Trekvogelpad van Hilversum naar Maarn

Gewapend met een HEMA Dagkaart voor de trein, zomerkleren en goede moed vandaag naar Hilversum gereisd om het Trekvogelpad tussen het Goois Natuurreservaat en Maarn te verkennen, de schakel tussen de wandeling tussen Duivendrecht en Hilversum 2 weken geleden en die tussen Maarn en Rhenen op 5 april. Ik heb de route in de voorbereiding thuis wat aangepast om wat interessante plekken op de Utrechtse Heuvelrug mee te kunnen pakken en totaal toch tussen de 40 en 50km uit te komen. In Zwolle vierde men vandaag 150 jaar aansluiting op het spoornetwerk tussen 10 en 16u, met andere woorden, toen ik aan het wandelen was. Ook vandaag weer volle treinen op heen- en terugweg, hoewel de conducteurs blijkbaar een tropendag hadden en op géén van de bereisde trajecten mijn keurig gisteravond geactiveerde dagkaarten controleerden.

Hilversum – Kasteel Groeneveld (10km)

Door de werkzaamheden reed de intercity van Zwolle naar Den Haag vandaag via Amersfoort en Hilversum naar Amsterdam Centraal. Het gaf me de mogelijkheid 8.37u in Hilversum uit te stappen, in plaats van de geplande overstap in Amersfoort op de sprinter om 9.04u in Hilversum Mediapark te kunnen starten. In de trein met OSMAnd de aanlooproute naar het Trekvogelpad op de Zuiderheide bekeken. Dat was makkelijk, vanaf het station via de Larenseweg, langs café Dudok en dan de Eemnesserweg helemaal aflopen. Voor Dudok eerst 2 dames geholpen die de aansluiting op het Westerborkpad in Hilversum zochten. Dan scheelt het dat je het zoeken hier herinnert en ze gericht kunt helpen 😉 Dan zelf op pad. Eerst de jaren ’30 huizen, een steeds bredere en groenere straat met vlak vóór de ringweg zomaar een geparkeerde klassieker en een kunstwerk, daarna de heide, op deze zaterdagochtend het speelveld van hardlopers en hondenbezitters. Om de zandverstuiving en het Laarder Wasmeer heen, even parallel aan het spoor de A27 onderdoor naar de bossen van Hoge Vuursche. Op het Westerborkpad kom je hier ook langs. Waar Het Westerborkpad het spoor blijft volgen, ga ik linksaf door het landgoed Groeneveld om uiteindelijk aan de voorzijde van het nu in restauratie zijnde kasteel een eerste rust te hebben.

Groeneveld – De Stulp (8 km)

Vanaf het kasteel gaat het verder door landgoed Buitenzorg. De scouting is vandaag her en der actief met kampementen in het bos. In Baarn aan de Amsterdamsestraatweg en de Prinses Marielaan staan fraaie villa’s. Het stuk langs het spoor ken ik van het Westerborkpad. De Grote Kom met daar omheen zichtlanen en in plaats van traditionele sculpturen nu kostuums als resultaat van wood carving. Door het Baarnse Bos om precies aan de voorzijde van Paleis Soestdijk uit te komen. Niet vergeten achterom te kijken om de obelisk Naald van Waterloo aan de Torenlaan te zien. Even puzzelen waar je om het Paleis heen moet trekken, na het vinden van de bordjes gaat het weer. Naast het Trekvogelpad zijn ook de Groene Wissel Soestdijk en het Streekad 13 Utrechtpad hier uitgezet. Veel andere wandelaars op de wat drukkere punten vandaag. Bij het paleis hoort een behoorlijk perceel bos met een hek erom. En daar leidt het pad ook langs. Daarachter ligt het natuurgebied De Stulp. Het pad loopt langs het prikkeldraad, minder leuk eigenlijk.

De Stulp – Soester duinen (10 km)

Vanaf De Stulp kom je bij de bossen van de Lage Vuursche. Ik ben benieuwd wat ik van Slot Drakensteyn kan zien, maar Prinses Beatrix woont er keurig afgeschermd van nieuwsgierigen. Ik besluit een ronde om het landgoed te maken. In Lage Vuursche zelf is het druk, verdeeld over het restaurant en begraafplaats naast de kerk om er het graf van Prins Friso te bezoeken. Het graf is verrassend: gras met twee boeketten erop. Het zet me aan het denken hoeveel je eigenlijk nodig hebt en hoe vergankelijk ons aards bestaan is. Blij met de vele geloofsgetuigenissen op de andere graven hier. In de bossen rond het landgoed zijn de voorbereidingen voor het interactieve locatietheater Vuurol aan de gang, grappig om wandelend te bekijken. De Pijnenburglaan gaat voorlopig aan kop als langste boslaan. Op de kaart rechttoe-rechtaan, maar afwisselend bos, halfopen terrein naar het oosten en wat boerderijen aan weerszijden. Aan het einde van deze etappe wachten de Soester duinen.

Soester duinen – Wallenburg (10 km)

Hier kruisen Marskramerpad en Trekvogelpad. Zigzaggend door de bossen gaat het verder tot de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Enkele kilometers langs de grote weg (N413, N237) volgen. Na het conferentiehotel Kontakt der Kontinenten en het naastgelegen klooster Cenakel duik ik weer het bos in. In de ruimtevaartwijk van Soesterberg help ik twee migranten met de weg naar Leusden. Na de brug over de A28 wacht een gang om Kamp Zeist. Nu vooral detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarna weer lange lanen. Bij de Wallenburg, althans het informatiepaneel rond wat stuwwallen, weer een rust.

Wallenburg – Maarn (10 km)

Van de Wallenburg verder. Na zo’n lange dag wil je overal eerder zijn, maar het gaat toch echt met 6,1km/u. Bij de Zeisterweg linksaf het bos in parallel aan de N224. Bij de uitspanning De Pyramide is het druk, dus zoek ik snel het bos weer op om naar de Pyramide van Austerlitz zelf te wandelen. Zin en tijd om naar boven te klimmen heb ik nu niet. Komt later wel een keer met ons gezin. De bossen tussen Woudenberg en Maarn met op het eind wat heide en zandverstuivingen zijn mooi. De paaltjes mèt vermelding van NS logo om in Maarn makkelijk het station te kunnen vinden, geven een goed gevoel. Jammer is dan wel, dat rond de Raadhuislaan géén supermarkt te vinden is om nieuw drinken in te slaan, aangezien de terugreis per trein nog ruim 1,5u zal zijn en de overstaptijd in Utrecht Centraal slechts 2 minuten. De laatste halve liter gaat mee de trein in om in kleine slokken genuttigd te worden.