Wandeling in Salland rond en over Luttenberg

Tussen het Overijssels Kanaal in het noorden, de Hellendoornse Berg in het oosten, de provinciale weg N35 in het zuiden en de N48 in het westen ligt een fraai en afwisselend stuk Salland, waar de Luttenberg het centrum is. In alle eerlijkheid was ik er nog nooit geweest, dus dat moest vandaag maar eens veranderen. Met de wandelnetwerkkaart Salland had ik een 40km lange wandelroute uitgestippeld. Je kunt deze starten vanaf verschillende punten, bijvoorbeeld de knooppunten Lemelerveld (Brugstraat/Dorpsstraat) en Luttenberg (Butzelaarstraat-Wispelweg).

Ik startte zelf in het Lemelerveld. Het dorp werd in het jaar 1854 gesticht door een fabrikant die er de Overijsselse Beetwortelsuiker Fabriek opzette. Aanleiding was het net gegraven Overijssels Kanaal Zwolle – Vroomshoop, dat bij Lemelerveld een aftakking heeft richting Raalte en Deventer, en de pas ontgonnen landbouwgronden in de regio. Vanaf 1910 liep ook de spoorlijn Deventer – Ommen langs het dorp en kwam er een station. Dit was in gebruik tot 1935. In 1940 is het stationsgebouw gesloopt. Een zwager en schoonzus wonen aan de Stationsstraat.

Even voor 8u gestart langs de zuidoever van het Overijssels Kanaal, over het Jaagpad het suikerbietendorp uit tot het in de wintermaanden behoorlijk in uitbreiding zijnde vijfsterren bungalowpark Hof van Salland tussen Lemele en het in de gemeente Hellendoorn vallende buurtschap Hankate. Verder over onverharde paden naar de Ossenkampweg en langs de noordflank van de 40 meter hoge Eelerberg op de rand van bos en boerenland om de Boksloot heen. Over de Oude Twentse weg en dan zigzaggend naar het dorp Luttenberg, naar eigen zeggen Dé Parel van Salland. Eerst een ommetje over het Sallandspad in het Hotteveen, langs slootkanten, door het bos en langs een villawijk. In Luttenberg zelf langs de rooms-katholieke kerk Cornelius en over de begraafplaats om een lus over de 31 meter hoge heuvel Luttenberg zelf te maken. Van 1971 tot 1989, ik woonde toen in Deventer, werd jaarlijks in de zomer op een stratencircuit  de Luttenbergring voor motorraces gebruikt. Er is een in 1915 gebouwde Mariagrot, een natuurgetrouwe nabootsing van de ‘echte’ Lourdesgrot. In Luttenberg zijn het Landbouwmuseum De Laarman en het klompenatelier Dijkman waar op oude ambachtelijke manier klompen gemaakt worden, gevestigd.


De groene routepaaltjes waren niet echt duidelijk aangegeven. Dus was het met de kaart even zoeken naar de volgende aansluiting door de Hellendoornsche Broek naar het zuiden, langs het oorlogsmonument op de Blikweg. Dan via het Hageveld en de Hakkershoek richting het dorp Mariënheem. Diverse enorme maneges en paardenstallen, maar ook houders van lama’s en reeën. Ook buiten de hekken ‘in het wild’ zag ik vandaag weer veel hazen en reeën. Bij bed & breakfast BuitenOosten hangt een bed aan een boom (wie zei dat je er alleen binnen kon overnachten?) De stormachtige zuidenwind vandaag kon heb ik urenlang tegen gehad. Dan ben je maar wat blij als de route eindelijk weer noordwaarts buigt. Zigzaggend over deels verharde en onverharde wegen parallel aan de N48 terug naar Lemelerveld, waar ik na 6u45m de ruim 40km wandeling afsluit op het dorpsplein aan het kanaal.