Loop van het Oude Diep van Drijber naar Mantinge en via Wijster terug

Om de in één richting beschreven Loop van het Oude Diep in het weekend met slechte of afwezige busverbindingen te kunnen doen, moet je wat puzzelen. Voor het deel dat ik zaterdag door en rond het beekdal wandelde, heb ik een deel van etappe 4 (de beklimming van de VAM berg) en de etappes 5 en 6 gebruikt, aangevuld met een aanloop en stuk terug tussen Het Oude Diep en het dorpje Drijber en wat extra kilometers onderweg om landgoed Vossenberg beter te verkennen.

Drijber – Mantinge – Balinge (9 km)

Start vanochtend even na 7u vanaf de parkeerplaats voor het dorpshuis ‘t Kaampie in Drijber. Meekrommend met het beekdal naar het Linthorst Homankanaal, dat ik vandaag nog een paar maal zal zien. In 1924 werd ervoor gekozen het kanaal de loop van de beek te laten knippen. Sinds 2004 zijn de rollen weer omgedraaid. Je kunt het in het kanaal goed zien. In het zuidelijke deel is het water nog redelijk helder. In het noordelijke deel is het onbeweeglijk en gifgroen. Door de nieuw aangelegde natuur langs de beek betekent ook soppen door het hoge gras en natte schoenen en voeten halen. De graspaden getuigen van weinig wandelaars. Tijdens de hele dag kom ik welgeteld één andere wandelaar tegen. Een rustig stuk Drenthe is dit. Aan de overzijde van de N374 wijkt de route even van de beek. Een akker is opengesteld voor wandelaars om daarna het schouwpad langs het Oude Diep weer te kunnen volgen. Bij de Wijsterse weg houdt de loop op, en trek ik door het dorp Mantinge om vervolgens door een smalle bosstrook over het eeuwenoude Schoolpad door te steken naar Balinge. Zoonlief heeft er een aantal malen moeten tafeltennissen. Het dorpshuis Broekhoes is bekend terrein. Aan de overkant op een bank aan de Meulkampen eindigt etappe 5.

Balinge – Mantingerbos – Vossenberg – Linthorst Homankanaal (10 km)

Ten westen van Balinge beheert Natuurmonumenten het Mantingerbos en -weiden. Het slagenlandschap wordt met nieuwe aanplant voor de scheidingen, keurige houten hekken in ere gehouden. Diverse stukken bos zijn in de groei. De wateren ter plekke voeden Het Oude Diep. Uitzichten zijn er over enorme graslanden en akkers. De bomenlaan die ik vanochtend vroeg zag en niet in de route is opgenomen, wil ik per se meenemen. Het blijkt door het landgoed Vossenberg te trekken. Aan de noordzijde wacht een groep runderen me op, maar springen verschrikt aan de kant, nadat ik foto’s van ze maak. Voordeel: ik kon lekker doorlopen zonder me zorgen te maken tussen ouders en hun kinderen te treden. Links en rechts waterpartijen om het vee en andere fauna te drinken te geven. Bij het Linthorst Homankanaal en Het Oude Diep (hier was ik vanochtend vroeg ook) ditmaal rechtsaf, langs het kanaal naar het noorden. Bij de volgende brug opnieuw een rust.1

Linthorst Homankanaal – Wijster (8 km)

Aan de oostzijde van het kanaal ligt hier het eigenlijke landhuis Vossenberg met oprijlaan. Vóór de bebouwing mag je het bos in steken. Daarachter een gevarieerd veld met bloemen, plassen voor runderen, eikenbomen en een zigzaggende route door het terrein. Aan het eind wacht opnieuw het kanaal. Bij de volgende draaibrug, waar een slagboom van de brugwachter bewaard is gebleven oversteken om een zanderig ommetje ten noorden van Wijster te maken.


Bij de Beilerweg valt me rechts een kunstwerk op. Erheen dus. Het is het archeologisch monument van de opgegraven bebouwing op de es die een levendig contact met de Romeinen verraadde (en maar denken dat het bij de Rijn stopte). Tot bij het sportpark De Meer zandpaden, klinkerwegen en een enkel stukje asfalt. In Wijster zelf is het verder rustig. Tegenover het nog gesloten café / slijterij Pot weer even zitten, met een vruchtensap.

Wijster – De Blinkerd – Drijber (7 km)

Het heet hier al Drijberseweg, dus dat klinkt goed. Géén spannende wandelpaden, gewoon langs de doorgaande weg richting Drijber, om bij het VAM-kanaal af te slaan, langs de uitbaters van koffiekiosk Het Blinkerdje, de 40-50m hoge heuvel over ‘ons’ afval van voorbije decennia naar het informatiecentrum De Blinkerd. Twee jaar geleden was ik er op het Westerborkpad ook gekomen.

De schapen houden het kort en ook zij springen voor me opzij (toch eens nagaan, hoe dat nu komt). Nog eenmaal Het Oude Diep en lang gras om door het beekdal te trekken. Over stenen kun je de beek passeren. Op de Drijbeneres pak ik nog een ommetje om vanuit het Zuiden Drijber weer binnen te lopen, de gps logger te stoppen en m’n auto te herstarten.