9e Natuurlijk Flevolandtocht van Peripatoo door bossen Lelystad

Voor de 9e keer organiseerde de wandelvereniging Peripatoo uit Lelystad de Natuurlijk Flevolandtocht. Begonnen als spin-off van een radioprogramma van Omroep Flevoland, leeft de wandeling inmiddels langer dan het programma. Het hart van de wandeltocht was het Natuurpark Lelystad waar diverse bijzondere dieren gehuisvest zijn. Het Natuurpark Lelystad werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw aangelegd als natuurrijk recreatiegebied voor de inwoners van Lelystad. Nog steeds is het gebied erg in trek bij recreanten. Ook speelt het gebied een rol in fok- en herintroductieprogramma’s van bedreigde diersoorten als het Przewalskipaard (juist, die van het Nationaal Dictee) en het Pater Davidshert, elanden en edelherten, wisenten, otters, ooievaars en sinds kort ook moeflons. De hogere afstanden maken bovendien kennis met andere bosgebieden en groene zones in de omgeving van het Natuurpark. Zo ‘s ochtends vóór 8u zie je nog weinig andere recreanten. Door de hardnekkige mist onderweg en ter plekke was de wereld sowieso klein. Het gaf wel gelegenheid om rond het startpunt, paviljoen De Waterlely mooie foto’s van het spel van zon, water en natuur te schieten.


Het eerste en laatste deel van de wandeling slingerde door het natuurpark. Het grote wild liet zich ‘s morgens niet echt zien. ‘s Middags lukte dat meer bij de otters en wilde zwijnen. ‘s Morgens ging de route via de noordzijde het park uit, langs het traject van het Pionierspad richting de Dronterweg, waar even verderop langs de viersprong van vaarten een eerste rustpunt in de openlucht was ingericht. Via de Gelderse Hout en het Oostrandpark naar de Runderweg om aan de andere kant het Paardenbos en Overijsselse Hout te verkennen. Bij de Manege Lelystad was een 2e rust.

In het Bergbos ten noorden van de Binnenhaven opnieuw een slinger, goeddeels langs de aangelegde Veldlooproute. Via het Overijselse Hout weer terug naar de Manege. Het was intussen warm en zonnig genoeg om de broek af te ritsen en de jas in de rugzak op te bergen. Op de Runderweg ging ik zelf de fout in door achter twee andere wandelaars aan te lopen. Die hadden bij de rotonde Oostranddreef ook door dat er geen pijl meer was. Dus terug naar de brug over de Vaart en daar de ‘echte’ route weer opgepikt.

Tussen de N302 en de Runderweg staan nu nog zeer vrijstaande huizen, typisch zo’n veelbelovend nieuwbouwproject, dat dankzij de crisisjaren minder snel wordt gerealiseerd dan gedacht. Langs de volkstuinen van Ons Genoegen en de bijenhouders, de Lage Vaart weer over naar de rust aan het water. Voor de laatste etappe opnieuw een stuk van het Gelderse Hout, langs de Landerijen, over de (speciaal voor mij) verstevigde Anacondabrug en verderop de fietsbrug over de Lage Vaart het deel Natuurpark Lelystad boven de A6 door. Paardenbloemen te over. Toen een 1,5km lang pad langs de Larservaart om het ‘dierengedeelte’ van het Natuurpark in te kunnen steken. Een afwisselende slinger langs de verschillende diersoorten en vooral negeren van de kortste routes naar het bezoekerscentrum en de uitgang, leidde uiteraard toch naar de finish. Mooie stukken Lelystad werden geserveerd, het weer was perfect om te wandelen, wat wil je nog meer?