Trekvogelpad van Duivendrecht naar Hilversum

dagkaart kruidvat nsMijn 2e dit voorjaar bij de Kruidvat gekochte dagkaart voor de trein benutte ik zaterdag voor een 2e deel van het LAW 2 Trekvogelpad vanochtend van Ommen richting Duivendrecht. De korte nachtrust, 0.20u thuis van het concert van Blaudzun in Metropool, Hengelo en om 3.15u een spier in m’n linker onderbeen die spontaan in een kramp sprong, geen ideale start, maar ook niet blokkerend voor een dag genieten in de volle lentezon. Ik was bij instappen om 7.23u zeker niet de enige. Zowel de Arriva trein naar Zwolle, als de NS intercity via Lelystad naar Duivendrecht zat goed vol met – jawel – veel van dergelijke dagkaarten in de handen van jong en oud. Dit keer eens niet Duivendrecht aandoen als tussenstop, maar als eindstation. De Sint-Urbanuskerk direct naast het station kon ik nu eindelijk eens goed bekijken.

Duivendrecht – Gein-Noord (12,5km)

Het scheiden van wandel-, fiets- en autoverkeer de wijken in Amsterdam Zuidoost heeft zeker voordelen. Heerlijk rustig aan het Abcouderpad dat langs Venserpolder en de H-buurt van de Bijlmer als een groene verbinding naar het Bijlmerpark en Bullewijkpark voert. Openbare kunst, de eerste bewegingen van winkelend publiek op het Bijlmerplein en heel veel kraaien die de prullenbakken leegpikken en net zo hard asfalt laten slingeren als menig medemens. Op de A9 richting Knooppunt Diemen stond het verkeer vast, daar hadden mijn spieren géén last van. Onder de snelweg door een volgende groene long: het Gaasperdammerpad door Nellestein richting de Gaasperplas als aanknopingspunt voor het Trekvogelpad.

In het Gaasperpark meteen wat moeite met op splitsingen missende pijlen. Het LAW had ik ook als GPX in OSMAnd, plus een afdruk van het traject voor vandaag bij de hand. Alleen op de rood-witte markering redt je ook dit LAW niet. De Gaasperplas heeft voor iedereen een hoek, van de naaktrecreant, surfer tot onderwatersporter. Regulering zal je vrije dag bepalen. Aan de zuidkant van de Gaasperplas voerdde de route – helaas over het asfalt – door de Gaasperzoom tussen de woonwijken van Gaasperdam en de weilanden aan de rivier de Gein.

Laatstgenoemde ligt weer in de provincie Utrecht. Langs de Gein-Noord slingert de bebouwing met rivier mee. De smalle verkeersweg verwerkt er veel fietsers, wandelaars en auto’s. In de kaasboerderij Geingenoegen en voormalige zondagschool Eben-Haëzer kun je een kop koffie of thee scoren.

Gein-Noord – Driemond – Weesp – Naardermeer (11,5 km)

De Gein is vanaf Abcoude tot in Driemond slechts 6km lang. Als wandelende trekvogel mocht ik in Driemond een ommetje maken, langs de Gaasp die er via een sluis uitkomt in het Amsterdam-Rijnkanaal. Vervolgens met steile trappen het talud van de verkeersbrug over het kanaal op, en aan de Weesper zijde weer naar beneden, langs De Uitkomst en de Smal Weesp. Aan de overzijde heeft een Aqua Marina vormgekregen. Prachtig weer voor plezierbootjes of zitten lezen op een bankje aan het water.  De binnenstad van Weesp blijft mooi, evenals de forten aan overzijde van de Vecht. Het Westerborkpad, Waterliniepad en Floris V pad lopen hier ook. Het Trekvogelpad volgt de Vecht, om bij de Reaalspolderweg af te slaan. Na de aangelegde stadsparken, Hollandse wateren en binnenstad nu een polderlandschap met – geheel in stijl – veel vogels om naar te kijken. Vreemd genoeg rood-witte kruizen aan het viaduct onder de spoorlijn van Weesp naar Almere door, alsof het LAW er niet verder gaat. Onzin. Meer en meer wandelaars in beide richtingen. Aan het eind van het Honswijkpad wacht het Natuurmonumenten terrein Naardermeer. Aan het hek blokkeert een kudde koeien voor eventuele Floris V pad wandelaars die hier wel rechtdoor mogen.

Het stuk door het Naardermeer was bekend terrein van het Westerborkpad 2 jaar geleden. Halverwege pauzeer ik weer, even voorbij Gasterij Stadzigt.

Naardermeer – Naarden – Naardermeer – Landgoed Bantam (8 km)

De grasdijk volgend in Naarden uitgekomen, was het even weer wakker worden. Naarden-Vesting zat niet in deze wandelroute, o ja. Na een paar kilometer door de stad weer de groene ruimte in, tussen de beide voormalige forten Karnemelksloot door langs het Naardermeer. De lange stukken asfalt Meerstraat en Melkmeent zijn niet de avontuurlijkste, zo om de wijk Hilversumse Meent heen. Aan de overzijde van de N326 Franse Kampweg wacht echter een cadeau, het ook door Natuurmonumenten beheerder landgoed Bantam, een combinatie van bos en park.

Landgoed Bantam – Spanderse Woud – Crailo – Hilversum Mediapark (6 km)

De buitenplaats, overlopend in het Spanderswoud – ook in beheer bij Natuurmonumenten – bracht me bij de in 2006 geopende Natuurbrug Zanderij Crailoo, het grootste ecoduct ter wereld. Tijdens m’n opleiding militaire dienst in de Kolonel Palmkazerne in Bussum in 1994 waren er meer marskilometers nodig om van de natuurgebieden links en rechts van de Naarderweg / spoorlijn Hilversum – Bussum te komen. Het laatste stuk vandaag was een klein stuk van de Crailoose heide in het Goois Natuurreservaat tussen Bussum en Huizen en de noordelijke rand van Hilversum naar het station Mediapark.


De fotogenieke loopbrug Via de Kijkbuis tussen de perrons zonder reizigers moest natuurlijk worden vastgelegd. 10 minuutjes wachten op de eerstvolgende sprinter naar Amersfoort en de intercity terug naar Zwolle. Opnieuw volle treinen, medereizigers uit de Randstad, terug naar ‘de provincie’. Schitterend wandelweer en afwisselende landschappen vandaag.
route trekvogelpad 17 mei 2014