Dagje Schiermonnikoog met gezin of grote groep

Onderdeel van de 20e Economentop was dit jaar een dag naar Schiermonnikoog. Onze eerste top vond er halverwege de jaren ook plaats in één van Boersma’s appartementen in het dorpscentrum. Onze groep was met 20+ mensen die op wisselende momenten van het Hemelvaartsweekend arriveerden en om uiteenlopende redenen weer eerder weg moesten te groot en divers om een groepsaccommodatie op het eiland zelf te huren. En zo gingen we zaterdag 31 mei met de veerboot De Rottum van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Als je gratis of voor maximaal €2,50 per dag wilt parkeren, sla dan bij de sluis af, richting de visafslag en P3/P4 parkeerterreinen. Zelf stonden we op de P3 naast restaurant Visser Vis. Je begrijpt wat er geserveerd wordt.

Op het eiland aangekomen is het handig je eigen fiets mee te hebben of er direct bij Soepboer één te huren. Toen we later op de dag op het strand een fietssleutel waren kwijtgeraakt, stond een bus van Soepboer met nieuwe fiets binnen een kwartier na een belletje ter plekke. OK, kost €5,95, maar scheelt ellende van fiets aan de hand kilometers moeten meezeulen en dan alsnog afrekenen. Hoewel Klazien en ik meteen plannen maakten om na de broedtijd (duurt tot 15 juli) een hele dag wandelend het eiland te gaan verkennen, is de fiets een prima alternatief om de verschillende streken te bekijken, van Kobbeduinen en kampeerboerderijen in het oosten, de strandopgangen in het noorden, Waddenzee in het zuiden of de Westerplas en -duinen in het westen. Het dorp is de magneet waar je uiteindelijk naartoe getrokken wordt.

Zo ook wij, met een terrasbezoek aan hotel restaurant Ambrosijn, de winkeltjes, kerk en monumentale panden. Weer op de fiets, langs de zuidkant, doorstekend naar bunker Wassermann en vervolgens lunchen in strandpaviljoen De Marlijn.

Zon, zee en strand trekken altijd. En als je toch al bij De Marlijn bent, zit je binnen één minuut aan de andere kant van de duinen, waar je zijn wilt. Het fijne van de stranden op Schiermonnikoog is, dat je nooit iemand in de weg zit, zo breed zijn ze. Uitgespeeld in de branding? Op de fiets verder naar de vuurtoren en opnieuw het dorp om te winkelen en te kijken.

Wij hadden als groep voor het avondeten gereserveerd bij Hotel Van der Werff, waar ze prima met de vertrektijd van de veerboot van 19.30u rekening willen houden, zolang jij ook met de bediening en koks wilt rekenen. De laatste kilometers fietsen om uit te buiken tot de veerboot en daarna nog 45 minuten genieten van zon en wind aan boord van de Rottum. Een dagje Schier smaakt altijd naar meer!