BPUG Seminar 2014: Planet Agile

20140603 Keynote 1Of je van een andere planeet komt, zou maar zo de reactie van je kinderen kunnen zijn op het horen van alle buzz words die doorgaans rond agile, scrum en de al gevestigde best practices als PRINCE2, P3O en MSP gebruikt worden. Het vakgebied van een project-, programma- en portfoliomanager heeft eigen jargon, hypes en trends, tops en flops. ‘Agile’ heeft ondanks het – in naam – steeds meer gemeengoed zijn bij software ontwikkeling, nog altijd een hoog hype-gehalte, en dus wordt er menig congres en seminar aandacht aan gegeven. Zo ook vandaag bij de Best Practices User Group Nederland, kortweg BPUG NL, tijdens het jaarlijkse seminar. Planet Agile voor bijna 400 deelnemers als dagthema rond vragen als:

  • wat kan de Agile filosofie ons leren over ons vakgabied?
  • kunnen we meer ‘agility’ toevoegen aan ons project-, programma- en portfoliomanagement?
  • wanneer houden we vast aan methodieken als MSP, PRINCE2 en PRO en wanneer moeten we aangepaste werkwijzen omarmen als dat werkt voor de business?
  • hoe kies je samen de best passende aanpak in relatie tot de situatie en doelstellingen?
Agile toepassen bij Philips

De Hongaarse Zsuzsanna Rozsahegyi (Royal Philips) was de eerste keynote speaker.  Als Agile coach probeert ze met haar team servant coaching boven controlling management te krijgen. De leiding van Philips heeft met het meerjarige Accelerate! programma een hefboom voor het organisatiebreed agile gaan werken. En dat gaat even wat verder dan een enkel scrum team bij een kleinere organisatie. Het vraagt om een disruptie, verstoring dus van balans, bij de staande, volgens command-and-control, ingerichte organisatie. Resources zijn uit, de mens wordt weer (h)erkend! Sprints van slechts 2 weken, hoewel ‘slechts’ 4 keer per jaar een release naar productie.

Denk je bijvoorbeeld op de Eindhovense campus rustig te gaan lunchen, kun je geregeld door Zsuzsanna en haar collega’s worden opgewacht om op een scrum board jouw bijdrage aan het agile werken van de afgelopen en komende 24 uur expliciet te maken. De eetlust vergaat je dan, of het is de zachte hand die je helpt het gedachtengoed echt te omarmen. Direct waarde leveren, al in de eerste sprint en het (blijven) uitleggen van het waarom zijn 2 belangrijke praktijklessen. Bij Philips hebben ze verder veel baat bij het Scaled Agile Framework. Voor mij nog onbekend, dus op de leeslijst in Pocket.

Koud van de cursus, direct toepassen bij R&D Datamanagement van NXP Semiconductors

Patrick Oor (sinds 2009 projectmanager (IT) bij NXP Semiconductors) volgde in november 2013 de training Agile PM. De dag erna besloot hij het direct toe te passen in een project, dat in een impasse terechtgekomen was. Gelukkig was een grondig vooronderzoek gedaan en de bijbehorende deliverables uitgewerkt. Met een strakke deadline en kostenplafond was de setting goed voor een eerste proeve van Agile in de praktijk. Met slechts 24u externe coaching en 4 anderen die ook de training Agile PM volgden, werd een succesvol eerste increment na 3 weken opgeleverd. Een tweede increment met de verbeteringen en feed-back volgde snel en het project is nu uitgewaaierd tot een wereldwijde implementatie aanpak. Hierbij lopen de uitbreiding van de oplossing, transitie van “oude design projecten” en inrichten Service Organisatie parallel in de Agile aanpak.

Triple focus op grotere geheel, interactie en jezelf

Rien van Leeuwen is begeleider van leer-, ontwikkel- en groeiprocessen met meer dan 30 jaar ervaring o.a. als international projectleider, manager, ondernemer en auteur. Hij is gecertificeerd derde generatie NLP trainer/coach gericht op praktisch leren, authentiek handelen en duurzaam samenwerken. Na vorig jaar duurzaamheid belicht te hebben, was het ditmaal de beurt aan Triple Focus en professioneel plezier. Om met het laatste te beginnen: het draait om alertheid, interactiever zijn, een actieve balans zoeken en focus op de context van je project / werk houden. De drievoudige focus richt zich niet alleen op het grotere geheel, maar ook op de interactie en jezelf om samenhang en balans te creëren. De één werkt van buiten naar binnen, de ander in omgekeerde richting. En dus is het bij leiden van gemengde teams zaak op te letten op de verschillende invalshoeken en daarop aan te sluiten. Betekenis die je aan woorden geeft en je plaats in de praktijk zijn belangrijk. Van Leeuwen baseert zijn aanpak op het gedachtengoed van Daniel Goleman, psycholoog en auteur van een reeks boeken over leiderschap, emotionele intelligentie, ecologische intelligentie, emoties en sociale intelligentie.

