MercyMe – Welcome to the New

MercyMe welcome to newDe Amerikaanse band MercyMe zat de laatste albums in een mix van gepolijste pop rock en worship. Voorman Bart Millard graaide in oude gezangenbundels voor een paar soloalbums. Hoe ga je dan verder? Welcome to the New verdient als albumtitel dan niet de originaliteitsprijs. Swing, rockabilly, dat meer een drang naar Newworldson dan Newsboys (om ook maar meteen wat andere ‘new’ bands te noemen) inhoudt.  “Come on and shake, shake, shake” (uit de lead single Shake). Het Yeeha! ligt op je lippen bij de countrypop in Greater. Vergis je niet in het aandeel van computerdrums en samples in de liedjes! Tweedeling tussen de kinderen van God en degenen die in de wereld leven is belangrijk voor de mannen.

Zowel tekst als muziek had wat organischer, minder netjes en vooral persoonlijker gemogen. De ballad Finish What He Started heeft zo’n voorspelbare titel, dat je haast zelf de verzen en het refrein kunt uitschrijven, niet de categorie songwriters waar ik warm van word. “Let me introduce you to amazing grace. No matter the bumps, no matter the bruises, no matter the scars, still the truth is, the cross has made, the cross has made you flawless.” (in het gladde Flawless). Gaandeweg het album krijgen de synth programmeurs toch weer de overhand, hoe rockend liedjes als New Lease on Life en Burn Baby Burn ook mogen lijken. De weer bij Newworldson passende soul ballad Wishful Thinking haalt het tempo er uit. En als 60% van de liedjes krap 3 minuten telen en de andere 4 ergens in de 4 minuten, ben je snel door het nieuwe album van de band heen. Tenslotte: mag er een verbod komen op het afgezaagde frase “You are free indeed”  (Dear Younger Me)?