In beweging op eiland Wolin in Polen

Henk-Jan tijdens wandeling door bos Wolin eilandHet eiland Wolin in het uiterste noordwesten van Polen aan de Oostzee leent zich voor fietsen, wandelen, zwemmen, varen, golfen op de Amber Baltic Golf Club, etc. De uitgestrekte akkers, B-wegen langs kleine dorpen, het natuurreservaat met onder meer wisenten en bossen in heuvellandschap en de vele kilometers zandstrand langs de Oostzee hebben elk hun eigen charme.

Versierd kruisbeeld 3Opvallend zijn de versierde kruisbeelden her en der. Waar in Nederlandse katholieke dorpen hoe klein ook, een flinke parochiekerk staat, zijn ze hier veel dunner gezaaid. In Kolczewo (700+ inwoners) staat wel een rooms-katholieke St. Catharinakerk. Bloemen markeren niet alleen kruisen, ook de graven op de begraafplaatsen die buiten de dorpen in de bossen verscholen liggen.

En langs de vier postglaciale meren kun je makkelijk een roeiboot of waterfiets huren om een uurtje of wat te peddelen. Via brede sloten kun je van het ene naar het andere meer varen. Voor de avonturiers.

Henk-Jan en Johan bij roeien op meer KolczewoOm ontspannen te wandelen is het handig de auto of ander vervoermiddel op een parkeerplaats bij de natuurgebieden achter te laten en de bospaden op te zoeken. Het verkeer op de doorgaande wegen houdt wel goed rekening met je, maar langs al die asfaltwegen is het niet fijn lopen. Een aantal wegen kent wel een vrijliggend voet- en fietspad, dat scheelt wel.

Hier een idee voor een fietstocht:


of een wandeling:

Wandelen door Kolcezwo op JakobspadGemaakte wandelingen:

En houd je van doorwandelen, dan is er zelfs markering van het Jakobspad richting Santiago de Compostella te vinden in Kolczewo. Deze aanlooproute wordt de Camino Polaco del Norte (noordelijke route, Poolse Weg) genoemd en is tussen Gdańsk naar Szczecin gemarkeerd.