58e Lange Ronde van Twente tussen Lonneker en De Lutte

Wandelbank Tankenberg Lange ronde van Twente 1Voor de 58e maal organiseert de Enschedese Wandelsport Bond (EWB) de driedaagse  Ronde van Twente met in totaal 50 (mini ronde), 100 (kleine ronde) of 130 wandelkilometers (lange ronde). Aanvankelijk was ik van plan alle drie dagen mee te lopen op de lange ronde totdat bleek dat ik dag 3 (maandag) niet in m’n Outlook agenda bij de klant had gezet en er een belangrijke projectafsluiting was gepland. Teruggeschakeld naar twee dagen, met nog steeds de optie op drie, mocht de verplichting in de Randstad te moeten zijn maandag wegvallen. Start en finish alle dagen bij Café Sprakel in Lonneker. Voor vandaag 35km richting Oldenzaal en De Lutte. De burgemeester van Enschede wilde ons namelijk niet hebben, zo las ik vanochtend vroeg.

Na een ontspannen inschrijving en bijbehorende gezelligheid in het café ging het om 7.55u los. De nieuwe Hi-tec Nijmegen low schoenen weer aan. Door Lonneker, over olifantenpaadjes, het tracé van een voormalige spoorlijn volgend naar het noorden. Het landgoed Lonnekerberg en het Wiggersbos tot de eerste wagenrust die al op 7,6km was gepland. Leuk voor de kortere routes, zelf zocht ik na 11km een boomstronk om te rusten. Natuurgebied Boerskotten door, over de A1 het bos weer in en slingerend naar de spoorlijn Oldenzaal – Rheine. Na de oversteek over het landgoed Beernink en het Lutterkerkpad. Verderop aan de Bentheimerstraat splitst zich het grootste deel van de wandelaars af. Zij namen de 30km route, ik de 35km.

Dat betekende een lus over de Paasberg en Tankenberg en landgoed Egheria. Mooi essen- en heuvellandschap. Mountainbikers en hardlopers die wel ‘geaccidenteerd landschap’ kunnen hebben, waren er naast de wandelaars veel te vinden. Weer beneden kon ik aanschuiven op het terras bij Pannenkoekhoes De Stroper. We scheerden even De Lutte, om verder vooral buiten de bebouwde kom te blijven. Zand- en bospaden terug over de Fleerderhoek, spoorlijn over, de Stadsweg parallel aan de snelweg volgend om even vóór het Ecoduct Oldenzaal een normaal viaduct te nemen om aan de zuidzijde te komen. Boerskotten weer door via onder meer het Rotboerpad (je zult er als zelfstandig ondernemer in de agrarische sector maar wonen). De laatste rust was op 25,7km bij de Landgoedboerderij van Natuurmonumenten. Na een sinaasappelthee samen met een andere wandelaar de laatste 8km opgewandeld, bijgepraat, onderweg genietend van de uitzichten over de essen, de paardenhoeven en saksische boerderijen. In Café Sprakel zaten de vrijwilligers van de wandelorganisatie aan de patat of krentenwegge. Zelf op weg terug de laatste krentenbol gepakt 😉 Morgen staat 50km op het programma. Deze ronde was in elk geval afwisselend en mooi.