Nieuwe nuttige Android apps

Indigo

De Siri voor Android, maar dan multi-platform heet Indigo. Spraakbesturing die verder dan Google Now meer aankan dan Google diensten. Het kan antwoord geven op de vraag wat je volgende afspraak is, contactgegevens laten zien van een ingesproken naam, voor je Twitteren of Facebook status bijwerken via een gesproken opdracht. Het kan zakelijke vermeldingen in Yelp of Google+ laten zien, de kaart van de omgeving tonen en frasen voor  je vertalen. De dienst kan leren van eerder ingegeven commando’s en vraagt keurig om herhaling, doet suggesties aan de hand en vraagt om eventuele bijstellingen. Dat is al heel wat effectiever dan de spraaksturing in de auto (vragen om de airo aan te zetten wordt beantwoord met het uitzetten van de radio, dat soort fratsen). Een handige widget geeft je pijlsnel de microfoon om te zeggen wat je wilt.

Mixcloud

Mixcloud is net zo’n service als Soundcloud, maar dan voor complete DJ mixes. En ook deze streaming audio kun je op het web, of op je smartphone beluisteren. Onbekend talent, maar ook veel bekende namen als Armin van Buuren, Above & Beyond, etc.

All Call Recorder

Je kunt tijdens het bellen op een Android smartphone gesprekken opnemen door op het casettebandje-icoon te klikken (lastig natuurlijk voor de generatie Y en Millennials). Met All CAll Recorder worden alle gesprekken standaard opgenomen. Opnames kun je delen per mail of opslaan in Dropbox, Evernote, etc.
All Call Recorder is gratis te gebruiken.

Sync.me

Sync.me integreert je adresboek, inclusief profielfoto’s verjaardagen met de gegevens die op LinkedIN en Facebook van je contacten te vinden zijn. De gratis app zorgt voor een naadloze update van profielgegevens (gewijzigd beroep, nieuwe foto, telefoonnummer of eerder ontbrekende verjaardag). Anders dan op de website vermeld wordt, is Google+ géén onderdeel van de gesynchroniseerde bronnen of doelen. Je kunt desgewenst wel je Sync.me account via de cloud laten synchroniseren met andere Android of iOS apparaten.

Mijn praktijktest met 1197 gevonden overeenkomsten tussen m’n lokale adresboek en de verzamelingen op LinkedIN en Facebook kostte wel een paar uur tijd via wifi, inclusief een vastloper onderweg en herstart van de smartphone. Sync.me kan als nieuw adresboek app gebruikt worden, maar mijn standaard Samsung adresboek laat ook adresboeken van de Exchange servers, WhatsApp, Last.fm, etc. zien. Dat kunstje kent Sync.me niet.

InstaWeather ongewenst?

AVG, dat ik zowel op mijn pc’s als Android smartphone als antivirus programma gebruik, waarschuwde me 7 maart voor het als potentieel ongewenst gemarkeerd zijn van InstaWeather. Dat kan aan de in-app advertenties of misschien wel openstaande deuren voor gegevens lekkage liggen. Ik heb de ‘weerbericht in foto’ app maar verwijderd.

Microsoft Office

Sinds 2013 was een Office-360 app beschikbaar als mobiele client voor Microsoft Office bestanden. Om de app te kunnen gebruiken was een Office 365 licentie nodig (zeg maar de cloud-versie van de Office installatie op je pc). Nu is er een gratis Microsoft Office app voor Android smartphones. Deze is alleen via sideloading op Android tablets te gebruiken. Met deze gratis versie is het mogelijk om documenten te lezen, maar niet te bewerken. Mocht je dat ook willen dan is een Ofice 365-abonnement vereist á €10 per maand. Het is ook mogelijk om een een jaarabonnement af te sluiten wat je €99 kost.

De app is door de beperkte functionaliteit te vergelijken met de Polaris Office Viewer 5 app of CloudON die misschien al wel op je smartphone staan. Op tablets staat vaak al Documents to Go voorgeïnstalleerd.

MyApollo

Een sociaal netwerk dat op basis van peer to peer technologie minder gevoelig is voor afluisterende NSA medewerkers of marketeers. Sinds deze week is het Canadese MyApollo van start gegaan. Via de MyApollo app zijn voorlopig alleen foto’s en berichten te delen.Binnen een half jaar moet ook bestandsdeling mogelijk zijn.