Een blik op Poolse bieren

Zoals de afgelopen 4 vakanties diverse Tsjechische bieren geproefd ‘moesten’ worden, zijn deze zomer Poolse bieren aan de beurt. Lokale bieren van de tap en halve liters in blik uit de supermarkt. Flessen bier of kratten vol heb ik nog niet ontdekt. Gedronken wordt er zeker, een (ander soort) blik op het strand van de Oostzee om je heen is genoeg. Ten tijde van de Duitse invasie in 1939 waren er 137 actieve brouwerijen in Polen. Zes jaar later was er nauwelijks één over. Brouwerijen werden genationaliseerd, na de val van het communisme vanaf 1989 werden de brouwerijen opnieuw privébedrijven. Door de marktwerking en overnames zijn de belangrijkste bedrijven in handen van de grote brouwerijgroepen. Drie grote brouwerijgroepen maken momenteel de dienst uit in de Poolse biermarkt: Kompania Piwowarska (eigendom van SABMiller), Grupa Żywiec S.A. (61% eigendom van Heineken) en Carlsberg Polska.

Bosman

Bosman bierDe brouwerij van Bosman is een onderdeel van Carlsberg en staat in de hoofdstad van West-Pommeren Sczecin (Duits: Stettin), de 7e stad van Polen, haven en industriestad. Op heenweg vanuit Duitsland naar het eiland Wolin leidde de snelweg ons keurig om de stad heen en hebben we er door de vele geluidsschermen weinig van gezien. De omgeving is groen en bosrijk, direct ten oosten van de stad zijn de doorgaande wegen direct minder van kwaliteit en staan links en rechts van de weg lokale inwoners met potten jam en groenten te wachten op kopers. Het lichte tapbier van Bosman smaakte me prima.

Harnás

Harnas bierHet eerste blik bier in Polen, dat ik dronk uit een 4-pack van de Netto was Harnás. De brouwerij is onderdeel van Carlsberg en boogt op meer dan 150 jaar ervaring. Lekker sterk pils.

Lech

Lech bierHet Lech pils met 5,5% alcohol smaakte me ook wel goed. Lech vind je in Nederland zelfs in het portfolio van bieren van Koninklijke Grolsch.

Tyskie

Tyskie bierTyskie kun je op veel plekken krijgen, zeker in de supermarkten. Tyskie is na Żywiec het populairste bier van Polen. De Tyskie Browary Książęce (Prinselijke Brouwerijen Tyskie) in Tychy, onderdeel van de Kompania Piwowarska, een dochterondernemimg van het Zuid-Afrikaanse SABMiller, produceert de bieren sinds 1629. Het is bier met 5,6% alcohol. Behoorlijk veel voor een pils. Ook Tyskie zit in het Grolsch bierenportfolio.

Warka Radler

Warka Radler bierEn ook de 2014 rage van alcoholvrije Radler bieren is Polen niet ontgaan. Toen Klazien in de winkel een citroen Radler van Warka zag staan, kon er direct een 4-pack blikken mee. Origineel Warka bier met citroensap levert een frisse afsluiter van je dag.