Muzikale tour langs Bevrijdingsfestival Overijssel 2014

Trots nog steeds voor het grootste (130.000 bezoekersBevrijdingsfestival van Nederland gewoon in Overijssel te kunnen blijven. Het Park Wezenlanden achter het provinciehuis was vandaag weer de plek om te genieten van (on)bekende bands, hoewel er natuurlijk van alles en nog wat te doen was op cultureel vlak rond ‘bevrijding’. Van peddelen op boards van Natuurmonumenten die met OERR jeugdleden wilden werven, veteranen met wie je in gesprek kon over het bevechten van en doorgeven van vrijheid tot jouw mening over daklozen en ouderen. Muziek is mijn voorliefde en daaarbij ben ik vaak en graag ook bij nevenpodia te vinden. Daar heerst de vrijheid om bier te drinken, te boeren, troep van je af te gooien en wel heel druk te zijn met selfies. En dus geldt ook hier: een desgewenst betere wereld begint bij jezelf.

De vooraf uitgestippelde route startte na lunchtijd, zodat ik ‘s morgens thuis nog kon werken en als niet-ambtenaar en niet-student maar een halve dag verlof hoefde op te nemen. Als eerste de surprise act op het Sena Talent Stage, dat Tricklebolt, voorheen Red Lips uit Lemele. Het in 2010 gestartte groepje jongeren deed mee met de Wraak van Salland en wil met blues en rock de podia langs.

Happy Camper is een Nederlands muziekcollectief rond Job Roggeveen. Van achter zijn piano introduceert hij op filmmuziek, chansons en Vaudeville geïnspireerde liedjes met meegebrachte vocalisten als Bouke Zoete (The Kevin Costners), Janne Schra, Tim Knol, David Pino (El Pino & The Volunteers) en Marien Dorleijn (Moss). Op Eurosonic/Noorderslag 2011 was Happy Camper voor het eerst samen live te zien. Daarna volgende een korte en uitverkochte tour rond het 2e album The Daily Drumbeat, bekroond met een Edison “Speciale jury prijs”. Blazers, harmonium: alles op z’n plek.

Isabelle Amé schrijft vrolijke popsongs met een pittig ondertoontje. In de muziekkiosk op de wat rustiger weide had ze het gras en terras vol publiek voor haar liedjes.

Jacqueline Govaert brak door als frontvrouw van Krezip en ging in 2010 solo. Na Good Life (2010) werd het stil. Achter de schermen werkte ze aan nieuwe nummers, die dit jaar resulteerden in Songs to Soothe, geïnspireerd door Carole King’s Tapestry. Ze staat haar mannetje op het grote Wärtsilä podium met de meegebrachte band. De piano is meer en meer haar basis voor de popliedjes met zo waar soms een uitstapje naar de Krezip tijd met Sweet Goodbyes.

Voor Tim Vantol ben ik laat terug bij het Sena podium. Het staat er vol mensen en dat is een goed teken: blijkbaar gaan de semi-akoestische punkliedjes er wel in bij het publiek.

Bløf bracht 25 april In het midden van alles uit. De Vlissingers draaien nu 22 jaar mee in de muziek en zijn op allerlei podia al te zien geweest. Terecht dus hier het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Wat is dit toch lekkere, doorleefde popmuziek. Prettig in het gehoor, vol emotie. Voor de zieke vriend Thé Lau (The Scene) spelen ze Iedereen is van de wereld.


Op 5 mei om 5 voor 5 wordt op alle bevrijdingsfestivals gevierd in vrijheid te leven. In Zwolle zingt het Hardkoor Young Ones Dance (The War is Over) van Handsome Poets, terwijl de naar www.facebook.com/5voor5 ingestuurde selfies over de schermen gaan. Daarna gaan een aantal grote ballonnen ‘vrijheid geef je door’ ballonnen en slingers het publiek in. Terwijl we overspelen met de ballonnen wordt het podium klaargemaakt voor de Spaanse band Muyayo Rif. Zeg maar de Five Iron Frenzy of O.C. Supertones uit Barcelona: punk, ska, reggea en latin rock en sinds 2000 Construmón (2010), P’alante! (2011) en Maldita Comedia (2013) uit. De zanger Patxi en de vijfbandleden worden ondersteund door drie blaasinstrumenten deze combinatie zorgt voor sociale rechtvaardigheid en zomerse klanken.

DeWolff bestaande uit de broers Pablo en Luka van de Poel en Robin Pisa is geïnspireerd door rockbands als Led Zeppelin, Cream, Pink Floyd en Deep Purple. De Great Balls of Fire associatie zullen deze naar de 21e eeuw overgestraalde hippierockers nooit meer van hen afschudden! Na het debuutalbum Strange Fruits Ans Undiscovered Plants (2009): is Psychedelichardgroovin’funkyrock’n’rollin’hotbluesdrivin’hellhoundingsupersweetsix het handelsmerk van de jongens.

Popband Proper Outfit zag in 2011 ook op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Onlangs werd de band uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. De debuutsingle BFF kreeg er flink wat airplay. In Toppop3 zag de 2e single Move on onlangs het licht. Debby Eijsink, Chantal Garstenveld, Rick Wiegerinck, Nick Volwater en Tom Kamperman spelen hun lekkere electropop beter dan in 2011.

Bertolf leerde tijdens het schrijven voor zijn derde album Bas Wilberink kennen. De klik werkte niet alleen wat liedjes voor Bertolfs plaat uit, maar ook een compleet nieuwe band Color Reporters. De bandnaam is ontleend aan een gelijknamig door Elliott Smith geschreven song. Meerstemmige liedjes die doen denken aan The Shins. Solide pop/rock songs voor een Abbott podium propvol publiek.

Na een valse start vanwege geluidsproblemen speelt op het naastgelegen Sena podium de Amsterdamse rockband The Vagary hun rauwe liedjes. Eerder stonden ze in het voorprogamma  van Pete Doherty en Kurt Vile en op Eursonic Noorderslag 2014. Aan een debuutalbum wordt gewerkt. Ik ga op tijd weer aan de wandel om nog een beetje vooraan bij het hoofdpodium te kunnen staan.

Blaudzun stond in 2012 nog als afsluiter op het Hedon nevenpodium, nu met het nieuwe Promises of No Man’s Land terecht op het hoofdpodium in de avonduren, dus met tot z’n recht komend licht. Een maand geleden werd in Paradiso de videoclip van Hollow People / Kids Around live met publiek opgenomen. Minder zijn publiek boeiend dan verwacht, speelde de band bekende nummers als Hollow People, Who Took The Wheel, Too Many Hopes for July, Wasteland, We Both Know, Flame on my Head, Euphoria en als laatste natuurlijk Promises of No Man’s Land. Ik geniet 🙂

Knarsetand, een tienkoppige band die als thuiswedstrijd een overdonderende mix van drum ‘n’ bass, gypsy, reggae, balkan, dubstep, ska en popmuziek aflevert, is mijn afsluiter op het Abbott podium. Bam, wat een energie!

Bekijk ook de fotoverslagen van RTV Oost, Jeroen van Gils, Henry Dijkman, Johan Bokma, festivalinfo en Han Dijkslag. Rob Jager uit Zwolle maakte onderstaand videoverslag: