58e Lange Ronde van Twente tussen Lonneker en Twekkelo

Wandelaars langs zoutkoepels TwekkeloVoor de 58e maal organiseert de Enschedese Wandelsport Bond (EWB) de meerdaagse Ronde van Twente met op de lange ronde totaal 130 wandelkilometers (lange ronde). Na de 33km gisteren vandaag het serieuze werk, aangekondigd als 50km, in werkelijkheid 48, ook een heel eind. Start en finish opnieuw bij Café Sprakel in Lonneker, waar het vanochtend vóór 8u alweer gezellig druk was.

Lonneker werd vandaag aan de westkant verlaten, door het voormalige kazerneterrein op de Zuidkamp, langs de spaarbekkens voor drinkwaterwinning en een stuk van de Midden-Nederlandroute naar de Weerseloseweg, een stuk asfalt, om aan de overzijde Hof Espelo te gaan verkennen. Een behoorlijke omgang door het mooie bos en halfopen terrein naar het zuiden, door het Abraham Ledeboerpark, Enschede-Noord in om bij korfbalvereniging Rigtersbleek een eerste rust te hebben.

Verder Enschede in richting de Spoordijk om parallel aan de lijn naar het noordwesten, Drienerlo en de Grolsch Veste te wandelen. De oversteek Lonnekerbrugstraat / Lonnekerbrug bleek te moeilijk aangegeven. Ik miste een pijl en stond even verderop al voor het stadion, daar verdere bepijling missend. Terug dus, me voegend bij wat andere wandelaars, het Twentekanaal over voor een ommetje langs de zoutkoepels door het buurtschap Twekkelo. In de Johanneskerk zit het vol kerkgangers. Ik was hier al tweemaal eerder geweest, op de gereconstrueerde ANWB Bondswandeling 1916 van Goor naar Enschede en op het Rondje Enschede.

Over het Broeierdpad het Twentekanaal over en door de nieuwe natuur van het net opgeleverde Kristalbad. Achter het GoPlanet complex en stadion langs (nu wel volgens bepijling) om bij station Enschede Drienerlo onder het spoor door te gaan richting de campus van de Universiteit Twente. In de kantine van het sportcentrum aan De Hems is de volgende rust. Toevallig zat ik op het overdekte buitenterras, toen de eerste forse regenbui zich aandiende.

Over de Langenkampweg (ik zie dat de “correctie” op de GPS meetpunten in dit bosrijke terrein De Wildernis door de computersoftware wel heel rechtlijnig is gedaan) en Witbreuksweg naar de Boshofweg over zandpaden. Slingeren over modderpaden langs de Wiedicksbeek. Daarna een slinger door het Sterrenbos. Op het kruispunt van lanen foto’s gemaakt van de keuzemogelijkheden. Dan opnieuw een stuk van Hof Espelo om bij Eetcafé Heer Bommel aan de Weerseloseweg een volgende controleknip op m’n deelnamekaart te halen. Op slechts 7km sinds de vorige rust heb ik geen zin weer te gaan zitten. En dus dóór, nu is het droog. De extra lus voor de langste afstand voert om het natuurgebied Lonnekermeer. In het bos regende het steeds harder, en bij de wagenrust op 40,7km was het knus onder de partytent. Daarna met de klok mee om de voormalige Vliegbasis Twente heen, constant in de regen. Als je hier van het ene natuurgebied naar het andere loopt, vraag je je af, waarom niet heel vlot wordt begonnen met afbreken van de lelijke hekwerken, wachthuisjes en andere Koude Oorlog infrastructuur en weghalen van de banen om de natuur hier tot z’n recht te laten komen. De laatste paar kilometer over een kerkenpad terug naar Lonneker brak de zon weer door. Keurig binnen 8u wandelen weer binnen bij Sprakel.