Delain – The Human Contradiction

delain human contradictionOp 21 maart 2014 hield de Zwolse symfo metal band Delain de release party in Hedon en ruim twee weken later was The Human Contradiction als album dan officieel uit. Diverse luisterbeurten verder complimenteer ik Charlotte Wessels en haar band voor een prima opvolger van We Are The Others (2012), als je het met covers en bijzondere versies van eigen liedjes gevulde Interlude (2013) niet meerekent. The Human Contradiction is een concept album geworden, geïnspireerd op de SF boeken Lilith’s Brood van Octavia E. Butler (1947-2006). Onze intelligentie bedriegt ons. We plaatsen mensen op een fictieve sociale ladder of duwen ze in een hokje, zonder ze recht te doen.

Here Come The Vultures opent. Met name de hoge tonen lijken wat vlak gemixt. De band lijkt er zo nog niet vol tegenaan te gaan. De pulserende electronica zet Your Body Is a Battleground aan. Beurtzang met het publiek en Charlotte in duet met Nightwish zanger Marco Hietala. “You’re body is an industry, you can break free” klinkt het tussen de toetsenpartijen van Martijn Westerholt, de strijkers en gitaren. Hietala is terug op het stevige Sing To Me.

Stardust start rustig als power ballad, maar weet snel tempo te pakken. Strakke song. “Bring me to live, bring me to starlight”. Jammer, dat het tempo in My Masquerade gelijk ligt. Hierin in het refrein weer zo’n beurtzang in dit verder toegankelijke nummer. “Tell me, mechanist, is it true? Does none of it bother to you?” op piano als opmaat voor de pittigste riffs en breaks op het album. Zang is aan de veilige kant. George Oosthoek (Orphanage) grunt er lekker op los en dat geeft het nummer een lekker rauw randje.

Army of Dolls, metal op een bedje van 90’s glam rock synths, wordt gevolgd door Lullaby, allerminst een zoetsappig liedje voor het slapen gaan. Een open rock epic is de afsluiter The Tragedy Of The Commons, samen met Alissa White-Gluz (de nieuwe zangeres van Arch Enemy) in zowel ‘clean female voice’ als ‘growled voice’. In nog geen 42 minuten zit het er alweer op, tenzij jij je – net als ik regelmatig – op repeat klikt.