Zwarte Dennentocht rond Balkbrug

Vandaag een thuiswedstrijd. De Stichting Wandelorganisatie Staphorst organiseerde de jaarlijkse Zwarte Dennentocht vanuit Hotel d’Olde Heerd in “mijn eigen” Balkbrug op 1 kilometer lopen (wat anders?) van huis. Dat is ontspannender starten dan de auto zien te parkeren op de parkeerplaats van de Brugkerk aan de Zwolseweg of op het nieuwbouwplan Sluis V. Officieel begon het om 8u, maar na vertrek thuis om 7.45u kwamen me in de Boslaan de eerste wandelaars al tegemoet. Het maakte het inschrijven en doorstappen makkelijk. In de loop van de dag meldden zich totaal ruim 600 belangstellenden. Op sommige momenten was d’Olde Heerd dus echt te klein.

Via het al genoemde Sluis V ging de 40km route door de Boslaan en Dronkemanslaan langs de achterzijde van FPC Veldzicht de Ommerschans in. Zo te zien was de voormalige vesting en bedelaarskolonie voor diverse wandelaars nog nieuw. Met belangstelling werden de begraafplaats en de informatiepanelen  bekeken. Ondanks de overvloedige regen was het natuurgebied goed begaanbaar, ook verderop de Schansweg en het gebied achter het terrein de Molenweg voor de jaarlijkse grasbaanraces met Pasen. Bij Molen De Star was na 5km wandelen een eerste rustpunt ingericht. Voor 40km lopers is dat véél te vroeg, voor de kortere afstanden natuurlijk prima. Aan de noordzijde van de N377 verder langs landgoed Kategerbos richting Den Kaat en de oude boerderijen aan Rabbinge om daarna het Reestdal en de Wildberg met bos, hei, Schotse hooglanders en schapen te verkennen. Natuurlijk een eerste passage van de Reest.


Aan de Drentse zijde over de Nieuwe Dijk, Pieperij en Bloemberg naar café Poortman, waar de 2e rust was. Verderop weer de Reest over, Overijssel in, gekiekt door de SWOS ‘huisfotograaf’.. Geen wandeling door of rusten in IJhorst zelf deze keer, maar de bossen van de Veentjes en landgoed De Vledders aan de randen van het dorp. De Vledders had ik nog niet eerder bezocht. De route was afwisselend langs bosranden, weilanden en door het bos zelf. De Vledders loopt over in het Zwarte Veen en de Zwarte Dennen (de naamgever van de wandeling), ofwel de Boswachterij Staphorst met vennen, loof- en naaldbossen. Via de speelvijver kwamen we bij de EXPED schuur van Staatsbosbeheer, waar een volgende rust was ingericht. De wandelpaden zijn goeddeels ook te vinden op routes van het wandelnetwerk van Routepunt Oost door het Vechtdal, Reestdal en Staphorst, of aan de Drentse zijde het wandelnetwerk De Wolden. Daarnaast flinke stukken van de Loop van de Reest en het LAW 4 Maarten van Rossumpad.

In de boswachterij kun je naar hartelust wandelen. Samen met andere mannen in hetzelfde tempo wandelervaringen uitwisselen blijft gezellig en de tijd doden. Over bos- en fietspaden richting de Kievietshaar, waar de bossen overgaan in de ecologische verbindingszone met de Haardennen. Op dinsdag 11 maart is het nieuwe fietspad Haarweg geopend. Stoer om deze nu al in de wandelroute opgenomen te hebben! Door de Haardennen naar de Vrieschedijk om camping Si Es An even camping Reestdal aan te doen. Hier was een laatste rustpunt ingericht. Met nog maar een paar kilometer wandelen door de Haardennen naar de Achterweg van Balkbrug is de verleiding natuurlijk groot door te stappen. Veel anderen hebben de campings letterlijk links laten liggen (“andere prioriteiten” bekende een zichtbaar vermoeide wandelaar).

Met het inleveren van de stempelkaart in d’Olde Heerd en een laatste kilometer uitlopen naar de Iepenlaan wachtte koffie en een warme douche. Dat mag best na 43,6km wandelen.

Zie ook het fotoverslag van Geert Kleis. Eind maart volgt het fotoverslag van de SWOS.