Wandeling langs Groningse diepen, kanalen en tochten

Het Groningse landschap ten oosten van Zoutkamp nodigde met het fraaie weer op de vrijdag na Hemelvaart uit een lekkere wandeling te maken. Zonder kaart, met OSMAnd voor noodgevallen en een wijdse blik met enkele oriëntatiepunten, zoals de Heiploeg fabriek tussen Zoutkamp en start/finish Groepsaccommodatie Robersum en de skyline van Ulrum. Vanuit Robersum over het Robersumerpad tussen de akkers door, de Zuidema’s klap(brug) over het Hunsingokanaal, naar Niekerk. De plaatselijke 13e eeuwse kerk staat op een wierde. bij de garage is er al wat beweging. Door richting Houwerzijl, de borden wijzen hier al gauw naar de gisteren bezochte Theefabriek.

Buurtschappen aan dijken, cultuurlandschap rond ingepolderde stukken land, zeker geen vlak landschap hier: Zuurdijk met molen De Zwaluw, Ewer, 1e en 2e Nijhoezen en de Houwerzijlstervaart om daarna via wat stukken bos en korenvelden naar het noorden door te steken, richting Leens. Bij de brug over het Warfhuisterloopdiep schrikt een haas zo van me (de wind stond van het dier af naar mij toe), dat hij het water in sprong en in derde aanleg langs de steile oever omhoog kon, zich vervolgens droog schuddend uit de voeten makend. Langs de Trekweg dezelfde watergang naar het westen. Het diep komt er uit in de Hoornse Vaart. Ik kies ervoor rechtdoor te lopen richting Leens. Via de zuidwestkant, een korte blik op het dorpscentrum met kerk en oude werkplaatsen langs de Rietemastraat weer verder. Aan de Leenstervaart ligt een dode buizerd. Een rasechte Groninger geeft me uitleg (hij had het beest graag willen opzetten, als hij minder vergaan was) en waarschuwt me hier toch echt tegen het verkeer in te lopen en niet ‘zoals die andere wandelaars’ te doen wat zelf goed lijkt. Zeker, ik ken de verkeersregels 🙂

De Leenstervaart en het Hunsingokanaal kruisen elkaar hier. Ik neem het onverharde jaagpad langs het kanaal, dat helemaal naar Ulrum leidt. Vlak voor de bebouwde kom weer linksaf, naar Niekerk om daar het Hunsingokanaal nogmaals kruisend en flink wat andere wandelaars te zien, weer terug ben bij Robersum, ofwel het gehucht Panser. Een leuke route om te combineren met een wandeling door het Nationaal Park Lauwersmeer. De Lauwersmeermars en het LAW 5 Kustpad gaan er terecht langs. Zoek anders een leuke route via het knooppunten netwerk hier Waddenwandelen.