Verslag IPMA-NL Projectmanagement Parade 2014: hoofd, hart en handen

themalogoOp de 10e editie van de Projectmanagement Parade van de projectmanagement vakvereniging IPMA-NL stond vandaag “Projectmanagement met Hoofd, Hart en Handen” centraal. Ruimte dus voor inspiratie rond technische, gedrags- en omgevingsfactoren die je helpen projectmatig werken te verbeteren, er plezier aan te beleven en je vak meer inhoud te geven. Net zoals de andere afgelopen jaren was ik naast ‘gewoon’ deelnemer ook actief in de voorbereiding en live verslaggeving via @ipma_nl en het op twee grote schermen vertonen van tweets die met #pmparade14 gedurende de dag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein gepost werden.

Zoals gebruikelijk opende Joop Schefferlie als voorzitter van de vereniging de dag, vroeg aandacht voor het IPMA World Congress dat 29-30 september en 1 oktober a.s. in Rotterdam wordt georganiseerd. Een once in a lifetime project voor de organisatie. Jaap Peters (DeLimes) is organisatiekundige en woont in Zwammerdam, letterlijk op de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk in Nederland en aanknopingspunt  om het verschil tussen Anglosakisch en Rijnlands denken en organiseren te benadrukken. In geografisch opzicht is het minder relevant. Hij noemt zichzelf organisatieactivist. Bekend zijn zijn boeken . Intensieve Menshouderij, Bij welke reorganisatie werk jij? en het met Matthieu Weggeman geschreven Rijnland Praktijk Boekje. Maak een Vanplan in plaats van een Plan van Aanpak. Frederick Taylor‘s principles of scientific management (1911) die het specialiseren van werkzaamheden introduceren in de context van fabrieksarbeid heeft het denken van managers jarenlang beïnvloed, ook al wordt veel werk tegenwoordig in administratieve / dienstverlenende organisaties gedaan. Geef ruimte aan de professional. Ter illustratie gebruikte hij het Playingforchange initiatief met Stand By Me.

Peters refereerde aan het regeerakkoord van Rutte II, waar de omslag in de zorgsector naar een meer professionele inslag met een regisseursfunctie en de nadruk op vakmanschap en het opheffen van de organisatorische hark wordt voorgestaan. Niet langer de consultant, of manager, maar de practitioner centraal. Als afsluiter mochten we kijken naar I Still Haven’t Found uit de Rattle and Hum documentaire die U2 rond hun tour opnamen.

Grace Inklaar startte onlangs binnen IPMA-NL het Platform voor Ondernemers. Ondernemende projectmanagers, of ze nu in loondienst zijn of zelfstandige, het draait er om ondernemerschap. Ondernemer zijn is geweldig omdat je je eigenheid en vaardigheden als projectmanager volledig naar eigen inzicht en naar de wens van de klant kunt inzetten. Dan helpt het wel als je weet, waarom je de dingen doet die je doet. Als hulpmiddel mochten we aan de slag met Wat doe je? Hoe doe je dat? Waarom doe je dat? Simon Sinek draait dit in zijn Golden Circle concept om. Start with why. Op het waarom of in termen van value-based project management (ja, Nicoline Mulder presenteerde vandaag op de Parade haar wetenschappelijk ontworpen methode Value-based Project management zelf opnieuw) waarden moet je een klik hebben met je opdrachtgever om je te onderscheiden van de concurrenten. In de long tail is er misschien minder vraag naar massa, wel is de taart groot genoeg voor iedereen. Zelfs een crisis is een kans. Wat je besluit, niet de omstandigheden, bepalen je gedrag en uiteindelijk succes. Lees in dat verband eens het recent verschenen Pure Winst van Henk Jan Kamsteeg, Start with Why van Sinek zelf of True North van Bill George.

Tijdens de pauzes kon je onder meer cartoons laten aanvullen door de acteurs van Wandverslag.nl. En er was weer kans om mensen te spreken en – soms voor het eerst ‘echt’ – de hand te schudden.

