Kamp Zeist: jij hoort hier niet!

Vanuit Soesterberg gezien aan de overkant van de A28 ligt het Kamp van Zeist, kortweg Kamp Zeist. De bewegwijzering nu: Detentiecentrum. De geschiedenis van het kamp start in 1804 met Franse en Bataafse troepen, internering van 12.000 Belgen. De setting nu: half verscholen in de bossen een (voormalig) militair complex, Amerikaanse roepen en materieel konden over het opvallend brede viaduct de snelweg naar de luchtmachtbasis Soesterberg. Prikkeldraad om het terrein, lichtmasten die niet meer operationeel zijn, geen actieve camerabewaking. Migranten die wat rondlopen, her en der fietsen op het terrein, achteloos achtergelaten. Hoewel detentiecentrum doet denken aan een gevangenis, heb ik vlak ervoor in Soesterberg een paar jongens op de fiets die gewapend met een Samsung smartphone met navigatiesoftware toch nog zekerheid zochten over de route van Kamp Zeist naar Leusden. Uitgeprocedeerde asielzoekers bevolken de locatie momenteel, weggestopt en het liefst vergeten.

De gelegenheidsformatie How To Throw a Christmas Party schreef 2 jaar geleden een liedje Kamp Zeist: “….Jij fluistert vol vertrouwen: “I’m locked up but I’m free.” Maar ik wil niet meer naar buiten nu ik jou hier heb gezien. Jij ziet mijn stille woede en hoe alles brandt in mij. Je kruipt in mijn gedachten  en we springen overeind. We lopen door de poorten, zonder paspoort, zonder geld. Onzichtbaar en vergeten…”

[bandcamp width=100% height=120 album=1621640240 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small track=1234270547]

De wandeling rond het kamp zette me aan het denken. Kamp Zeist. Je hoort er niet en het hoort er niet:

  • Kamp Zeist past in de Nederlandse traditie van werk- en concentratiekampen: een lange historie, hergebruik in plaats van vernietiging, verstopt aan de rand van de gemeente- of landsgrens, lokale bevolking die zich eigenlijk schaamt voor het (blijvend) bestaan, maar er ook de boterham verdient.
  • De Koude Oorlog is voorbij, de vliegbasis Soesterberg in staat van ontbinding. De ecoducten over de A28 zijn bedoeld om de natuurreservaten aan noord- en zuidzijde te verbinden, mens en dier vrij te laten bewegen. Tocht regeert hier beton, hekwerk en prikkeldraad.
  • Barrière voor wandelaar en andere recreanten. Vele hectares aan de natuur onttrokken terrein.
  • Geert Wilders hebben we in Nederland zo bedreigd, dat hij een tijd in Kamp Zeist heeft gewoond. In essentie gevangen gezet vanwege zijn vrije mening op dezelfde plek, waar hij nu radicale uitzetting voor de er verblijvende uitgeprocedeerde asielzoekers bepleit.
  • De dubbele moraal spreekt hier boekdelen. Mensen die je kwijt wilt, sluit je op. Een detentiecentrum waar je de fiets kunt pakken naar Leusden. Waar militairen actief waren om Nederland of in NAVO-verband Fort Europa te verdedigen, huisvest je vluchtelingen die hetzelfde Fort zijn binnengekomen. Militaire middelen hebben niet voor de beëindiging van de Koude Oorlog gezorgd. Onze procedures helpen geen vluchtelingenprobleem uit de wereld.
  • Dit is voor veel mensen de laatste indruk van Nederland. Waar ik een vrije zaterdag geniet van de natuur op de Utrechtse Heuvelrug en me verbaas over het prikkeldraad, kijkt een ander nog eens naar hetzelfde prikkeldraad om misschien vandaag nog op het vliegtuig gezet te worden, het land uit. Je bent zo goed als je laatste indruk.

Onzichtbaar en vergeten, zoals ooit is verteld en we rennen langs de muren onze stemmen staan in brand. We juichen en we schreeuwen, we waaien en we sneeuwen. We lopen er zevenmaal omheen, tot de muur valt. “