Remembering Gene Eugene

Remembering Gene EugeneToegegeven, als je in de jaren ’90 niet betrokken was bij de kring van Amerikaanse christenen die muziek buiten de voorgeschreven paden van softpop of easy listening maakten, zul je de funkband Adam Again niet snel gekend hebben. De mannen en vrouw (Riki Michele) in de band deelden studiotijd en talenten met collega’s als The Choir en werkten samen met rockbands als Lifesavers Underground, Daniel Amos, 77’s en de punkband Undercover. De plotselinge dood in 2000 van het creatief brein, zanger en voorman Gene Eugene, bleef niet onopgemerkt. Zijn maatjes in het side project The Lost Dogs (met de zangers/gitaristen Derri Daugherty van The Choir, Terry Scott Taylor van Daniel Amos en Michael Roe van 77’s) verklaarden zichzelf tot Three Legged Dog. In 2000 werd een herinneringsalbum Gene Eugene: The Music, The Message, The Memories uitgebracht. Vrienden en oud-bandleden hielpen Adam Again door hun laatste optreden op het Cornerstone Festival 2000. Het resultaat is de indrukwekkende live terugblik op een klein decennium bestaan van de band op Live at Cornerstone 2000: A Tribute to Gene Eugene. En nu, begin 2014 is er de bijzondere uitgave Remembering Gene Eugene. Het bevat interviews met leden Adam Again en The Lost Dogs en musici die door Eugene’s artistieke en persoonlijke leven zijn beïnvloed. Opvallender zijn de drie niet eerder uitgebrachte liedjes die Gene tijdens zijn laatste levensdagen opname in zijn Green Room studio. Het zijn drie covers die sober op piano en met wat synthesizers zijn opgenomen. Famous Blue Raincoat (Leonard Cohen) en twee door Lucinda Williams geschreven nummers, Something About What Happens When We Talk en Coming Back to You. Gene’s vader en naamgenoot Gene L. Andrusco besloot tot de uitgave van de originele opnamen. Deze drie spraken me meer aan dan de interviews, dus heb ik het trio los gekocht op iTunes.