Goede Tukkers zijn geen Motherf*ckers in Hardenberg

goede tukkersVoor het 2e seizoen staan de cabaretiers André Manuel, Ernest Beuving en Thijs Kemperink in de theaters met hun samenwerking rond Twente. Drie Tukkers die ieder op hun eigen wijze verhalen vertellen over hun wortels. Donderdagavond had het drietal een vol theater De Voorveghter in Hardenberg voor zich. Deze stad vermarkt zichzelf natuurlijk graag met Dalfsen en Ommen als Vechtdal, maar je zou het ook als de noordelijkste punt van Twente kunnen zien, immers ten zuiden van de Overijsselse Vecht en ten oosten van de Regge. Desgevraagd gaven ook alle mensen in het publiek aan Tukker te zijn. Thijs als presentator om natuurlijk zelf te delen over het fameuze Albergen en de belevenissen met een goede vriend en boerenpummel in de grote stad, dagje Amsterdamse Wallen.

Er was genoeg te lachen: Bassie & Adriaan vanuit de Achterhoek op weg naar Tukkerland, Bert & Ernie in een streekeigen variant of een live uitzending van de geheime zender Radio Anaalooog op de Korte Kant. Het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg kon op flink wat afzeik grappen rekenen, er bekende vervolgens ook nog iemand op de 2e rij dat hij er werkte. Fout natuurlijk, want ambtenaren werken niet. Twente door de ogen van een ex-Enschedeër, Martin Šimek, Prins Bernard en Ilse de Lange (mooi man) en een mopperende boswachter. Grolsch en FC Twente, het noaberschap en platteland, de stamppot boerenkool met of zonder spekjes, textiel, zuipkeet en de verlegenheid.

Hoewel de moeite om aan de vrouw te komen als boerenjongen door de sketches een rode draad was, was een overdosis seksgrappen er ook. Net als het wegzetten van Marokkanen als criminelen zwakke plekken in de verder avondvullende lachwekkende voorstelling. De accenten hadden nog wel vetter gemogen. Alleen de finale, op de bank voor een FC Twente uitzending werd gezamenlijk gespeeld, dat had ook best vóór de pauze nogmaals gemogen. Om na afloop tegen 23u op een donderdagavond nog een biertje (en nog één en nog één) te doen in de foyer vond een handvol mensen een goed plan, de rest vond het welletjes en maakte onder het eindapplaus al aanstalten de zaal te verlaten. Zo cultureel opgevoed zijn we dan ook wel weer in het oosten.