloDe route liep verder naar het oosten van Saasveld naar Gammelke. Diverse beken kruisend, ook beelden van Jezus, Maria, kruisen onder houten overkappingen zijn hier goed vertegenwoordigd. Een klein eind via de provinciale weg en weer verder naar het oosten door de bossen van Deurningen ten noorden van recreatiegebied Het Hulsbeek, vervolgens naar het noorden naar Lemselo en Rossum.  Na een buitenrust op 20km bij Sportcentrum Bossink een rust op 29,5km. Naar het zuidoosten over een voormalige tramweg en de Paasberg. Het begon eindelijk op te klaren. Langs de A1, de Postweg, waar bij fam. Hampsink na 41km wandelen weer een rustpunt was ingericht. Een versgebakken broodje hamburger met kaas en ui, drinken en brood. De verzorging was prima!

Lonneker – A1

Rust en blarenbehandeling bij Erve Reuver Oude Postweg Lonneker Kennedymars HengeloWeer over de snelweg, nu voor een stuk wandelen langs het golfterrein Sybrook aan de Zuidbroekweg / Oldenzaalsestraat om de militaire terreinen van Lonneker en de vliegbasis heen. Bij restaurant Kleinsman aan de Weerseloseweg na 52km neergestreken op het terras voor een uiensoep. De EHBO’ers waren hier niet te zien, de blaren vroegen al om professionele aandacht. Dus toch doorgelopen, tussen de drinkwater spaarbekkens, langs de studentenhuizen richting Driene, om weer noordwaarts te gaan met een lus om het Lonnekermeer heen. Westelijk van de vliegbasis weer richting de A1. Op 64km bij Erve Reuver aan de Oude Postweg mijn beide voeten laten verzorgen door EHBO’ers. Dat nam even tijd, languit op m’n buik liggend op een picknickbank, alles voor het goede doel.

A1 – Finish

Versierde Pinus bomen bij kwekerij Boomkamp Hengelo in avondlicht Kennedymars HengeloDe eerste paar honderd meter naar de spoorwegovergang en het viaduct over de snelweg voelden nog zeer pijnlijk, daarna werkten de tapes als een warme kussen voor de voeten. Dat dan later alsnog 2 blaren knapten, was geen pretje, om het zachtjes uit te drukken. Een slinger langs het kerkdorp Deurningen, en steeds meer voorbijgangers die de wandelaars vragen wat dit toch is, respectvol over de afgelegde afstand. Nog 1 buitenrust na 74km wandelen. Langs de kwekerijen en nieuwbouw het laatste stuk naar de finish. De aanmoedigingen langs de laatste kilometers deden me goed. Ondanks de pijnlijke voeten ging het tempo weer fors omhoog. “Je ruikt de stal”, zeggen we dan. Peter Levink wachtte de deelnemers met een persoonlijke handdruk en felicitaties, plus een camera om onder de finish hen te fotograferen. 14 uitvallers, de laatste deelnemer om 22.45u binnen, aldus RTV Oost.

Stempelkaart Kennedywalker met 1e stempelMijn 1e Kennedymars is in 15u32m voltooid! Bij de finish de eerste stempel laten zetten in het Kennedy Walker ‘paspoort’. Mocht ik er nog 4 voltooien, krijg ik een bronzen Kennedy Walker medaille van de Sectie Lange afstand van de KWBN.
Hieronder mijn eigen GPS log van de route. Een aantal punten is wat ‘hoekig’ opgenomen, zodoende op iGOtU gisteren bijna 83 en na inlezen in @Trip PC 78, anders dan de 80km route in mijn log.
Op 13 juni 2015 zal de 2e Kennedymars Hengelo gehouden worden.


Meer verslagen en foto’s vind je op: