Klepperstadtocht Hardenberg door Vechtdal Overijssel

Op één of andere manier had ik nog niet eerder de Klepperstadtocht vanuit Hardenberg gelopen. De organisatie van de Hardenberger Vierdaagse had voor de langste dag een 40km tocht uitgezet vanaf manage De Gulden Spoor op de Hessenweg buiten Hardenberg. Voor €6 een package deal met regelmatig drinken en fruit onderweg en een herinneringsmedaille toe. Het Overijsselse Vechtdal met de boswachterij Hardenberg, het Stegerense veld, Landgoed Junne en de bossen en zandverstuivingen in Beerze  om de hoek blijft in elk jaargetijde mooi om te bewandelen.

Je kon vroeg starten, als je wilde al om 6u. Zelf was ik om 6.45u startklaar buiten de manege. Het scheelt rijen wachten en dringen bij de uitgifte van routebeschrijvingen. Aan de andere kant miste ik de gezelligheid van andere wandelaars in de eerste kilometers voordat het ieder z’n eigen tempo loopt en elkaar kwijt is. De route liep vanaf De Boshoek via het nog rustige Heemse naar de wijken Norden en Het Hazenbosch over het Vechtdalpad / Pieterpad over het fietspad langs de hooilanden en uiterwaarden meebuigend met de Vecht. In het buurtschap Rheeze was een aantal uitspanningen nog niet open, hoewel de terrassen aanlokkelijk waren. Rechte stukken langs camping De Vechtvallei om bij natuurcamping De Klashorst een eerste rust te hebben na 10km wandelen. Het miezerde van tijd tot tijd.

Rechtdoor, door de Bollemaat tunnel de N36 passerend. Met een hoogte van 1.80m toch even bukken. De bossen tussen Karshoek en Stegerenveld doorkruisen we langs rechte fietspaden. Alle ommetjes, bospaden en wandelnetwerk routes worden gemeden. Bij Stegeren zie ik veel wandelaars tegemoet komen. Een lus over de Stegerdijk tegen de klok in zorgt voor tweemaal passeren van het buurtschap met een paar Rustpunten. Dan over doorgaande wegen bij Junne de Vecht over, waarna een 18km rust bij boerderij Nieuw Hakkenoord is ingericht.

Het Landgoed Junne blijft ook onaangeroerd. Door de Junnerbelten gaat het rechtdoor over het fietspad. Het begint helemaal te jeuken als tegenover de Sahara zandverstuiving en Zeescherbos linksom het geasfalteerde fietspad langs de Beerzerweg langs het spoor tot vlak bij de N36 wordt gevolgd. Alle campings langs de route heb je dan gezien, de mooie bossen aan de andere kant van de spoorlijn helaas niet. Met ongeduldige racefietsers zonder bel of rem en wandelaars die deels links, deels rechts van de weg liepen, was dit géén lekker stuk. Langs de doorgaande Zwarteweg en Beerzerhaar de N36 weer onderdoor en linksom naar Mariënberg.

Voor de laatste 10km ging de route over de Stuwdijk om bij Diffelen en de nieuwe Distelbelt (een uitkijkheuvel) de Vecht over, alsmaar rechtdoor via de Rheezerweg en Grote Beltenweg alle campings bij langs, bossen en zandverstuivingen aan weerszijden vermijdend. Via de villawijk van Heemse weer terug naar De Boshoek, waar een medaille wacht. Ik ben vooral liefhebber van onverharde wandelpaden, mijn voeten vinden dat veel prettiger. Net als bij de Vechtdal Vierdaagse enkele jaren geleden was ook vandaag mijn mening, dat een 100% te fietsen route niet voor wandelroute mag doorgaan en dat ik het bij één poging laat. Ik vond het ook wel frappant het verslag van de Klepperstadtocht uit 2008 die bovenaan zoekresultaten kwam dezelfde route beschreef. I rest my case.
Met wandelkaarten heb ik al diverse lange routes zelf uitgezet in het Vechtdal en er is nog genoeg (ander) moois te zien tussen Ommen en Hardenberg. Zo biedt Rob Wolfs alleen in het Vechtdal 9 Trage Tochten tussen de 12 en 19km over zoveel mogelijk onverhard wandelpad dwars door boerenland en natuur.