Peter van den Dries een oud Capgemini collega ontwikkelde een Ganzenbord van Projectmatig Werken tijdens zijn interim opdracht bij Bureau Jeugdzorg in Amsterdam. Ons jargon belemmert in andere sectoren, zo ondervond Peter zelf na de overstap van het ‘blauwgespoten’ Capgemini naar een semi-overheidsinstelling. Als projectmatig werken nieuw is, past geen blauwe aanpak van uitrollen, implementeren en draagvlak creëren. Dat moet letterlijk met zachte hand begeleid worden. Inlevend in de professionaliteit van – opnieuw – de mensen op de werkvloer, met oog voor de relatie en aansluitend bij het – opnieuw – waarom van de organisatie. De voor de opportunistische projectmanager vanzelfsprekende weerstand gaat wel over mensen die met hart en ziel al jarenlang in een organisatie werkzaam zijn en hun identiteit verbonden hebben aan dat werk. Peter hield ons een schijf van 5 voor van een gezonde opdracht:

  • zinvol
  • passend
  • leuk
  • leerzaam
  • lucratief

Ook Peter refereerde aan Simon Sinek. De op technische projectmanagement competenties gerichte bordspel heeft tipcards gekregen die aandacht vragen voor gedrags- en contextuele competenties. Nee, het spel is nog niet ‘uit’ of beschikbaar. Meedenken kan en mag!

Richard Weber, (Key Result) verzorgde onlangs het webinar Agile PM: Het einde van de projectmanager? namens Fortes over Agile PM. Agile was ook in het programma aangekondigd als onderwerp, waar hij zelf hier over ketenprojecten wilde praten. In plaats van één onderwerp behandelde hij beide (presentatietechnisch geen handige keuze, ongeveer net zo verwarrend als een duo presentatoren. Focus was beter geweest). Het uitdagende van projecten in een supply chain met honderden partners vlieg je immers niet even aan met een projectmanagement methodiek. Dat zijn praktijklessen voor Richard geweest. In een context met een initiatiefnemer, zonder centrale organisatie is de truc om te verleiden mee te doen, overtuigen en draagvlak voor het beoogde doel en daarvoor benodigde resultaten te krijgen. Hoe anders de keuze tussen projectmanagement methoden in een voor de productie van resultaten steeds meer en vaker voor agile aanpakken kiezende organisaties. Je zult moeten kiezen, op maat maken en leren. Weet wat er te koop is, wat met methoden wel en niet kan. Probeer en experimenteer. Voed het hoofd, zodat je met passie (hart) je handen uit de mouwen kunt steken om wat lekkers te maken.

Peter van Uhm, voormalig Commandant der Nederlandse Strijdkrachten sloot de dag af. Hoe ga je om met teleurstellingen? Niet alleen de eerste les voor militairen, voor Van Uhm bij het overlijden van zijn zoon Dennis, ook militair, nu 6 jaar geleden, ook heel persoonlijk. Rust uitstralen is belangrijk. Niets doen is geen optie, je bent en blijft verantwoordelijk. Verantwoordelijkheid kun je niet delegeren, wel geven. Ruimte kun je ook geven. Ook Van Uhm is vurig pleitbezorger van ruimte aan de professional en een opdrachtgerichte commandovoering. Rob Evers, die tijdens Van Uhms lezing naast me zat, schreef er uitgebreid over in zijn Teams door het vuur – 9 krijgsmachtlessen. Evers presenteerde overigens ook zelf vandaag. Een moreel kompas is nodig om te motiveren (hoofd), inspireren (hart) en te dienen (handen). Vertrouwen is nodig, in de krijgsmacht zelfs blind vertrouwen. Duidelijkheid over taken en rollen, maar ook een omgeving waarin nee zeggen wel 3x mag en geleerd wordt als organisatie en individu.

Tijdens TEDx Amsterdam 2012 maakte hij indruk door met een geladen geweer het podium op te komen en zich vervolgens te laten ontwapenen. En ondanks de honderdduizenden die Why I Choose a Gun al zagen, merkte ik in de tram terug naar Utrecht CS, dat andere projectmanagers in hun to-do list het bekijken alsnog opnamen.