Wandeling in Salland in Boetelerveld en rond Hellendoornse Berg

De voor vandaag met de Wandelnetwerkkaart Salland uitgezette route start bij het natuurreservaat Boetelerveld tussen Raalte en Haarle. Met een oppervlakte van 170 ha, herbergt het terrein het enige restant van de uitgestrekte, vochtige heidevelden die in vroeger tijden heel Salland bedekten. Het gebied bestaat voor een deel uit bos, afgewisseld met open ruimten en vochtige heidegebieden. Het Boetelerveld is eigendom van het Landschap Overijssel. ‘s Morgens vroeg eerst de ruiten nog krabben, zo onverwacht koud is het deze meimorgen. Voor de eerste uren komt de fleecetrui onder de jas erg goed uit. De grote grazers waarvoor bij de ingang van het Boetelerveld gewaarschuwd wordt, lieten zich zo na 7u nog niet zien. Je kunt langs de noord- en zuidkant door het veld trekken (en weer rond als je wilt), beide zijn ook opgenomen in de Sallandse Zandloper en het Salland Pad. Ik neem de noordelijke route om bij de oostelijke entree meteen op de Eekwielenweg een eerste goede grijze pijl (naar rechts) te missen. Met de kaart in de hand dus direct de geplande route omgegooid. Via de Raamsweg en de Veldhuisweg de N35 over en via een handige spoortunnel de lijn Zwolle-Nijverdal-Almelo passerend.


Aan de Schotweg een enorme nieuwbouw paardenhoeve, verderop verkoopt de Sint Antoniushoeve groenten en groentenplanten. Een kudde koeien aan de Koersweg volgt me met volle aandacht. Het open weidelandschap met zicht op de Haarlerberg wordt verruild voor de achterzijde van het bungalowpark De Hellendoornsche Berg en dan de bospaden van de Hellendoornsche Berg. Aan de Koetreeweg stellen zich gezinnen op met hun caravans, aanhangers en vooral crossmotoren voor zoon of dochter die later vandaag mag presteren op de crossbaan De Koetree. Ik stel mijn 10km rust dus even uit. Heuvel op en af, je staat zo aan de oostzijde naar de Hellendoornsche Es te kijken. Ik fotografeer even de glijbanen van het Avonturenpark Hellendoorn om de bossen weer in te duiken en langs de Kiekenbeld weg naar het zuiden te gaan, de N35 weer over.

Iets verderop ligt het weer van een toegangspoort en met taluds zichtbaar gemaakte contouren van de voormalige barakken van het Rijkswerkkamp Twilhaar, waar in de jaren ’30 werklozen uit Scheveningen aan het ontginnen van de omgeving werden gezet, in de Tweede Wereldoorlog joden en na hun deportatie naar Kamp Westerbork vanwege de bouw van de Atlantikwall opnieuw westerlingen. Ditmaal eens niet de Haarlerberg of landgoed De Noetselerberg over, maar door het Eindhovense Bos en de Koningsbelten over de Sprengenberg: meer bos dan open heide. De korenvelden met weidebloemen, prachtige wolkenluchten tussen de Koningsbelten en Haarle zijn fotogeniek. De rodondendrons op het landgoed rond huis Palthe (niet toegankelijk en via deze kant ook niet van dichtbij te fotograferen) staan in volle bloei. Met uitzicht op de Sprengenberg kun je midden tussen de rodondendrons op bijzondere wandelbanken uitrusten.

Het Van den Landen bos ten zuiden van Palthe was ik nog niet eerder uitgebreid door geweest. Een interessante afwisseling van boomsoorten, brede lanen, smalle paden en halfopen terrein, waar een wegspringende ree niet verrast, maar wel mooi blijft. Het laatste stuk bestaat uit graspaden door de bosrand die hier Hekk’npad heet. De voeten zijn warm, maar de Vagevuursweg voelt niet extra heet aan. Ik pak nog een stuk Hekk’npad mee rond het buurtschap Lurkershoek. De sloot naast me staat volledig droog. Even geen zandpaden meer: de verharde Portlanderdijk met bomen langszij leidt in een kleine 4km naar Schoonheten. Hier geen wandelnetwerkroutes, een wat vergeten hoek tussen twee fraaie natuurgebieden. Het landgoed Schoonheten is een oud ontginningslandgoed, meer dan 500 ha groot. Het bestaat voor ruim de helft uit bos en voor het overige deel uit landbouwgrond. Centraal in het landgoed ligt de, in het begin van de zeventiende eeuw gebouwde, havezate Schoonheten. De havezate is door de eeuwen heen steeds bewoond door de adellijke familie Bentinck. De bossen van het landgoed zijn vrij toegankelijk, het oude park rondom de havezate is niet toegankelijk. In het Landgoed Schoonheten gaan de wandelnetwerk routes niet langs het rijksmonument De Hertog van Portland of de havezate, ik wel. Daarna pak ik de oranje route naar het noorden weer op door het landgoed, en ter hoogte van het buurtschap Boetele nog enkele honderden meters langs een sloot, beter dan langs de drukke Schoonheterweg. Direct achter het toegangshek van het Boetelerveld bij de parkeerplaats graast een kudde rode ossen, mijn auto staat gelukkig vóór het hek. Bijna 40km wandelen door mooi Salland!