Android apps om je zomermaanden nog leuker te maken

Bandcamp

De Bandcamp app heeft je de mogelijkheid via de site aangekochte albums te streamen op je smartphone of tablet, inclusief lyrics en achtergrondinformatie bij het liedje of album. Scheelt weer downloaden en overzetten. De nieuwe versie van de app geeft je ook de kans in de Bandcamp catalogus met 1,4 miljoen albums en 10,7 tracks, maar ook artiesten en fans van artiesten te zoeken.

Datumprikker

De website Datumprikker om een vergadering te plannen op basis van voorgestelde datums en tijdstippen van een groep mensen die niet anders, bijvoorbeeld op een gedeelde Google Calendar of Exchange omgeving, sneller in te plannen zijn, is populair. Er is nu ook een Android app voor Datumprikker. Handig, want de genodigden heb je toch al in je adresboek, een nieuw adresboek bij Datumprikker is niet echt nodig, toch? Gegevens over afspraken worden tussen site en app synchroon gehouden.

Weerplaza

Apps om de weersomstandigheden te checken en de buienradar te raadplegen zijn er genoeg. Mocht je niet in een grote plaats wonen (zoals ik), of wel eens in het buitenland zijn (gebeurt in vakanties, toch?), kom je ook de beperkingen tegen. Je plaats wordt niet herkend, buienradars die alleen in Nederland en België gegevens laten zien, etc. Deze zomer ben ik zelf overgestapt op Weerplaza. De gratis app en widget maken op basis van GPS op in welke plaats je bent, met respect voor de herkende kleine Poolse dorpen. Daarnaast kun je één of meer favoriete plaatsen een eigen tabblad geven. Weersverwachting op korte en lange termijn, zonsopgang en ondergang, buienradar, etc. Het zit er gewoon allemaal in.

Buffer

Om tweets te agenderen gebruik ik op de pc de webapplicaties TweetDeck en SocialOomph. Urls, plaatjes of video’s direct mobiel delen is geen probleem, agenderen voor plaatsing later wel, totdat ik de Buffer app vond. Buffer kan posten op Twitter, Facebook, LinkedIn en App.net. Naast losse content is er integratie met nieuws apps zoals Flipboard, Taptu, TweetDeck, Evernote, Pocket, Instapaper, LinkedIN Pulse, Feedly, Google Currents. Met Buffer krijg je ook statistieken over bereik, clicks en retweets of favorites.

En net als Klout stelt Buffer zelf content voor om te publiceren. Je kunt mobiel of via het web posts agenderen. De video hieronder laat e.e.a. zien. Elk te delen stuk content wordt aan een wachtrij toegevoegd. Buffer verdeelt ze zelf over de komende dag(en) op momenten die het grootste bereik zullen genereren. Bij TweetDeck en SocialOomph moet je zelf datum / tijd aangeven van een te plannen post.

http://www.youtube.com/watch?v=rW3qalPO5pU

IFTTT

In 2012 had ik het na een korte kennismaking als te onhandig weggeschoven. Nu klik je zowel via het web als de mobiele app een recipe met ingredients in elkaar of je zoekt een kant-en-klaar script. En voila, je Android gaat op stil, als je schooltijd begint, Instagram foto’s komen automatisch in Flickr, of de favorited tweets verschijnen in Pocket. Voor alle ondersteunde webapplicaties moet je wel credentials ingeven en autorisaties uitdelen  aan IFTTT. Put the internet to work for you.

Test wel de van anderen overgenomen recipes. Zo had ik bijvoorbeeld een recipe geleend die een #FF (follow friday) voor alle Twitteraars die ik de afgelopen week een tweet bij favorites had gezet…..en op zondagmiddag afging. En ook het hierboven aangedragen script om tweets in Pocket te plaatsen had de eigenaardigheid de user handler (bijvoorbeeld @hjvanderklis) in plaats van de url van de ‘handige link’ te bewaren. Ik heb de ingrediënten echter makkelijk kunnen wijzigen, om de FirstLinkURL te krijgen.

Vivino

Tenslotte een soort Shazam voor wijnliefhebbers: Vivino. Scan het wijnetiket van een fles, zorg ervoor online te zijn, en je krijgt instant informatie over de wijn in de fles, de producent, prijs en kwaliteit, smaakbelevingen van andere wijnliefhebbers. Je kunt zo je wijnkelder of -rek in kaart brengen, verhalen instuderen voor aan de borreltafel of de BBQ. Expertise is tegenwoordig één muisklik verwijderd 😉

Je kunt je eigen beoordeling geven en opslaan. Toevoegen van een wijn aan je wensenlijst kan ook met oog op de feestdagen of je verjaardag. Collega wijnliefhebbers uit je Facebook, Twitter of Gmail netwerken kun je als ‘vrienden’ toevoegen. Hun wijnavonturen zie je in een tijdlijn tabblad. En op basis van GPS kan de app aangeven welke supermarkt, wijnhandel of wijngaard bij je in de buurt te vinden is en hoeveel/welke wijnen er te koop zijn. Wat er getoond werd rond Balkbrug, was natuurlijk een mooie test. Wel de Reestlandhoeve buiten Balkbrug, de C1000 en Aldi in Dedemsvaart, niet de Mitra, wel wat supermarkten in Ommen en Wijnhandel Van der Beek. Lidl in Dedemsvaart of Ommen ook niet. Anyway: proost!