Rondje Zwolle wandelen

      5 Comments on Rondje Zwolle wandelen

Bijna 2 jaar geleden heb ik een ‘klein rondje’ Zwolle, dat de oostelijke helft van de provinciehoofdstad omvatte, gewandeld als finale van het Geert Grootepad. Ook op diverse andere routes (Geert Grootepad, Overijsels Havezatepad, Vechtdalpad, Hanzestedenpad) en door Zwolse wandelverenigingen georganiseerde tochten heb ik diverse kanten van Zwolle te voet verkend. Een aantal jaren bestaat de ANWB fietsroute Rondje Zwolle van 45km. Met de markering van het wandelnetwerk IJsseldelta, dat in de 2e helft van 2013 werd uitgevoerd, is ook een 50km lange wandelversie Rondje Zwolle aangekondigd en ingericht, naar analogie van het Rondje Enschede (52km), dat ik 30 april 2013 liep. Natuurlijk is dat geen afstand die iedereen zomaar fluitend op een achternamiddag loopt. Voor mij was het in één keer ronden van de stad een mooie uitdaging voor vandaag. De zon komt deze paar weken al lekker vroeg op en ‘s middags hoef je niet bang te zijn in het donker thuis te komen. Zonde dus om je te moeten melden bij een georganiseerde wandeltocht van 40km die pas om 9u start, als je ook na 7u al kunt genieten van de zonsopgang?

Begin met het eind in gedachten

Memento mori verstaat een klassiek opgevoed medemens. In het bedrijfsleven worden de boeken over de 8 eigenschappen van effectieve leiders van wijlen Stephen Covey verslonden. #2 is Begin with the end in mind. In stijl dus om 7.15 de auto op het nog lege parkeerterrein van begraafplaats, uitvaartcentrum en crematorium Kranenburg aan de noordzijde van de A28 geparkeerd. Door het bos richting de Agnietenberg, langs het gelijknamige theehuis de heuvels in om bij camping De Agnietenberg de Vechtdijk op te gaan. De zon laat zich goed zien en met water en bomen in de buurt is het prima fotograferen.

Via het buurtschap en voormalige marke Langenholte wordt na de Wijde Aa even de wijk Aa-landen aangedaan, om daarna door te steken naar het Westerveldse bos langs en op een voormalige vuilnisbelt. Langs het Zwarte Water, de Mastenbroekerbrug over, maar nog niet Stadshagen in. Eerst langs het Zwarte Water weer naar het noorden om over het Stadsbroekpad naar de Milligerplas te lopen. Deze loop je helemaal rond. Het gebied is vergeven van de waarschuwingen voor drijfzand, levensgevaarlijk terrein en andere gevaren voor de recreant. De collega die me woensdagavond aanbood bij hem thuis met uitzicht op de plas koffie te drinken, stond in Heino als leider langs de lijn van het voetbalveld. De eerste rust bij het Strandhuis Milligerplas.

Tussen 2013 en 1830

De tweede etappe ging van het splinternieuwe wijk Stadshagen, waar de ruimte rond de Oude Wetering nog als zichtbare gevolgen van de recente crisisjaren opvalt. Onder de spoorlijn en N331 door Westenholte in, maar niet voor lang. Over de Zalkerdijk door de Vreugderijkerwaard en met uitzicht op de Polder Benoorden de Willemsvaart over de IJsseldijk. Er wordt flink met zand geschoven, huizen verstevigd en watergangen aangelegd in het kader van Ruimte voor de Rivier. Groepen vogelaars staan vanaf de dijk naar de vogels in de uiterwaarden richting Zalk te turen.

Bij het Zwolle-IJsselkanaal de Spooldersluis over en via de Nilantsweg onder de A28 door, de Katerveersluis over bij de Willemsvaart om bij in 1830 aangelegde park Het Engelse Werk uit te komen. Er staan vijf bijzondere houten stoelen met uitzicht, waarvan ik er één pak om na weer 10km wandelen de benen weer te strekken.

Oldeneel – Harculo – Zandhove

Vanaf het Engelse Werk gaat het over de dijk verder, rechts de IJssel, links de polders van Oldeneel. Wel lekker zijn de stukken graspad voor de voetgangers in plaats van de betonnen fietspaden. Om de IJsselcentrale van Harculo heen, langs de Jan van Arkelweg – één van de mindere stukken van de route. Het fietspad naar en door het stadslandgoed Bikkenrade is net opgeleverd. Slingerend kom je in het achter de wijk Ittersum gelegen Zandhovebos uit. De temperatuur blijft stijgen. Wat een schitterende lentedag!

De Oude Mars – Wijthmenerplas – Oosterenk

Via de nog maar net na verbouwing heropende boerderij De Oude Mars (nu locatie van zorgcentrum Het Zand) de Soestwetering over, langs de Sekdoornplas onder, links het bedrijventerrein Marslanden om ook de Nieuwe Wetering over te steken. Dan slingerend over bomenlanen van De Zunne de N35 onderdoor om een rondje om de Wijthmenerplas te doen. Het mooie weer trekt niet alleen wandelaars en fietsers, ook het stuk waar ‘ongekleed recreëren’ is toegestaan, is in gebruik. Als wandelaar word je keurig buiten het golfterrein ‘t Gagel gehouden, mag je achter het 19e eeuwse landhuis Boschwijk langs, even langs de Ceintuurbaan – ook even zo’n minder mooi stuk – om na huis Landwijk de Kuyperhuislaan te nemen, de nieuwe natuur langs de Westerveldse Aa achter de Oosterenk in. Het Isalapad is er in de wandelnetwerkmarkeringen opgenomen. Leuk als lunchwandeling voor het ziekenhuispersoneel.

Oosterenk – Vegtlusterbos – Kranenburg

Met de verwachting nog een uur te moeten wandelen, de broek afgeritst; het werd me anders te warm. Natuurlijk vervolgens wel verbaasde blikken van voorbijgangers. De wandelroute dook alleen bij De Vrolijkheid even de bebouwing van de wijk Berkum in, om snel linksaf het Vegtlusterbos in te duiken. Over de Kranenburgweg, langs het oorlogsmonument op de voormalige schietbaan Berkum aan de Haersterveerweg om via het bos achter sportpark De Pelikaan weer bij de Kranenburg uit te komen.