Needtobreathe – Rivers In The Wasteland

Needtobreathe rivers wastelandVoor Rivers in the Wasteland, de opvolger van The Reckoning (2011) greep Needtobreathe terug op Jesaja 43:19. Het drietal Bear Rinehart, Bo Rinehart en Seth Bolt verzoenden zich met drummer Joe Stillwell. Een tour met Taylor Swift en een schema van 200+ optredens per jaar kan een behoorlijke slijtageslag onderling opleveren. Het gevoel meer in een woestijn dan oase te zitten, kan ik me dan goed voorstellen. Het maakt de band kwetsbaarder en open nu. “There was a greatness I felt for a while. But somewow it changed. Some kind of blindness I used to protect me from all of my stains. Ueah I wish this was vertigo. It just feels like I’m falling slow. Oh, if God is on my side, then who can be against me?” klinkt het in de americana opener Wasteland, dat als 2e single werd uitgebracht. Pas daarna up-tempo verder in State I’m In.

Southern rock vol energie is er in Feet Don’t Fail Me Now en folk rock in Oh Carolina. The Heart werd als 1e single uitgebracht, ook zo’n energiek nummer. Difference Maker is veel ingetogener en getuigend van zekerheid. “Isn’t it amazing how God can take a broken man, and let him find a fortune and then ruin it with his own two hands, and he climbs on up the hill on the Rock on which he stands, He looks back at the crowd he looks down at his hands and he says I am a Difference Maker, I am the only one who speaks to Him, and I am the friendliest of friends of God.” Dit rotsvaste geloof klinkt ook door in Rise Again. Rock is terug in (Don’t wanna know) Where The Money Is. Een drietal fraaie songs, het gebed Multiplied, het tokkelende gitaarspel onder Brother en het spitsvondige More Heart, Less Attack maken het elftal compleet.

Als extraatje voor de fans heeft de band een 4 song Live from Austin City Limits sampler als weggevertje op Noisetrade gezet.