Zeepkist of notenkraker

20140603 zeepkistNaast lunchen, netwerken en de stands van sponsoren bekijken was het pauzeprogramma ook voorzien van enkele zeepkistsessies, variërend van het twijfelen tussen agile of waterval voor de planning van het project huwelijk van de jonge Fortes medewerker tot een oproep vooral het boek Managen van Agile Projecten te kopen door Bert Hedeman. Je kon ook het cadeautje van Rob Evers, een soort fortune cookie openen om een walnoot en een oproep naar diens presentatie Van welke planeet kom jij? Breek uit je orbit met Scriptbreaker te komen.

A sailing trip with APMG

Na de pauze nam de Italiaanse Chiara Mainolfi (APMG International, ze behartigt de belangen van APMG in Nederland, Italië, Spanje en Portugal als Business Development Manager) ons mee in de methode Agile PM via de metafoor van het maken van een zeiltocht. Met een One Team approach een krachtig beeld. De lofzang over de methode zelf werd verzorgd met quotes van een Indiase projectmanager. Voor wie het Engels van het officiële Agile Project Management Handbook te lastig leesbaar vindt, werd vandaag ook de Nederlandse Managen van Agile Projecten gelanceerd, desgewenst met handtekening van co-auteur Bert Hedeman.

Bouwen zonder bestek in Hengelo

Frank van de Kolk is Certified Senior Project Manager en werkzaam bij Thales te Hengelo (Overijssel). Holland Signaal klinkt de oudere lezer wellicht bekender in de oren. Opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur, ervaren in technische projecten voor de farmaceutische industrie en vanaf 2005 gericht op outsourcingstrajecten en projecten binnen de vastgoedwereld, werd Frank gevraagd het Huygens project te leiden. Nieuwbouw van 25 000 m2 aan kantoor en industriële ruimte, een nieuwe IT omgeving, een complete cultuurverandering binnen Thales om flexibel werken mogelijk te maken. Met een budget van 50 mln. moest dit project binnen twee jaar gerealiseerd te zijn. Met een jaar voorbereiding bleef er nog een jaar over voor ontwerpen, bouwen en in gebruikname. Dat vraagt om een meewerkende bouwpartner die via een tender in Dura Vermeer werd gevonden. Ongebruikelijke contractvormen, een parallel traject om de cultuurverandering en vernieuwing van IT voor elkaar te krijgen en films van Chinese bouwprojecten op topsnelheid als sprekend voorbeeld van de mogelijkheid het 40% sneller te doen dan ‘normaal’. Het complex is dit voorjaar geopend. Een succesvolle aanpak dus, volgens geen enkel boekje of voorgeschreven methode, wel een aansprekende leerervaring. En nu hopen, dat meer en meer jong talent de vergrijsde Hengelose populatie werknemers komt vervangen. Metropool is er al.

OEPS en Gung Ho bij het beheerst toegankelijk maken van stations

André van Egteren leidt momenteel het programma dat 82 stations verbouwt voor de OV-chipkaart. Oeps, de wendbare waterval als kader voor zijn praktijkverhaal vol stakeholders, issues, changes en wegebbende energieën. Dan kun je jezelf 100x positief leider noemen, maar krijg je wel wat voor je kiezen. Voorspelbaarheid is bij dit soort projecten een illusie. OEPS: Onverwachte Events in de Project Structuur. Met ‘standaard’ waterval of agile volgens ‘de theorie’ had de praktijk weinig, wel veel elementen herkenbaar. Dan helpt een Gung Ho! Samenwerken, elk met eigen talenten is een cruciale succesfactor. Als je weer eens in de trein zit, toch eens Ken Blanchard‘s gelijknamige boekje lezen.

Voor in de rugzak mee naar je project een set planning poker cards cadeau in ruil voor de badge bij de uitgang van Planet Agile naar Station Utrecht Centraal, langs de door Thales gemaakte software in de incheckpalen van NS in de nog onbeheerst toegankelijke locatie in de hoop volgens dienstregeling in Ommen aan te komen. Binnen tijd en budget geslaagd overigens. De OEPS bleek bij thuiskomst de kapotte magnetron die m’n kostje niet meer verhitte. Morgen escaleren 🙂

De presentaties van het seminar staan online.