Wovenhand – Refractory Obdurate

wovenhand albumTjonge, wat opent het nieuwe album Refractory Obdurate (vuurvast verstokt) van Dave Eugene Edwards’ band Wovenhand al percussief in Corsica Clip. De intensiteit neemt na ruim 2 minuten nog verder toe, met dank aan een ingezette voorraad electronica. Zelf was ik Wovenhand na Threshing Floor (2010) even uit het oog verloren. Dit is een indrukwekkend weerzien. In het folk rock van Masonic Youth: “Who is this to speak before Him?/Pleading to gnaw the bones of Moses/Be ye quiet and come forth out/Plucked up and double dead.” De profeet is weer uitgetrokken.   Punk is de laatste minuut je deel.The Refractory wisselt zware gitaarpartijen af met akoestisch getokkel. Het zingen / praten / toebijten / spugen (ga maar eens vooraan staan bij een optreden) komt echter goed tot z’n recht. Mixer Sanford Parker (deed eerder Pelican, Yob, Nachtmystium en India) leverde goed werk af. Het preken gaat door in het rockende Good Sheperd: alsof de punkers van Undercover de americana vrienden van Starflyer 59 in de armen hebben gesloten. Als de doden nu nog niet opstaan en de doven niet horen… Salome (de fijne meid die als cadeautje het hoofd van Johannes de Doper vroeg) is zwaarmoedig, King David is americana meets metal ballad.

Smerig, vet baswerk van Neil Keener zet de lijn uit voor de postpunk in Field of Hedon. Lekker overstuur(d) gitaarwerk. De afgoden ter plekke worden te kijk gesteld. Meer eigenzinnige Woven Hand sound is in Obdurate Obscura meegebracht. De menselijke koppigheid jeukt Edwards duidelijk. Het ook als single uitgebrachte Hiss druipt weer van de frasen rond heiligheid en oordeel. El-bow is dreigend, slepend en volgepakt met electronica, perucussie van Ordy Garrison en riffs van Chuck French (Planes Mistaken For Stars, Git Some). De stilte na afloop zet je pas echt aan het denken. Wat wilde deze naar de 21e eeuw overgezette oudtestamentische profeet die de taal van de King James Version spreekt (‘behold!’) nu eigenlijk bij herhaling teweegbrengen? Donderdagavond 5 juni ga ik Edwards c.s. weer live bekijken in Hedon, Zwolle.