Naar welke messenger vliegt de zwerm nu weer?

zwermDe aankondiging 19 februari 2014, dat Facebook voor $16 miljard WhatsApp kocht (er waren genoeg media die er $19 miljard van maakten, alsof $3 miljard meer ook niet uitmaakt), was meteen reden om te informeren naar alternatieven. Een stevige storing op zaterdagavond 22 februari was een extra duw in de rug van veel gebruikers om om te zien naar wat anders…..in plaats van iemand anders. Eerst lessen uit het leven van WhatsApp.
[slideshare id=31457350&doc=thediaryofa16billionstartup-140220173512-phpapp01]
Zoals gebruikelijk – het vliegen in zwermen ofwel kuddegedrag kennen we inmiddels van de nadagen van MSN, Hyves, Myspace en Google Reader – bracht een aantal producten voor het voetlicht. Net als met Google Reader was er niet direct reden voor paniek, ook WhatsApp blijft voorlopig nog ongewijzigd. Waar rook is, is vuur en Facebook heeft vast kwade bedoelingen, is direct de gedachte. Overwaardering van de dienst en goed gevulde zakken van oprichters en investeerders, zo is uit de financiële Techcrunch reconstructie op te maken.

Veel concurrenten van Whatsapp waren al opgekocht of eigendom van bekende, grote ondernemingen. Microsoft heeft Skype, Google Hangouts, Samsung Chaton, de Japanse winkelketen Rakuten Viber en BlackBerry BBM. Alternatieven op een rijtje.

BBM

In mijn BlackBerry jaren gebruikten maar weinig van mijn contactpersonen BBM. Nu de dienst ook eindelijk op Android en iOS beschikbaar is, heeft BlackBerry Messenger eigenlijk best potentie, maar anno 2014 misschien niet meer de aantrekkingskracht voor tieners, zoals het pingen 4 jaar geleden gemeengoed was onder Randstadjongeren.

eBuddy XMS

eBuddy XMS is een applicatie van het Nederlandse bedrijf eBuddy en heeft inmiddels al een redelijk groep gebruikers. eBuddy is uitgebreider dan WhatsApp en heeft ook al jaren een evenknie op het web, zodat je vanaf je pc of Mac ook kunt chatten.

Facebook Messenger

Facebook Messenger kwam onlangs als aparte app voor de Facebook berichtendienst uit. Berichten zijn te maken, lezen en te beantwoorden op je smartphone, maar ook in de browserversie van Facebook zelf.

Google Hangouts

Google Hangouts staat al enkele maanden op mijn Android en natuurlijk is de dienst ook in de browser via Google+ te gebruiken. Een jaar geleden ofzo heb ik mijn eerste en enige Hangout video conference gehad. Voor de rest is het ondergeschoven kind.

KiK Messenger

Kik Messenger gebruikt geen telefoonnummers, maar een gebruikersnaam om met elkaar in contact te komen. Dat werkt dus alleen prettig als je op een andere manier eerst je gebruikersnaam bekend maakt bij contactpersonen. Het was juist de charme van WhatsApp om niemand actief te hoeven toevoegen. De mobiele nummers in je adresboek bepaalden de mogelijkheden om te ‘appen’.

LINE: Free Calls & Messages

LINE heeft een uitgebreide messenger (stickers, emoji en emoticons. De verkoop daarvan vormt het verdienmodel. De verder gratis messenger app is populair in Azië, big in Japan,  en heeft wereldwijd 360 miljoen gebruikers. Je kunt chatten zonder je telefoonnummer te geven. LINE heeft ook een desktop client voor Windows 7/8 en Mac OS X.

MessageMe

MessageMe is relatief nieuw en biedt vergelijkbare functies als de andere messengers. Naast apps voor Android en iOS is er géén desktop client of ondersteuning voor bijvoorbeeld Windows Phone.

Naïve

Telegram Messenger

Telegram Messenger leek meteen een populair alternatief. Het laat gebruikers versleutelde berichten versturen die zichzelf verwijderen. Telegram is vorig jaar gestart door twee broers die eerder oprichters waren van VK, het populairste Russische sociale netwerk. Telegram hoeft geen geld te verdienen, de oprichters waren na de verkoop van VK al binnengelopen en betalen de app + servers uit eigen portemonnee. Er was meteen kritiek op deze encryptiewijze die per saldo ook niet zo veilig zou zijn. Het zwermen leidde tot berichten als:

Op 22 februari (vóór de storing ‘s avonds) heb ik samen met m’n 2 oudste kinderen Telegram geïnstalleerd. De 12,7 MB van Telegram t.o.v. de 17MB van WhatsApp zit in taal (Telegram heeft alleen een Engelstalige interface), en het ontbreken van een optie een status (ik ben druk) aan te geven. Mijn WhatsApp heeft een gegevensbestand van 33MB (zonder bewaarde gesprekken of groepen), terwijl Telegram 348 KB (!) in gebruik heeft. Je kunt notificaties krijgen van contactpersonen die zich aanmelden bij Telegram. En, soms ook erg handig, je kunt de berichtenstroom in een groep onderdrukken. Op 22 februari waren al tientallen contactpersonen present. Telegram heeft ook een Google Chrome app (brakke alpha release, snel weer gedeïnstalleerd) en een beta versie voor Windows (wel handig, aangehouden).

Opvallende fouten:

  • na de melding, dat X ook op Telegram is gearriveerd, wordt X als Hidden Name in je contactenlijst getoond.
  • contactpersonenlijst is regelmatig van slag. De lijst toont niets over conflicteerd met je reguliere adresboek op de Android.
  • Profielfoto kun je niet uit elke Gallerij-bron gebruiken. Bij mij was een fysiek op het toestel aanwezige foto noodzakelijk. Bronnen als Picasa of Dropbox werden wel ‘gezien’, maar de gekozen foto niet opgepikt en gebruikt.
  • de manier om tussenvoegsels (‘van der’) in de gebruikersnaam te typen, is slecht ondersteund.
Viber

Viber was een dik jaar geleden nog net zo populair als WhatsApp. Het is via pc en smartphone te gebruiken, biedt gratis voip-telefonie. Maar ja, volgens m’n kinderen: uit.

WeChat

WeChat is een van origine Chinese messenger van TenCent. Het biedt in-app games en veel stickers.  Verder heeft het een People nearby-functie, dat natuurlijk alleen maar werkt als er überhaupt WeChat-gebruikers in de buurt zijn. Zoiets kon eerder al met BBM.

WhatsApp

Jazeker, WhatsApp is nog altijd gratis en vooralsnog de plek waar je meeste vrienden uithangen. Alleen al in de paar dagen direct na de overnameberichten kon de dienst 15 miljoen nieuwe gebruikers noteren, waarmee de gebruikerspopulatie op 465 miljoen uitkwam. In het 2e kwartaal wordt spraaktelefonie (VOIP) toegevoegd, waarmee weer een voordeeltje van Viber wordt gecompenseerd. Mark Zuckerberg verzekerde het publiek van het Mobile World Congress, dat adverteren in WhatsApp niet aan de orde is. De nadruk van de app ligt niet op geld verdienen. Een zwerm vogels kan ook maar weer zo in dezelfde boom gaan zitten.