Van hard naar zacht werken: zo doe je dat

Ellen de Lange-Ros

Ellen de Lange-Ros geeft tips om zacht werken te leren.

Samen met Johanna sta ik op het congres te borrelen. Ze draait goed met haar bedrijf. Heeft het afgelopen jaar haar markt gevonden en haar klanten vinden haar. Ze draait een prachtige omzet en straalt. Maar toch worstelt ze. Ze vertelt: “Ik ben bijna alle dagen aan het werk. Zo druk. Eigenlijk té druk. Ik hou dit niet altijd vol. Ik kijk nu al uit naar m’n vakantie!” Even kijkt ze peinzend voor zich uit: “Maar ja, misschien hoort het er ook gewoon bij, als ondernemer moet je nu eenmaal hard aan je zaak werken.” Ik schud plots met m’n hoofd: “Dat is helemaal niet waar. Je hoeft niet hard te zwoegen, het kan anders. Dat heb ik immers zelf ontdekt!”

Ik zie veel ondernemers zoals Johanna. Sterker nog: ik herken veel van haar in mezelf. Ook ik had een heerlijk bedrijf. Maar moest er wel hard voor werken. Keek al wekenlang uit naar m’n vakanties. En moest dan m’n te lege batterij weer opladen. Had ik eens een druk weekeinde, dan betaalde zich dat de week erna al uit: verkouden, hoesterig. Zo weinig reserves had ik. Niet gezond voor de lange termijn. Daarom ben ik het anders gaan doen. Heb ik stapje voor stapje een aantal dingen aangepast. Uitgevonden hoe ik een gezond bedrijf krijg mét een gezond lijf, zonder hard werken.

Ik heb ontdekt: ook als drukke ondernemer kun je elke dag een beetje vakantie vieren. Maar hoe pak je dat aan? Met deze vier stappen kan het direct anders.

1. Actieve ondernemers moeten actief ontspannen

Je kent het wel, van die mooie plaatjes van zonnige stranden waar je weken kunt niksen. Het lijkt mooi. Maar als je eerlijk bent: verveel jij je al als je tien minuten in je achtertuin zit. Hoe moet je dan ontspannen? Heel eenvoudig: niet door niks te doen, maar door actief te zijn. Voor veel ondernemers is rusten niet ‘niets doen’ of ‘een lange luie vakantie’. Rusten is: opladen terwijl je werkt. Elke maand, elke week, elke dag. Niet alleen in je vakantie. Ga dus actief ontspannen. Plan elke week minimaal 2 avonden en een dag in het weekeinde in, waarin je niet werkt. Maar waarin je actief ontspant, door te bewegen. Uit je hoofd, in je lichaam. Ga naar buiten vogels kijken, kies een sport (die je ook écht leuk vindt), of maak afspraken met vrienden. Blok dit in je agenda en hou je aan deze afspraken. Na zo’n actieve minibreak, ga je volgende dag weer fris aan het werk.

2. Begin de dag met jouw prioriteiten

Voordat je het weet hol je elke dag achter de feiten aan: klanten die bellen, brandjes die je moet blussen. En heb je steeds het gevoel dat je als een hamster in een tredmolen rent en niet vooruit komt. Dat voorkom je eenvoudig: blok je creatieve tijd als eerste taak van de dag en plan al je afspraken pas daarna. Dat kan een half uurtje zijn om aan je marketingplan te werken, maar ook twee uur om een goede blogpost te schrijven, een nieuwe training te ontwerpen, of gewoon na te denken over wat je anders wilt doen in je bedrijf. De eerste uurtjes van de dag? Die zijn van jou, voor jouw prioriteiten. Dit zal niet elke dag lukken, maar met wat oefening moet het zeker drie of vier dagen per week lukken. Kan dit niet, omdat je 100% van je tijd aan je klanten moet besteden? Dan ben je de loonslaaf in je eigen bedrijf. Een situatie om snel te veranderen! Bijvoorbeeld door daar maandagochtend het eerste uur van je werkdag eens goed over na te denken.

