Economentop 2014 herontdekt Groningen

Voor de 20e editie van de Economentop in het Hemelvaartsweekend – zelf was ik er niet alle 20 bij in tegenstelling tot Ellie de Jonge en Johan Oldenziel – was Schiermonnikoog voor een groepsaccommodatie voor de huidige omvang inclusief partners en kinderen te noordelijk gegrepen. En dus kwamen organisatoren Ellie de Jonge en Gerben Leijendekker uit bij Robersum in het gehucht Panser, net buiten Zoutkamp aan het Nationaal Park Lauwersmeer. Van woensdagmiddag 28 mei t/m zondagmorgen 1 juni konden we genieten van het mooie weer en de prachtige omgeving. In verband met de Stationloop woensdagavond, waaraan niet alleen ik, maar ook Renze Zijlstra bleek mee te doen, kwamen we zelf donderdagmorgen rond koffietijd aan in Noord-Groningen.

Fietsen door het Nationaal Park Lauwersmeer

Donderdagmiddag was het tijd actief te worden. Met z’n allen op de fiets vanaf Robersum langs de knooppunten in de Lauwersmeer. Over de Oude Provinciale Dijk, door het Vierhuizerbos en vervolgens om het spookdorp Marnehuizen heen. In dit militair oefenterrein worden huis-aan-huis gevechten geoefend en kunnen tanks uit de nabijgelegen Willem Lodewijk van Nassaukazerne zich uitleven. Enkele van de huidige veertigers onder de economen (Jos Timmer en ik) hebben hun tour of duty in 1993-1995 al gehad, en niet als tankbestuurder. In het Marnebos zijn verschillende doorwateringplaatsen die we met de fiets hebben laten rusten. Van soldaat naar toerist duurt soms enkele decennia, vanmiddag slechts het oversteken van de N361 (Marneweg). Aan het Nieuwe Robbengat ligt bungalowpark en restaurant Suyderoogh. Tijd voor een rust.

Na een versnapering weer verder door het bos op de Ballastplaat, langs de Vlinderbalg en het Jaap Deensgat naar de Zoutkamperril. Voor de jachthaven van Zoutkamp terug naar Robersum. Met Remco Matthesius, Gerben Leijendekker en Johan van der Klis nog even op de fiets naar Ulrum om er de kartbaan te verkennen…die we niet voor vrijdagmorgen konden boeken, omdat de plaatselijke vergunning slechts racen vanaf 12u toestaat.

Theefabriek Houwerszijl

Eind van de middag, een half uur voor sluitingstijd stappen we met een kleine groep nog het theemuseum en -schenkerij De Theefabriek in de voormalig Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk van het dorp Houwerzijl in. Ooit voor ƒ1 van de hand gedaan door het kerkgenootschap, aldus Renze Zijlstra, die er met z’n Fieke een high tea for two heeft genoten in het torentje als huwelijkscadeau, nu een goed draaiend bedrijf met een volle schenkerij, interessante looproute langs de historie en werkwijze van theeproductie en een winkel vol thee en -gerei.

BBQ time

Ed Postma had z’n Weber niet voor niets mee. Donderdagavond BBQ tijd. Lekker en genoeg voor iedereen op en rond het terras van Robersum. Johan genoot van zijn eerste kop koffie, zij het volgestouwd met melk en suiker 😉

Vrijdag: wandelen en autorijden

Vrijdagmorgen vrij, voor Klazien reden na 6u het bed uit te springen en te gaan hardlopen in de omgeving. Voor mij de kans vanaf 8u wandelend de omgeving te gaan verkennen. Na 19km weer in Robersum, op tijd voor de lunch. Voor ‘s middags had Ed Postma met Jos’ broer Carl een ongeveer 70km tellende autopuzzelrit door Noord-Groningen uitgedacht. ‘s Morgens bij het controleren ‘in het veld’ waren nog wat onvolkomenheden en nieuwe omleidingen opgedoken. Vertrouwen is goed, controle beter, zeggen we dan onder elkaar. Groepsindeling met Gerben onder de lunch geregeld. Daarna mocht ik zelf met Henriëtte & Marianne en Henriët Postma op stap. De 70km werden in werkelijkheid 100, de omgeving niet minder mooi. De meegekregen opdrachten:

  1. alle plaatsnamen van dorpen en gehuchten die je doorkruist opschrijven
  2. fotoreportage rond een thema maken
  3. foto’s van de teamleden maken voor gebouwen op het universiteitscomplex Zernike in Groningen

Waar wij om de vakjury te plezieren voor het thema ‘what we like and what Ed likes’ hadden gekozen, zetten twee andere groepen dieren in het zonnetje en een derde groep de vlaggen die men tegenkwam. Hieronder één van de fotoseries van de Dieren ploeg met Johan Oldenziel, Klazien, Gerben, Stefan, Jorrit Hartmans en Iris Kamp.

Kip-kerrie en Bonte BIngo Avond

Johan Oldenziel verzorgde vrijdagavond zijn specialiteit: kip-kerrie met rijst en salade. Daarna de door Ellie en Gerben vol vragen over Songfestival winnaars en leden van het Koninklijke Huis volgestopte bingo-avond. Hilarisch bij tijden 🙂

Zaterdag Schiermonnikoog

Zaterdag een lange, zonovergoten dag op Schiermonnikoog. Een apart verslag met foto’s en kaartmateriaal volgt 4 juni. Hier wel vast de bewegende beelden van het coffee creamer dust explosion experiment, dat Johan van der Klis onder deskundige begeleiding van papieren pijenroller Jelle Hagen kon doen….totdat laat, laat op de avond het koffiemelkpoeder op was. Geen enkel raam gesprongen, alle wenkbrauwen nog intact. De Scheikundeleraar van het Vechtdal College Ommen kan tevreden zijn over deze inzet!

Aan al het goede komt een eind

En dus kwam er zondagmorgen een eind aan de top in Noord-Groningen. Huiswaarts met een werkvoorraad voor vele uren aan indrukken, foto’s en filmpjes…en de belofte van Henriët en Jelle om 2015 om te zien naar Zuid-Limburg. De mensen daar zijn gewaarschuwd!