Jan Vermeer – Vermist in Noord-Korea

Vermist in Noord-KoreaEen verraderlijk boek. Waar de jongensachtige overmoed en brutaliteit doet denken aan een doorsnee jeugdboek over het verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog, is Noord-Korea toch een nog grimmiger omgeving. Wat doe je als je onderdrukt wordt, onderaan de maatschappelijke ladder staat en de kans krijgt in te breken, te stelen, begerig toe te happen bij een buffet? En wat als jaren later je in essentie geconfronteerd wordt met een inspecteur die jouw gedrag haarfijn kan verklaren en voorspellen met een gelijk verleden als verschoppeling? Met Engelstalige muziek, literatuur als 1984 en Les Misérables als pressiemiddelen, gebroken gevangenen en verraad door medegelovigen, is het heel wat lastiger geloven dan hier in het vrije westen. Regeert de haat, de zelfzucht en het buigen van de regels voor eigen voordeel? In Vermist in Noord-Korea leef je intens mee met Jae in zijn jeugdjaren en volwassenheid, wanneer hij zelf vader is van een gezin. Zou het onder onterende omstandigheden lukken te vergeven, niet te gaan haten en op Gods trouw te blijven hopen? Verhalen van tientallen christenen over hun leven in Noord-Korea vormen de basis voor de setting van Jae en zijn vrouw, hun negenjarige zoon Chul en inspecteur Park. Voor de lezer en hoofdpersoon is een goede afloop en goddellijk ingrijpen op precies de juiste momenten welkom, hoewel de werkelijkheid in veel gevallen een stuk grauwer zal zijn. Een spiegel voor je eigen geloofsleven.

Over de auteur

Jan Vermeer (1978) is werkzaam voor Open Doors en maakte journalistieke reportages in onder meer Kosovo, Irak, Israël en de Palestijnse gebieden, Tsjetsjenië, China en Noord-Korea. Vermeer schreef eerder de succesvolle roman Kameraad Zhang en de verhalenbundel Waarom vervolg je mij?