Toertocht met de auto door Noord-Groningen

Onderdeel van de Economentop 2014 was dit jaar een toertocht per auto door Noord-Groningen. Ook prima om los van een groep eens zelf te doen door ergens langs de route in te haken. Bijzondere kernmerken van deze route:

  • de enorme hoeveelheid plaatsen (steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten) waar je komt.
  • de vele wateren die je passeert.
  • cultuurlandschap, van wierden en eeuwenoude polders tot splinternieuwe woonwijken rond het Reitdiep in Groningen en een rondgang over het universiteitscomplex Zernike in Groningen.

Even opletten graag als je de route op basis van de gps wilt rijden. Toen wij ‘m 30 mei reden, werd het spoor tussen Baflo en Warffum vernieuwd, en hebben we om in Baflo aan de overkant van het spoor op de Eenrummerweg te komen, vele kilometers terug en om via Winsum moeten rijden. Het maakt, bij een vrije spoorwegovergang, de route snel 15km korter.

Vanuit Zoutkamp naar Houwerzijl, waar de Theefabriek (theemuseum, -schenkerij en -winkel) een bezoek waard is. Bij Electra is de kruising tussen het Kommerzijlsterrijt en het Reitdiep een magneet voor pleziervaartuigen. Er is een camping De Waterwolf en openluchtbad rond het gemaal, de sluis en de waterwegen. Verderop in Oldehove een oude dorpskern met kerk. Opvallend langs de route zijn de mooie huizen uit de jaren ’20 vorige eeuw. Over de Oude Tocht kom je in Den Ham (Groningen). Het Van Starkenborghkanaal ten noorden van Aduard kun je niet op elke willekeurige plek kruisen. De brug bij Dorkwerd op de route geeft maximaal 1.80m breedte. Opletten, want de betonnen pilonnen aan weerszijden van de smalle brug zitten vol strepen van voorgaande auto’s.

Via Dorkwerd, waar de kerk, net als in veel andere Groningse dorpen, scheef staat, kom je in de nieuwbouwwijk Reitdiep van de stad Groningen uit. Bij het Datahotel van de Groningse Universiteit begint de rondgang over het terrein. Zet je auto gerust op één van de parkeerplaatsen om de oude en nieuwe bouwwerken te bekijken.

Verder door de wijken Selwerd en Korrewegwijk achter Beijum langs het Boterdiep volgen naar Zuidwolde. Daar hebben we zelf gerust op het terras van Eetcafé Moeke Vaatstra. Verderop aan het Boterdiep Bedum en Onderdendam. De bruggen, molens en oude kernen zijn fotogeniek. Eenmaal over het Winsumerdiep met een boog richting Tinallinge en Baflo. Parallel aan het kanaal Mensingeweer – Baflo kom je dan in Eenrum. Daar kun je bijvoorbeeld naar Sara’s Pannnenkoekenhuis of Abrahams Mosterdmakerij en restaurant.

Prachtige plaatsnamen als Dingen (bestaande uit welgeteld één boerderij), Broek en Kleine Huisjes brengen je bij Hornhuizen met een mooie 19e eeuwse zaalkerk op een wierde. Over de provinciale N361 langs Ulrum, dat natuurlijk ook een uitstapje waard is terug naar Zoutkamp.