Michael Sweet – I’m Not Your Suicide

im not your suicideOp zijn nieuwe soloalbum I’m Not Your Suicide weet Stryper gitarist en zanger Michael Sweet te boeien, net als Stryper in de achterliggende 3 decennia. Ditmaal produceerde Sweet zijn eigen muziek. En nee, alleen was Michael niet in de studio. Drummer Kenny Aronoff, bassist John O’Boyle, toetsenist Paul McNamara en steel gitarist  Pete Adams staan als eigen begeleidingsband genoemd. Stryper maten Robert Sweet & Timothy Gaines zijn erbij op de van ballad How to Live, Tony Harnell (TNT) zingt mee op het dampende opener Taking On the World, Kevin Max (DC Talk, Audio Adrenaline en solo) op de softrock This Time, dat wel wat aan The Show Must Go On van Queen doet denken. Op Anybody Else zijn zanger Chris Jericho (Fozzy) en Whitesnake gitarist Doug Aldrich van de partij. All That’s Left (For Me To Prove) is net als de opener ook volop metal. The Cause mid-tempo en wat eenvoudiger. Naast de gitaarsolo halverwege vallen hier de samenhang en nog echt hoge uithalen van Sweet op. Het al genoemde Anybody Else en Unsuspecting passen ook in de wat zwaardere categorieën. De titeltrack en eerste single is overtuigende hardrock, zoals we dat van Stryper gewend zijn.

Steel guitar in de rockballad Coming Home. Genoeg gezwijmeld. Zowaar akoestische gitaren en human beatboxing om de walsende rocker Miles Away te introduceren. De mid-tempo rocksong Strong roept op overeind te blijven. Naast 11 nieuwe nummers zijn 2 (!)  cover versies van de Neil Young klassieker Hearts of Gold opgenomen, één ervan met Electra Mustaine (dochter van Metallica en Megadeth gitarist Dave Mustaine, zelf ook als singer/songwriter en actrice actief) als gastvocaliste in de bonustrack versie.

Al met geen 13 in een dozijn, wel goede kwaliteit afwisselende rockstijlen met teksten, waarvan het evangelie niet afdruipt.