Concertverslag Delain en Within Temptation in Heineken Music Hall Amsterdam

Het optreden van Within Temptation op 2 mei 2014 in de Heineken Music Hall was snel uitverkocht. De afsluiting van de tour door Europa van de afgelopen weken na de release van Hydra op 31 januari 2014 kreeg daarom zaterdag 3 mei een extra show in de HMH. Toen de kaartverkoop voor dat concert 6 december 2013 startte, was ik er snel bij. Vanwege de laatste wedstrijd van Ajax dit seizoen tegen NEC kon ik niet parkeren in de ArenA. Verderop in de Q-Park P22 aan het Bijlmerplein was nog plek genoeg, en naar wat eind van de avond bleek, met €6 aan parkeerkosten de helft van het evenemententarief dat de parkeergarages direct aan de Arena Boulevard rekenen. Die paar honderd meter heb ik er dan graag voor over. Zo tegen half acht was er geen wachtrij voor de ingang van HMH en ook de garderobes, wc’s en bar waren snel te benutten. En met een show die strak om 20u begon, hoefde ik in de concertzaal ook niet lang te wachten.

Voorprogramma Delain

De Zwolse symfonische metalformatie Delain met frontvrouwe Charlotte Wessels was een prima keuze om als support act de beide Amsterdamse concerten van Within Temptation op te warmen. Met de 7 april uitkomende nieuwe CD The Human Contradiction kon de band mooi bekende oude nummers mixen met nieuwe liedjes als Stardust en Army of Dolls. Wessels zelf was minder goed bij stem dan bij de album kick-off show in Zwolle. Ze kon duidelijk minder voluit dan wat Sharon den Adel ogenschijnlijk moeiteloos urenlang volhoudt.

Voor de grunts op Tell Me, Mechanist was George Oosthoek (Orphanage) mee. We Are The Others was voor het eind bewaard, waarna het applaus van een dankbaar publiek kon worden geïncasseerd.

Within Temptation

Nadat 21u het met het Hydra logo voorziene doek op het podium was gevallen, spuwden de twee mosterkoppen aan weerszijden van het podium vuur en spoten de fonteinen aan de voorzijde. Los was Within Temptation met een denderende trein aan hits uit het verleden en nieuw materiaal: Let Us Burn en Paradise (What About Us?) Nee, geen wagon met gastzangers Tarja, Howard Jones of Xzibit ; die waren alleen via de video wall en de backing track ‘bij ons’. Om me heen wat generatiegenoten die hoe meer er bier ingenomen was, harder met elkaar gingen praten, zich niets aantrekkend van de stortvloed aan liedjes. Jammer, veel anderen verkozen zich over te geven aan meezingen, springen, klappen en het zwaaien. Sharon den Adel kreeg regelmatig knuffels en ballonnen toegeworpen, kleedde zich een paar maal en zocht nadrukkelijk de interactie met haar publiek. Licht, visuals en geluid waren op orde. Ik had mijn oordoppen niet uit de fototas met spiegelreflexcamera gepakt en stond dus juist nu zonder. Niet hinderlijk en dat is een compliment aan de technici.

Voor de encore rekende het publiek merkbaar op een snellere terugkeer van de band. Alsof men niet brandde van verlangen nog meer te krijgen voor de €42 kostende tickets. Na het dampende What Have You Done? was Robert Westerholt op grunts op de trappen beland om samen met vrouwlief Silver Moonlight te doen. Een akoestisch blok – onder meer aftrap voor een nieuwe theatertour later dit jaar – bracht Summertime Sadness (Lana del Rey cover), Whole World is Watching en Sinéad. De band ging nog eenmaal helemaal los op Ice Queen. Bam, wat een afsluiting van de tour en dit concert!

Bekijk ook de concertfoto’s van Podiuminfo.nl van vrijdagavond 2 mei 2014. Hieronder de Spotify afspeellijst van de set list.