Steden en dorpen op en rond Pools eiland Wolin in West-Pommeren

Pakhuizen en brug over Dziwna in WolinDe waterrijke kustprovincie West-Pommeren in Polen, specifieker het eiland Wolin, waar we deze zomer vakantie vierden, trekt veel toeristen uit voornamelijk Polen zelf, in mindere mate Duitsland, Denemarken, Zweden en Nederland. De badplaatsen aan de Oostzeekust in de Pommerse Bocht staan vol vakantiehuizen, appartementencomplexen, groepsaccommodaties, campings en blokhutten. Kortom: voor elk wat wils om de vakantie door te brengen. De kilometerslange zandstranden achter de heuvels bieden vertier op de mooie dagen of een wandeling om uit te waaien.

Zoek je de drukte, zoals in Scheveningen of Zandvoort, moet je in Miedzyzdroje zijn. Strandzicht Miedzyzdroje 1Rond de pier gebeurt het en kun je hutje-mutje aanschuiven met je windscherm en luchtbed. Strandtenten, zoals wij die kennen aan de Noordzeekust heb ik alleen in Miedzywodzie gezien. Dorpen als Miedzywodzie en Wiselka krijgen een veelvoud van hun eigen inwoneraantal te verwerken in de zomermaanden. De lokale bevolking leeft dus van de toeristen en dat kun je in het winkelaanbod zien.

Grote supermarkten zijn er niet veel. In Miedzyzdroje vind je een Netto (die dan wel dagelijks van 7-24u open is), verder van de kust in Wolin is ook een Netto; in Kamién Pomorski ontdekten we een Intermarché (alsof we terug in Frankrijk waren). Duitse ketens als Lidl, Aldi, Spar, ofzo zul je hier niet aantreffen. In veel dorpen vind je één of meer buurtwinkels (sklep), waar je je dagelijkse boodschappen kunt doen. En zo hebben de in Nederland woonachtige Polen hun Polski Sklep ‘meegenomen’, zoals naar Alphen aan den Rijn.

Wolin

Woonkazerne WolinHet vestingstadje Wolin was vanaf de 9e eeuw één van de belangrijkste handelsnederzettingen aan de Oostzee. Denen en Duitsers hadden het vervolgens voor het zeggen. In 1679, werd Wolin net als het oosten van Pommeren bij Brandenburg-Pruisen gevoegd. In de Tweede Wereldoorlog werd het centrum gebombardeerd en bleef van de 13e eeuwse Nicolaikerk 20% staan. In 1945 werd oostelijk Pommeren door Polen geannexeerd en werd de bevolking naar het westen gedeporteerd en vervangen door Polen uit het oosten. De gevolgen voor de bebouwing zijn zichtbaar: een gerenoveerde Nicolaikerk tussen de Oosteuropese woonkazernes, geen hecht centrum meer, maar wel een nagebouwde Skansen aan de overzijde van de rivier Dziwna om oude tijden van Wolin – Vineta – Jomsburg te verbeelden.

Kamién Pomorski

De met steun van de Europese Unie aangelegde marina vóór de vesting van Kamién Pomorski moet vooral een moderne, frisse indruk geven. Het amfitheater met uitzicht op de marina en het meer / uitloop van de Dziwna contrasteert met de vestingmuren, de oude kerken verderop en de woonkazernes ertussen. Eeuwenlang was dit de Duitse stad Cammin in Pommern, Pruisen. Bij de Conferentie van Potsdam in juli 1945 werd de stad toegewezen aan de Volksrepubliek Polen. In 2 jaar tijd kon de Duitse bevolking gedwongen vertrekken en werd de stad bevolkt met Polen en Oekraïeners. Voor de oude generatie wordt het verleden op speciale websites in leven gehouden. Je kunt je goed voorstellen, waarom weinigen de Duitse taal machtig zijn of willen spreken. De stad is leuk voor een rondwandeling, een terras of aanleggen met je boot.

Geen heden zonder verleden

Strandkorven MiedzywodzieVakwerkhuizen en strandkorven zijn er op diverse plekken. Heidebrink is makkelijker uit te spreken dan Miedzywodzie. Hoewel de betrekkingen tussen Polen en Duitsland sinds 1989 aanzienlijk zijn verbeterd, beide landen zijn EU-lid en zowel Polen als voormalig Oost-Duitsland hebben géén communistisch regime meer, is het goed je bewust te zijn van de gevoeligheden die de naoorlogse verdrijving van de Duitse bevolking en vervanging door Polen uit de oostelijke streken met zich meebrachten.

Kerk Kościół pw. Św. Mikołaja Kamién PomerskiOpvallend is verder dat de rooms-katholieke kerken niet geopoend zijn voor doordeweeks bezoek, normaliter goede gewoontes tijdens een zomervakantie in het buitenland. Anderzijds zie je opvallend veel visje-stickers op Poolse auto’s, iets dat je niet bij een overwegend katholiek land als Polen verwacht. In Nederland is een visje-sticker toch meer iets voor de evangelisch ingeslagen christen.

In deze hoek van Polen géén indrukwekkende stadscentra of winkelstraten om jezelf en de inhoud van je portemonnee te verliezen. Bezoek één of meer van de stadjes vooral op een bewolkte dag en zoek bij zonnige dagen de stranden op. Veel plezier!