Wandelen in Vechtdal tussen Wijthmen Herfte en Hoonhorst

Een weekend niet wandelen is wat kaal. Gisteren kreeg ik onverwacht verplichting als invalchauffeur voor het jeugdteam van de Tafeltennisvereniging Dedemsvaart richting Balinge. De geplande 40km tocht met de FLAL vanaf Oosterwolde in combinatie met het om 2u ‘s nachts terugkomen van het Transatlantic concert in Tilburg was anders ook zeker niet perfect geweest. De door omstandigheden gepakte kans zondagmiddag om een ronde door het noordwesten van Salland te wandelen, pakte goed uit. Aan de hand van de wandelkaart IJsseldelta had ik een 26km route samengesteld langs voor mij deels onbekende stukken van de streek.

Op diverse punten kun je zelf een variant maken, of een extra lus doen. Zo ben ik linea recta door het landgoed De Horte ten noorden van Hoonhorst gegaan. Je kunt er ook schitterende rondwandelingen maken. Elk seizoen is er mooi. Je kunt bij het Overijssels Kanaal ook een ommetje maken langs landgoed Den Alerdinck II, of juist bij de Wijthmenerplas extra kilometers maken.

Deze route is goeddeels verhard, al zitten er er allerlei verrassingen bij: van slootkanten, bospaden, de dijk langs de Nieuwe Wetering en de verkenning van het landgoed Soeslo. Begin- en eindpunt is op de parkeerplaats van de Wijthmenerplas in Zwolle. Deze voormalige zandafgraving is op maximaal 17 meter diep. Tot de drijflijnen is het wat veiliger recreƫren met kinderen. Op deze zondagmiddag zag ik vooral hondenbezitters.

Langs de Herfterwetering en het glooiende terrein van de Golfclub Zwolle naar de Herfter Es en het buurtschap Herfte. Enkele weken geleden gaf ik bij Trias Jeugdhulp ‘s avonds een presentatie in De Valkenberg over social media, nu bij daglicht is er meer te zien šŸ˜‰ Verderop, dicht tegen het spoor op een verhoging ligt ook een Trias vestiging, huis Sorghvliet en speciaal onderwijsinstelling De Ambelt. De spoorlijn van de Vechtdallijnen passeer je tweemaal. Het landschap wordt richitng Hooiweg opener. De knotwilgen leiden naar de Vechtdijk bij Maatgraven. Een paar kilometer wind vangen tot bij het in 2015 op te leveren nieuwe drinkwater pompstation Vechterweerd van Vitens.

De Westerallee, een bomenlaan met fietspad brengt je bij de Marshoek, waar de Poppenallee overgestoken wordt en de Mataramweg om het landgoed De Horte gaat. Zoals gezegd: zeker de moeite waard de delen De Horte en Mataram verder te verkennen. De eerste 10km worden beloond met een rust bij het monument van de V2-rakketten en een bronzen boomstronk, dat als kunstzinnige getuige dient.

De route gaat recht door het dorp Hoonhorst met de Molen van Fakkert en anderhalve eeuw in bedrijf zijnde horeca onderneming zaal Kappers naar het zuiden. Langs de Marswetering naar het westen. Het Blankvoortpad verderop gaat door jonge bosaanplant, de Bakenbeltweg slingert langs de natuurlijke begrenzing met bomen, wilgen en rietkragen van akkers. Stukken gaan door een weiland. Op de Slennebroekerweg zie je de rietkragen langs het Overijssels Kanaal; verderop de auto’s op de N35.

Het gaat naar het noorden, naar het buurtschap Lenthe en dan weer naar het westen, de N35 via de verkeerslichten overstekend de Marswetering weer over, het glooiende akkerlandschap weer in om bij de monding van het Overijssels Kanaal in de Nieuwe Wetering uit te komen. Het verval bij het voormalige sluiscomplex is opvallend. Na een eind de dijk langs de Nieuwe Wetering gevolgd te hebben, gaat het weer naar het oosten, nieuwe natuur links, boerenerven rechts om plaats te maken voor de bomenlanen van het door Landschap Overijssel beheerde landgoed Soeslo. En dus zie je hier ook de markering van het Overijssels Havezatenpad.

De zon breekt door en dus zijn de bomenrijen onder een blauwe lucht extra mooi. De N35 steek je onderdoor om via het buurtschap Wijthmen via nieuwe gemeentebossen, waar de bodem drassig is en je wandelschoenen alsnog helemaal besmeuren naar de Wijthmenerplas te wandelen. Nauwelijks rechte stukken en afwisselend genoeg om me helemaal niet druk te maken over de toch veel geasfalteerde paden onderweg.