Loop van het Oude Diep van Echten naar Pesse en terug door Boswachterij Ruinen

Onlangs kocht ik bij het Drents Landschap de routeboekjes van De loop van het Oude Diep en De loop van de Drentsche Aa in het handige dwarsligger formaat. Vandaag de beurt aan de eerste stukken van De loop van het Oude Diep met start en finish in Echten. Een route die ik al wandelend ten opzichte van de beschrijving aanpaste. Daarover later meer. Bij het Huus met de belle in het hart van het dorp Echten was genoeg parkeergelegenheid. Op deze Stille Zaterdag was ik ‘s morgens om 7u de eerste en ‘s middags om 14u bij aankomst nog steeds de enige.

Beginnen bij het einde van het Oude Diep – Echten – Hoogeveen (20km)

Wijlen Stephen R. Covey indachtig (het 2e uit 7 eigenschappen van effectief leiderschap) begon de route bij het einde. Echten uit richting de Oshaarseweg en daar langs het bos. In het bos is men behoorlijk met kappen en herinrichting bezig. Ik kon de beschrijving niet geheel plaatsen, stak te ver door naar het westen en had dus OSMAnd nodig om me te oriënteren. In S-vorm om vakantiepark Westerbergen heen dus via houtwallen, bosranden en schouwpaden om bij het einde van het Oude Diep vlakbij de Hoogeveensche Vaart te komen. Tot waar de gekanaliseerde Oude Diep in de Vaart uitmondt over de grasdijk van de Vaart en daar over het schouwpad richting café / restaurant De Molenhoeve (in het boekje Molen genoemd). Aan de overzijde van de Zuidwolderweg het Kraaienbosch in. Ook hier wordt grof gekapt. Aan de toegangshekken hangen mededelingen dat aan de herinrichting als wandelbos gewerkt wordt. Het Huis te Echten heb ik al diverse keren op een wandeling mogen bekijken. Gek genoeg was de vijver aan de achterzijde nog niet in een route opgenomen. Een behoorlijk stuk langs het Oude Diep volgde, zowel door open landschap als in de rond de beek gebouwde wijk van Hoogeveen. Ik wist dat ten noorden van de spoorlijn natuurontwikkeling langs een stuk van het Oude Diep onder de naam De Oude Kene werd gedaan. Dit zat niet in de route, maar eigenwijs trok ik er toch door met de verwachting aan de noordzijde wel naar Fluitenberg te kunnen doorsteken. De bruggetjes liggen er, de op de kaart ingetekende weggetjes niet (meer). Dus werd het een volledige ronde door De Oude Kene om bij de spoorwegovergang weer aan de Hoogeveense kant verder te gaan, over het voetpad langs de sinds 1 januari 2014 leegstaande gevangenis De Grittenborgh en ziekenhuis Bethesda.

Hoogeveen – Pesse (8km)

Over de A28 ligt even verderop het station waar ik na 20km wandelen kort rustte. Daarna weer een stuk onbekend Hoogeveen voorbij de Stuifzandseweg, namelijk de Spoordijk die na het viaduct van de rondweg het Oude Diep weer treft. Onder de stralende zon door over een grasdijk langs de beek. Verderop langs een parallel lopend water richting Stuifzand. Vanwege de extra kilometers in De Oude Kene had ik besloten niet het ommetje Tiendeveen en Siberië te doen. Dit zat ook in het Westerborkpad, dat hier wel mooie stukken Drenthe meepakte, maar niet bij de spoorlijn bleef, zoals De Loop van het Oude Diep hier niet bij de beek blijft. Ik wel, via de Pesserma snel weer terug bij het Oude Diep tot aan de Secteweg. Groepen fietsers kwamen me tegemoet over de klinkerweg die voorbij het spoor door de Boerenveensche Plassen gaat.

Over de Oostering nog steeds langs het natuurgebied tot aan een wagenschuur. Daar weer onverhard verder, langs oude houtwallen en bosranden. De bepijling van vermoedelijk de 2e Weidebliktocht van 22 februari 2014 hing op sommige plekken nog in de bomen. In Pesse zelf aangekomen de bushalte in de Dorpsstraat bij snackbar Het Trefpunt opgezocht.

Pesse – Echten (7km)

De busverbinding naar Echten terug zou over Ruinen moeten gaan met daar 50min wachten.

Dus verderop aan de Molenhoek weer gerust, de onderste helft van de wandelbroek afgeritst en de jas in de rugzak voor de laatste 7km die eigenlijk als een streep over de Echtenerdijk door de boswachterij Ruinen trok. Dat was overigens niet saai. Afwisselende bospercelen, diverse fietsers en heerlijk wandelweer. Aan de andere kant bij de Ruinerweg weer het spoor over, langs Tea Time weer terug naar de auto, 37 wandelkilometers erbij.