3. Het online-media-dieet

Hoewel je natuurlijk druk-druk-druk bent, besteed je ongemerkt veel tijd aan online media: even een update op Twitter, die leuke blog lezen, of mail beantwoorden. Er gaat ontzettend veel tijd mee verloren. Tijd die je niet kunt besteden aan creatief werk, aan bouwen aan je bedrijf. Dat kan eenvoudig anders. Beperk het gebruik van al je online media tot maximaal 3x per dag. Mail of sociale media checken? Dat doe je voortaan één maal in de ochtend, één maal in de middag en eventueel één maal in de avond. En dan niet even snel overal doorheen scannen, maar rustig de tijd nemen. Alles bijlezen, mails snel beantwoorden en langere vragen gaan naar je takenlijst. Zodat aan het einde je mailbox weer echt leeg is. Geniet van het opgeruimde gevoel en overzicht over je werk. En doe de rest van je dag wat anders. Ga er maar aan wennen dat je je regelmatig gaat vervelen en onderdruk dan de neiging om even snel je mail te checken….

4. Doe de 30-dagen test

Ga de bovenstaande drie tips (actief ontspannen, je dag beginnen met creatieve tijd, het online media-dieet) dertig dagen lang consequent doen. Als een nieuw regime. In de eerste week ontdek je hoe verslaafd je was aan druk-druk-druk en moet je nog omschakelen. In de tweede week schakel je al wat meer over op de nieuwe manier van werken. En in week drie en vier ontdek je echt hoe het je leven verandert. Vind je het niks? Dan mag je na dertig dagen weer terug naar je oude levenswijze. Maar niet eerder! Ga eerst ervaren hoe druk-druk-druk-verslaafd je was en hoe het anders kan. Met de 30-dagen-test.

Bonustip: doe alleen waar je echt goed in bent

Tot slot een bonustip voor echte groei: Ga uitbesteden waar jij je niet steengoed in bent. Doe voortaan alleen nog waar jouw talenten liggen. Waar jij geld mee kunt verdienen. Waar jij je klanten blij mee maakt. Ga schrijven, klanten adviseren, nieuwe producten lanceren, mooie marketing doen. Besteed alle corveetjes uit. Denk daarbij aan: je nieuwsbrief laten opmaken, het design van je website, de belastingaangifte en je boekhouding. Maar kijk ook eens naar je dagelijks leven: stop met schoonmaken van je huis (en huur een hulp in die blij is met dat salaris), huur een paar uurtjes per maand een goede tuinman voor je achtertuin, of vraag een buurjongen om je auto te wassen. Focus op waar jij echt goed in bent en ga zo nog meer klanten blij maken en geld verdienen. De wereld wil meer van jouw talent. Dat kan alleen als jij vol creatieve energie daar je tijd aan gaat besteden!

Johanna kijkt me lachend aan. Ze is gek op een uitdaging: “Die 30-dagen-test lijkt me geweldig. Dat is precies wat ik nu nodig heb. Voor mezelf én om te groeien met m’n bedrijf. Ik ga vanaf nu actief ontspannen met danslessen. Ook ga ik elke dag beginnen met creatieve tijd. En hoe me dat bevalt? Dat lees je wel op Twitter, waar je me vanaf nu niet vaker dan 3x per dag zult zien!”

Hoewel geschreven als parabel met Anna, David, Orlando, Joris en Robin als ondernemers, muzikanten en net als jij en ik druk bezette mensen die maar wat goede tips om het radicaal anders te doen kunnen gebruiken. Ellen spreekt je als lezer rechtstreeks aan. Niet ontwijken of vooral aan anderen denken. Waarmee kun je zelf direct aan de slag? Lees mijn boek: Een zaak van zacht werken.

Gastblog: Ellen de Lange-Ros.