Dolen door het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een enorm bos op de grens van Drenthe en Friesland. Het bos is vanaf 1850 aangeplant om te voorkomen dat Appelscha onder het stuifzand zou verdwijnen. De lange route van 22km van de wandeling Drents-Friese Wold uit de nieuwe wandelgids De mooiste Boswandelingen van Nederland van Jan Ensing heb ik gecombineerd met een test van een routeontwerp van Rob Wolfs voor een Trage Tocht door het Aekingerveld. Het draaide uit op een soort dubbelblind test van de beide trajecten. Met name de route uit de splinternieuwe wandelgids kan niet recent ter plekke zijn gecontroleerd, zoveel fouten staan in de beschrijving. Ik zal onder het verslag de gevonden fouten opsommen, dan kun je er je voordeel mee doen, als je de route Drents-Friese Wold uit de gids zelf wilt wandelen.

Appelscha  – Wateren (12km)

De zon komt deze weken tot het begin van de zomertijd rond 7.30u op, en dus kan ik lange afstandswandelingen dan zo vroeg alweer beginnen. Op de P1 bij restaurant De Bosberg in Appelscha is het dan nog uitgestorven. De route gaat direct de heuvels in, een trap op naar de van hoogspanningsmast omgebouwde uitijktoren Belvedère, die alleen ‘s middags geopend is. Verder klimmen zit er ‘s morgens vroeg dus niet in. Even verderop ligt het openluchttheater De Koele. De mismatch tussen beschrijving en terrein brengt me over de Bosberg op de Bosweg. Met OSMAnd navigeer ik zo goed mogelijk weer naar een volgende aansluiting door langs Beatrixoord te lopen, waarna het ommetje door het bos ook niet goed gaat.

De bosweg vervolgt onder het buurtschap Aekinga, waar ik enkele weken geleden op het GGZ terrein bij de plaatselijke tafeltennisvereniging een wedstrijd van zoon Johan en zijn Dedemsvaart jeugd 3 team (officieel Jongens 3, terwijl Johan met 3 meisjes in het team zit) mocht begeleiden. Dat was trouwens ook de inspiratie om nu hier te gaan wandelen. Appelscha ligt op een half uur rijden en kan op de ene kilometer in Balkbrug en de laatste paar kilometer in Appelscha zelf volledig over auto(snel)wegen (N48, A28, N381) bereikt worden.

Na de oversteek van de N381linksaf naar het Aekingerzand, groot heuvelachtig veldterrein met zandverstuivingen. Waar de bossen geplant waren om het letterlijk instuiven van Appelscha te voorkomen, wordt nu veel productiebos gekapt rond de zandverstuivingen om juist meer ruimte te geven aan het stuifzand. Natuurbeheer heeft ook zo z’n seizoenen.

Hoe makkelijk een kaart of satellietfoto er thuis ook uitziet, navigeren over dit terrein blijft lastig bij gebrek aan (bekende) markeringspunten. Ik stond al bij de camping Wilhelminahoeve en het Canadameer (Aekingermeer), terwijl ik juist naar het zuiden moest richting de uitkijktoren. Dus weer OSMAnd erbij als hulp om langs de Grenspoel en de vele grenspaaltjes die de provinciegrens markeren te lopen. Door het bos, langs het Adderveen en de Ganzenpoel. De schapen die her en der op de heide grazen, zijn ook hier in het bos aan de wandel. Het Drenthepad loopt ook deze route. Op een viersprong vóór Wateren is de aansluiting op het routeontwerp Aekingerveld van Rob Wolfs. Hier moet ik dus straks weer uitkomen.

Wateren –  Oude Willem – Aekingerzand – Wateren (18km)

Alsof het normaal was, klopte ook het eerste deel van het ontwerp niet. De doorsteek dóór het veld boven het buurtschap Oude Willem kon niet. Hekwerk om grote grazers binnen te houden was duidelijk afgesloten voor wandelaars. En dus een extra lus om het natuurterrein heen via de Bosweg en de Oude Willemsweg om ter hoogte van het Adderveen weer het bos in te lopen. Hier loop ik zelf te ver door, had me bij de voorbereiding vergist in het aantal viersprongen. Terug en langs ‘t Groote Veen een omtrekkende beweging door het Aekingerzand. Deels over dezelfde paden als eerder vanochtend, nu gespitst om me aan de route te houden. Het loopt tegen lunchtijd, en dus zijn er veel ATB fietsers in de weer. Het ontwerp laat me net als vorige week over een hek klimmen en slootje springen om in het buurtschap Wateren uit te komen.

Aan de andere kant van het bos wacht ‘t Drentse broek. Ook hier veel houtkap, zodat online en offline kaartmateriaal met bospercelen niet meer kloppen. Het pad om de percelen heen loopt wel makkelijk. Daarna weer bospaden tot aan de kruising met het Drenthepad en dus het vervolg van de route van Jan Ensing.

Wateren – Dieverveld – Oude Willem

Naast bos is er op dit traject ook regelmatig een oversteek van de gekanaliseerde beek Tilgrup en opnieuw het buurtschap Oude Willem. De route maakt een bocht om de lus van Rob Wolfs’ tocht heen door de bossen van de boswachterij Smilde bij het Vossenveen. Eerst nog een monument voor een verongelukte Halifax bommenwerper, een kleine zandverstuiving in Oude Willem (mooi uitzicht!) en een lange bomenlaan naar het noorden. Dan door het veld van Oude Willem over dezelfde weg als vanochtend het bos weer in, nu aan de rechterzijde van ‘t Groote Veen.

‘t Goote Veen – Appelscha (14km)

Met de N381 in zicht, weer wat foutjes in de routebeschrijving en intussen bijna 40km op de logger, wilde ik eerst linea recta naar Appelscha. Toch linksaf om op de beschreven weg naar het noorden te komen. Daar hadden de houtkappers zulke diepe sporen achtergelaten, dat de weg tot aan de N381 zwoegen door de modder was. In het noordelijke gedeelte van het bos boven de autoweg is het prompt wel wat levendiger. Diverse wandelaars al dan niet met honden. Bij Beatrixoord  weer richting Bosberg, nu rechts van de Bosweg nog een zandverstuiving meepakkend na bijna 44km wandelen blij de auto weer op de parkeerplaats te zien staan.

Fouten in beschrijving wandelroute Drents-Friese Wold

Op p. 21 van De mooiste boswandelingen van Nederland (Jan Ensing, Gegarandeerd Onregelmatig, februari 2014):

  • Eerste pad LA over heuveltjes moet 2e pad zijn. Het eerste pad voert naar het openluchttheater. Stuk daarna sluit niet aan bij beschrijving. Beschrijving zal opnieuw gecontroleerd moeten worden.
  • Op derde kruising LA (geel paaltje) -> hier staat geen geel paaltje
  • oversteken en geel/rode markering blijven volgen -> hier niet
  • Direct na veerooster RA -> veerooster is vervangen door betonnen platen. Er staat wel een bankje.

Op p.22:

  • en aan het eind op T-splitsing bij bankje LA -> dit is een volwaardige viersprong
  • Na ruim 1 km RD, fietspad volgen -> dit is bijna 2 km

Op p.23:

  • bij de derde LA (er staat een paaltje met nr 5 verdekt in de bosjes) -> paaltje met 3. Overigens klopt dit pad niet met de aansluiting verderop.
  • Meteen voor slagboom bij parkeerplaats LA -> er is hier géén slagboom
  • RA, zandpad met fietspad -> zandpad (hier is géén fietspad)