The Choir – Shadow Weaver

The Choir Shadow WeaverVoor de opvolger van The Loudest Sound Ever Heard (2012) en het kerstalbum Peace, Love & Light (2013) zocht en kreeg The Choir het geld bij elkaar via een Kickstarter crowdfunding campagne. Het resultaat, Shadow Weaver, is een genot voor het oor, zo trouw aan de typische The Choir wave gitaarmuziek met uitgesmeerde halen van Marc Byrd, de lekkere doorgaande basloopjes van Tim Chandler, de dromerige sax, hoorn en lyricon van Dan Michaels, drums en percussie van Steve Hindalong en natuurlijk de karakteristieke zang en gitaarwerken van Derri Daugherty. Ooit komt de waarheid aan het licht is de kernboodschap van opener en titeltrack, die dromerig traag je speakers uit stroomt. De vocale tegenhanger van Derri hier is Tammy Bosley die ook in het vlotte Get Gone te horen is. Verder is Christy Byrd regelmatig van de partij met achtergrond- en tegenzang. Loslaten van jongen voor wie het album Wide-Eyed Wonder in 1989 nog na geboorte werd opgedragen, in It Hurts To Say Goodbye.

Na de ballad We All Know het sferische Two Clouds Are One. “…yielding our will to the tide. together drawn back to the sea. floating so still. holding you close while you breathe.” klinkt het doordacht over opgeven van eigen wil en één worden met de ander. In White Knuckles bloedserieuze vragen in hoeverre je als gelovige kunt spelen met duistere zaken: “If I savor a swallow of communion winewill i compromise my sobriety?if i clutch the chalice with white knuckleswill lucifer kneel down by me?” 

Een vette knipoog naar alle zelfhulp en personal trainer programma’s in Everybody’s Got a Guru: “At kundalini rising they’ll teach you how to breathe. it’s less about religion than flexibility. there’s a lot to learn and to discern. ever minding the golden rule i’m hoping to get more limber and the teacher is beautiful.” Net als in We All Know in The Soul of Every Creature Cries Out invoelend met het menselijk lijden, de gebeden tot God om verlichting.

Het soundscape Frequency of Light gaat over in het opener wave nummer Wave of the Road. Wat een contrast met de ballad The Antithesis of Blue. Een heuse reprise van het titelnummer besluit net onder het uur dit nieuwe muzikale avontuur met The Choir. Met nu 30 levensjaren op de teller als band nog altijd springlevend, met constante kwaliteit nieuwe albums afleverend. Genieten!